Haas F1 takımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Haas F1 Team sayfasından yönlendirildi)
Amerika Birleşik Devletleri Haas F1 Takımı
0
Genel bilgiler
Uzun AdıMoneyGram Haas F1 Team
MerkezKannapolis, Kuzey Karolina
Kurucu(lar)Gene Haas
Websitehaasf1team.com
Takım ve araç bilgileri
Takım patronuAyao Komatsu
Teknik patronRob Taylor (Baş Tasarımcı) Ben Agathangelou (Baş Aerodinamikçi)
Yarış Pilotları27. Almanya Nico Hulkenberg
20. Danimarka Kevin Magnussen
ŞasiVF-23
MotorFerrari 066/10
LastikPirelli
Formula 1 Dünya Şampiyonası kariyeri
İlk yarış2016 Avusturalya Grand Prix
Son yarış2024 Avustralya Grand Prix
Toplam Yarış150
Takımlar Şampiyonluğu0
Pilotlar Şampiyonluğu0
Zafer0
Pol Pozisyonu1
En Hızlı Tur2
2023 pozisyonu10. (12 Puan)

Haas F1 Takımı,[1][2] NASCAR Cup Series'te bir takımın (Stewart-Haas Racing) ortağı olan Gene Haas tarafından Nisan 2014'te kurulan bir Amerikan Formula 1 yarış takımıdır. Ekip, başlangıçta 2015 sezonunun başlangıcında Formula 1'e katılacaktı[3][4] ancak daha sonra katılım zamanını 2016 sezonu olarak değiştirdiler.[5]

Takımın ana merkezi Kannapolis,Kuzey Carolina'dadır.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Takımın Kuzey Karolina Kannapolis'deki merkezi

Hazırlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Haas 2010'da F1'e katılma planları olan US F1 Team adlı bir takımın girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra F1'e katılma isteği sunan ilk Amerikan takımıdır. Haas Lola adlı bir takım da F1'de 1985 ve 1986 sezonları arasında yarışmıştır fakat Haas takımıyla hiçbir alakası yoktur. Haas Lola takımının sahipleri eski McLaren patronu Teddy Mayer ve Carl Haas'tı ve Carl Haas'ın Gene Haas ile bir alakası veya bir akrabalığı yoktur.

Marussia takımının F1'den çekilmesinden sonra takımın mülk ve mallarının satıldığı bir açık artırmada Haas takımı Marussia takımının Banbury'deki ana merkezini gelecekteki operasyonları için satın aldı.

Takım ilk otomobilini Barselona 2016 sezonu testlerinden önce, Aralık 2015'te tanıttı. İtalyan üretici Dallara ile otomobillerinin şasisini, Ferrari ile otomobillerinin motorunu yapması için görüştüler. Eskiden Jaguar ve Red Bull'da teknik direktör pozisyonunu üstlenmiş Günther Steiner takımın patronu olmuştu. Takımın otomobilleri zorunlu FIA kaza testlerinden 8 Ocak 2016'da başarıyla geçmiştir.

Takım 29 Eylül 2015'te Romain Grosjean'ın 2016 sezonu için takımın pilotlarından biri olacağını duyurdu. 30 Ekim 2015'te Meksika Grand Prix sırasında Ferrari test sürücüsü Esteban Gutiérrez'in 2016 sezonu için takıma katılacağı resmi olarak açıklandı.[6]

Tartışmalı meseleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Haas'ın Ferrari'yle çok yakından bir partnerlik kurmaya çalışması diğer takımların karışık olarak tepki vermesine neden oldu. Haas, düşük bütçeyle spora girip rekabetçi olabileceklerini gösterdiği için diğer takımların beğenisini topladı. Bütçe sorunu F1 için hep bir problemdi ve bu problem HRT ve Caterham takımlarının çekilmesine neden olmuştu. Aynı sırada Marussia ve Lotus takımlarının da canı bütçe sıkıntısından dolayı yanmıştı ve bu sorun yüzünden Paul Stoddart takımı olan Minardi'yi Renault'a sattı. Buna karşılık Haas'ın yaklaşımı, büyük takımlara yanaşmaktansa kendi takımlarına yatırım yapan küçük takımlar tarafından eleştirildi.

