Hakkı Koşar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hakkı Koşar, (8 Aralık 1943, İstanbul), Türk Karatesinin Kurucusu, Türkiye Karate Federasyonu Onursal Başkanı.

1962 yılında Kuleli Askerî Lisesi’ni bitirmiştir. 20 Mayıs 1963 Ayaklanması sonrasında okul ile ilişiği kesilir.[1] İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde gazetecilik bitirdi. Harp okulunda öğrenciyken başlayan spor merakı ile atletizmle başladı. Zamanla judo ve karateye yönelen Koşar, judoda millî forma giydi. 1970 yılında İtalya'da düzenlenen judo turnuvasına katılan Koşar, bu ülkede sınavlara girip karatede "kara kuşak" aldı. Türkiye'ye döner dönmez karate çalışmalarına ağırlık veren Koşar, "Türkiye Amatör Karate Organizasyonu"nu kurdu. Türkiye'de karatenin gelişmesine katkıda bulunan önemli isimler arasında yer alan ve birçok karateci yetiştiren Koşar, 1977'de A Kategori'de uluslararası hakem belgesi aldı. Aynı yıl Japonya'da düzenlenen dünya şampiyonasında görevlendirildi. 1978 yılında Avrupa Karate Federasyonu'nun (EKU) teknik komitesine seçildi. 2007 Seçimlerine bağımsız aday olarak katıldı. Evli ve altı çocuk babasıdır.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fudokan Asya Karate Fed. As Başkanı, Fudokan Dünya Karate Fed. Teknik Kom. Üyesi, Fudokan Avrupa Karate Fed. Hakem Kom. Üyesi, Avrupa Karate Fed. Teknik Kom. Başkanlığı, TC Karate Fed. Başkanlığı ve Teknik Komite Başkanlığı yaptı. Judo ve Karatede yıllarca millî forma giydi ve uluslararası hakem olarak görev yaptı. Kuleli, Deniz Harp Okulları, Polis Okulları, Donanma Komutanlığı ve çeşitli üniversitelerde spor uzmanı olarak öğretim görevlisi oldu. Üniversitelerarası 4 yıl judo Türkiye şampiyonu oldu. 1984-2004 yılları arasında ANAP Kadıköy Yönetim Kurulu Üyeliği, İl Spor Komisyon Başkanlığı bulunmaktadır. Moda semtinde antrenörlük yapmakta, spor salonu çalıştırmaktadır.

Filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hakkı Koşar, 1973 yapımı Tarkan: Güçlü Kahraman filminde Tarkan'ın düşmanı Çinli Wang Yu karakterini canlandırmıştır. 1975 yılı yapımı Müjdat Gezen'in başrolü oynadığı Aptal Şampiyon adlı filminde de kendisini canlandırmıştır. 1973 yapımı Natuk Baytan'ın Çaresizler filminde Cüneyt Arkın'ın arkadaşı bar fedaisi ve karate hocası rolündedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hakkı Koşar kimdir? - Yeni Akit". www.yeniakit.com.tr. 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]