Hâlid bin Yezîd

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Halid bin Yezid sayfasından yönlendirildi)

Halid bin Yezid (d. ? - ö. 708), 8. Yüzyıl'da yaşamış Arap kimyacı.

Muaviye'nin torunu olup kimya ilmine merakı da yine onun sayesinde olmuştur. Yezid'in ölümünden sonra halifelik için adı geçmişse de olamayınca kendisini tamamen ilme vermiştir.

Simya, Halid bir tarihsel figür anlamına gelir, Halid ibn Yezid (704 öldü). O bir Emevi prensi, kısaca halife oldu kardeşim ya Muaviye II idi. Prens Halid başlığı miras şansını kaybetti, ancak Mısır'da, simya çalışmada bir ilgi aldı. Bir kitap koleksiyoncusu, o mevcut literatür Arapça çeviriler kolaylaştırdı. Bu Geçerli rex (Kral Khalid) daha sonra imalar bakın bu Khalid etmektir.

Bu simya yazı Halid ibn Yezid için atıflar haklı olup olmadığını tartışmalı. Popüler bir efsane onu ileri sürülen (1144 yılında Chester Robert) Khalid Marianos bir mektubunu Latince Arapça tercüme ilk simya işti bir Bizans keşiş Mariano'nın (Morienus Yunanca) .The Liber de compositione alchemiae, oldu danışmanlık vardı.

Başka geleneksel atıf geçerlidir adlı diğerlerinden ibn Yezid'i ayırt etmek Geçerli filius Ysidro girişimi olarak Liber Trium Verborum. Forms biridir. Geçerli filius Hamil kesinlikle ibn Umail niyetinde. Onun 1702 Derleme Kütüphanesi Curiosa Chemica bir atfedilen Liber Secretorum Artist içeren Jean-Jacques Manget tarafından belirtilen bir geçerli filius Jaici vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]