2018 yılında Haas, Ferrari SF70H'ye çok benzeyen bir otomobil ile kış testine gelince tekrar rakip takımlar tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. McLaren ve Force India, Ferrari ve Haas arasındaki ortaklığı eleştirdi. FIA'ya resmi bir şikayet gelmese de, McLaren patronu Zak Brown bu ilişkiyi sorguladı.[7]

Nisan 2019'da yapılan F1 2021 sezonu kuralları değişikliği toplantısında McLaren ve Renault takımları Haas'ın bu yaklaşımı eleştirdi ve dikkate alınmasını söyledi. Motorsporları Direktörü olan Ross Brawn ise küçük bütçelerle takımların F1'e girebilmesi modelini korumak istiyor.

2016 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Romain Grosjean 2016 Malezya Grand Prix'sinde.

Takımın ilk yarışı olan Avustralya Grand Prix'inde Grosjean 6. bitirdi ve Haas ilk yarışında puan alabilen ilk Amerikan F1 takımı oldu. Aynı zamanda Haas ilk yarışında puan alabilmiş Toyota Racing'den (F1'e giriş tarihleri 2002) sonra ilk yarışında puan alabilen ilk takım oldu.[8] Aynı yarışta takım arkadaşı Gutiérrez, eski dünya şampiyonu Fernando Alonso'yla bir kazaya karıştı ve yarışta geçici olarak kırmızı bayrak sallanmasına neden oldu.[9] Grosjean Bahreyn Grand Prix'sinde etkileyici bir şekilde 5. bitirdi. Sezonun geri kalanında takım kötü performans gösterdi ve ancak 3 kez daha puan alabildiler. O sene Takımlar Şampiyonası'nda takımın topladığı 29 puanın hepsini Grosjean topladı.

2017 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kevin Magnussen, 2017 Malezya Grand Prix'sinde

11 Kasım 2016'da ekip, 2017 sezonunda Kevin Magnussen'in Gutiérrez yerine geleceğine ve Grosjean'ın takımla birlikte kalacağını açıkladı.[10]

Sezonun ilk yarışında takım şu ana kadar elde ettikleri en iyi sıralama turunu attı. (Grosjean ve 6. pozisyon) Ancak tüm hafta sonu Kevin Magnussen'in otomobilinde olan bir problem yarış sırasında da ortaya çıktı ve iki otomobil de yarıştan çekilmek zorunda kaldı. İkinci yarış takım için daha iyi geçti ve Kevin Magnussen yarışı 8. olarak bitirdi ve 2016 Singapur Grand Prix'inden sonra ilk kez puan aldı. (O yarışı 10. bitirmişti.) Aynı zamanda Haas takımı da 2016 ABD Grand Prix'sinden sonra ilk kez puan almıştı. (O yarışta Grosjean 10. bitirmişti.)

Takımın başarısı Monako Grand Prix'sinde Grosjean'ın sekizinci ve Magnussen'ın onuncu olmasıyla devam etti. Haas, son yarışlarda Renault Sport Formula 1 Takımı tarafından geçildikten sonra Takımlar Şampiyonasında 8. sırada yer aldı. 2016 ve 2017 sezonlarında üst üste 8. oldular.[11] 47 puanla bitirdiler.

