Cem Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Habercem sayfasından yönlendirildi)
Cem Vakfı
Kuruluş27 Mart 1995
TürVakıf
MerkezYenibosna, İstanbul
LiderErdoğan Döner
Resmî sitewww.cemvakfi.org

Cem Vakfı, diğer adıyla Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı,[1] 27 Mart 1995 tarihinden bu yana faaliyet göstermekte olan vakıf. Kuruluşundan itibaren genel başkanlığını uluslararası hukuk profesörü İzzettin Doğan yürütmektedir. Cem Vakfı, çeşitli kitap, dergi ve broşür çıkardı, sayısız seminerler, konferanslar, sohbet toplantıları düzenledi.

Alevi İslam anlayışının öğretilmesi için çaba sarfeden Cem Vakfı, ilahiyatçılar ve bilim insanlarıyla yaptığı yüzlerce konferans ve toplantılarda Alevilik inancını günışığına çıkardı. Cem Vakfı’nın öncülük yaptığı çalışmalar sonucunda, Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı kuruldu.[kaynak belirtilmeli]

Cem Vakfı, bu çerçevede, yıllardan beri, Alevilerin sorunlarına çözüm bulunması, Alevilerin haklarının verilmesi, cem evlerinin Alevilerin ibadet yeri olarak kabul edilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakfın yayın yönetmeliğine göre, yapılan yayınlar "Alevi İslam konusunda toplumu aydınlatmak, dinî tefekkürü geliştirmek, dinî ve millî birlik ve beraberliği temin etmek üzere"[2] hazırlandıktan sonra basılmaktadır. Bu yayınlar arasında "Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın Alevi İslam İnancı, Kültürü ile İlgili Görüş ve Düşünceleri", "Bektaşilik ve Bektaşi Dergahları", "Tarihi Belgeler Işığında Kızıldeli Sultan (Seyit Ali Sultan) Dergahı" ve "Hasan Dede'den Mevlana Sohbetleri" adlı kitaplar yer almaktadır.[3]

Habercem[değiştir | kaynağı değiştir]

HABERCEM
TürHaber sitesi
FormatBasılı kâğıt & Elektronik
SahibiCem Vakfı
İmtiyaz sahibiCEM yayıncılık A.Ş
Kuruluş tarihi6 Mart 2008
Siyasi görüşüMerkez sol
DilTürkçe
Genel merkezKaradolap Mahallesi, Gaziosmanpaşa Caddesi. No: 148 Alibeyköy, İstanbul
Türkiye Türkiye
Resmî sitewww.habercem.com

Habercem, Merkezi İstanbul'da bulunan Cem Medya bünyesindeki haber sitesi. Yaşasın Özgür Haber sloganı ile yayın hayatına 2008 yılında başladı. Habercem, Cumhuriyetçi Eğitim Merkezi Vakfı (Cem Vakfı) tarafından kuruldu. Habercem Kültür-Sanat-Gündem haberleri ağırlıklı yayın politikası izlemektedir. İmtiyaz Sahibi Cem Medya A.Ş. dir.

Cem Medya Grubu bünyesinde bulunan Cem TV, Cem Radyo, Cem Dergisine günlük bir gazete olarak eklenmiştir.

Bahçeşehir Üniversitesinden Nilay Ulusoy'un "Habercem Anaakım Medyada Alternatif Olabildi Mi?" konulu makalesine göre, Habercem ana akım medya ile aynı haber kaynaklarını kullanması sebebi ile alternatif bir söylem geliştirememiştir.[4][5] Bu makale Prof. Berrin Yanıkkaya ve Prof. Barış Çoban tarafından hazırlanıp yayınlanan "Kendi Medyanı Yarat Alternatif Kavramlar Tartışmalar Örnekler" adlı kitapta ele alınmış, habercem örneğinden alternatif medya örneği tartışılmıştır.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ www.cemvakfi.org[ölü/kırık bağlantı] URL erişim tarihi: 7 Ocak 2008.
  2. ^ Cem Vakfı yayın yönetmeliği[ölü/kırık bağlantı] URL erişim tarihi: 7 Ocak 2008.
  3. ^ Cem Vakfı yayınları 20 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. URL erişim tarihi: 7 Ocak 2008.
  4. ^ ""Habercem Anaakım Medyada Alternatif Olabildi mi?"". 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  5. ^ ""COME COMRADES AND LET US BE AS ONE: NEWSCEM"" (PDF). 26 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  6. ^ Berrin Yanıkkaya ve Barış Çoban (Der.) (2014) Kendi Medyanı Yarat Alternatif Kavramlar Tartışmalar Örnekler Cilt 1 ve Cilt 2. İstanbul: Kalkedon Yayınları.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]