2018 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Grosjean,2018 Avusturya Grand Prix'sinde

14 Şubat 2018'de Haas yeni otomobilleri VF-18'i tanıttı.[12] Kış testi sırasında gayet iyi bir performans gösterdikten sonra, Haas Avustralya'ya iddialı bir otomobille ile geldi ve takım tarihindeki en iyi sıralama turlarını elde etti. Grosjean yarışa altıncı, Magnussen beşinci olarak başladı. Eğer yarışı bu pozisyonlarda bitirebilselerdi takımın tarihindeki aldığı en iyi sonuç olacaktı ve 2017 sezonundaki puanlarının yarısını alabileceklerdi fakat 2 araca da hatalı (2 hata da aynıydı) pit stop yapıldı ve 2 araç da pit stoplardan 1 tur sonra (Tekerleklerin bijonu sıkılması gereken kadar sıkılmadı ve tekerlekler gevşek kaldı) yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Bu olay yarışın sonuna doğru gerçekleşti ve Sanal Güvenlik Aracı'nın girmesine sebep oldu ve yarışın kaderini değiştirdi. Avusturya Grand Prix'inde Grosjean 4. Magnussen 5. bitirdi. Singapur Grand Prix'inde Magnussen Haas'ın ilk en hızlı turu olacak turu attı. Avusturya'dan 9 yarış sonra yani Meksika Grand Prix'sinde Haas 2017 sezonunda aldığı puanı geçti. 2018 sezonu takımın tarihindeki en iyi sezon oldu ve Takımlar Şampiyonası'nda 5. bitirdiler. 2017 sezonundaki puanlarını az kalsın 2018'de iki katına çıkaracaklardı fakat 1 puan eksikle 2018 sezonunu bitirdiler. (93 puan)

2019 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Magnussen, Kanada Grand Prix'sinde

Haas, takımı ad sponsoru olması için Rich Energy ile anlaştı. Bu anlaşma birkaç yıllıktı. Aynı zamanda Rich Energy, Force India'yı satın almaya çalışmış bir firmaydı. 2018'deki sürücü kadrosu değişmedi ve 2019'da aynı sürücü kadrosuyla yarıştılar. Haas'ın 2019 otomobilinin adı VF-19'du.

VF-19 neredeyse tüm sıralama turlarında muhteşem bir performans gösterdi fakat yarışa gelince otomobillerden problemleri eksik olmuyordu. İlk yarış olan Avustralya Grand Prix'sinde 6. bitirdi ve bu sonuç 2019 sezonunda takımın en iyi sonucu oldu. Magnussen Avusturya Grand Prix'inde 5. en iyi sıralama turunu attı (yarışa 10. başladı). Ancak bu yarışta 19. bitirdi ve takım arkadaşı Grosjean da 16. bitirdi. İngiltere Grand Prix'sinden 4 gün önce yani 10 Temmuz tarihinde Rich Energy'nin Twitter hesabından sponsorluğun takımın gösterdiği düşük performanstan dolayı iptal edildiğini yazan bir tweet atıldı. Bu tweet hem Haas hem de Rich Energy ve Rich Energy hissedarları tarafından yalanlandı ve tweetin "sahtekar" birisi tarafından atıldığı açıklandı. Takım İngiltere Grand Prix'sinde kullanılması planlanan güncellemeleri geri aldı ve aracın neden yavaş olduğunu bulmak için Avustralya yarışında kullanılmış olan eski ayarları ve eski spesifikasyonları araca tekrar uyguladı ve yerleştirdi. Ancak yarışta (İngiltere yarışı) takım arkadaşları 1. turda birbirlerine çarptılar ve iki takım da yarış dışı kaldı. Almanya Grand Prix'sinde diğer pilotlara verilen cezaların da işlenmesiyle takım o sezonki en iyi ikili sonucunu aldı (Grosjean yedinci Magnussen sekizinci oldu).

Ad sponsoru Rich Energy 2019 sezonu boyunca bir sürü kanuni problemle karşılaştı. Bu sorunlardan biri Rich Energy'nin bir bisiklet üreticisi olan Whyte Bikes adlı bir şirketin logosunu intihal etmekle bulunmasıydı. 9 Eylül 2019'da yani İtalya Grand Prix'sinden bir gün önce Rich Energy ani bir açıklamayla Haas ile olan sponsorluğunu iptal ettiğini duyurdu. Haas'ın açıklaması şöyleydi:

"Rich Energy ile yaptığımız anlaşmadan dolayı azımsanmayacak ölçüde markamızın bilinirliğinin artmasının tadını çıkarırken Rich Energy'de gerçekleşen kurumsal yeniden yapılandırma süreci markanın revize edilmiş bir global stratejiye ihtiyaç duyup duymadığına karar verecek. Akabinde, Haas F1 Takımı ve Rich Energy sponsorluk iptalinin iki tarafın da elde edebileceği en iyi sonuç olduğu kararına vardı. Haas F1 Takımı Rich Energy'deki hissedarlarına teşekkür eder ve en iyi dileklerini iletir."

Takım İtalya Grand Prix'ini puan alamadan bitirdi. (Magnussen yarış dışı kaldı ve Grosjean 16. bitirdi)

Haas Takımlar Şampiyonası'nı 28 puanla 9. olarak bitirdi. 2016'daki ilk sezonlarından itibaren bu takımın bir sezonda gösterdiği en kötü performanstı.

2020 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Eylül 2019'da Haas, 2020 sezonunun pilotları olarak Grosjean ve Magnussen'in yarışacaklarını açıkladı.[13] 2020 Formula 1 Sezonu'nda Haas sezonu 3 puanla tamamladı. Bu puanlar Macaristan'da Magnussen'in 10. ve Fransa'da Grosjean'ın 9. olması sonucu kazanıldı. Takım böylece tarihinde en düşük sayıda puan topladığı sezonu Takımlar Şampiyonası'nda 9. olarak tamamladı.

2020 Bahreyn Grand Prix'sinin açılış turunda Grosjean 3. ve 4. virajlar arasında bariyerlere çarptı ve bu aracının ikiye ayrılmasına ve alev almasına sebep oldu. Bu kazadan ellerindeki yanıklar dışında ciddi bir sakatlık yaşamadan ayrılan Grosjean, halo sisteminin muhtemelen hayatını kurtardığını belirtti. Kaza sonrası sezonun son iki yarışında Grosjean'ın koltuğunu Pietro Fittipaldi doldurdu.

2021 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Haas geçtiğimiz sezon yarışan iki sürücüsü ile yollarını ayırdı. Yerlerine Nikita Mazepin ve 2020 Formula 2 şampiyonu Mick Schumacher geçti. Finansal olarak hayatta kalabilmek için takım 2020 araçlarını sene içerisinde geliştirmeme kararı aldı. Bunun yerine büyük kural değişikliklerinin beklendiği 2022 yılı aracına odaklanıldı. Takım, tarihinde ilk kez bir sezonu puan alamadan son sırada noktalamış oldu.

Haas'ın tüm sezonlardaki performansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Şasi Motor Lastikler Pilotlar 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Puan Takımlar Şampiyonası sıralaması
2016 VF-16 Ferrari 061 1.6 V6 t P AUS BHR CHN RUS ESP MON CAN EUR AUT GBR HUN GER BEL ITA SIN MAL JPN USA MEX BRA ABU 29 8'inci
Fransa Romain Grosjean 6 5 19 8 Ret 13 14 13 7 Ret 14 13 13 11 DNS Ret 11 10 20 DNS 11
Meksika Esteban Gutiérrez Ret Ret 14 17 11 11 13 16 11 16 13 11 12 13 11 Ret 20 Ret 19 Ret 12
2017 VF-17 Ferrari 062 1.6 V6 t P AUS CHN BHR RUS ESP MON CAN AZE AUT GBR HUN BEL ITA SIN MAL JPN USA MEX BRA ABU 47 8'inci
Fransa Romain Grosjean Ret 11 8 Ret 10 8 10 13 6 13 Ret 7 15 9 13 9 14 15 15 11
Danimarka Kevin Magnussen Ret 8 Ret 13 14 10 12 7 Ret 12 13 15 11 Ret 12 8 16 8 Ret 13
2018 VF-18 Ferrari 062 EVO 1.6 V6 t P AUS BHR CHN AZE ESP MON CAN FRA AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN RUS JPN USA MEX BRA ABU 93 5'inci
Fransa Romain Grosjean Ret 13 17 Ret Ret 15 12 11 4 Ret 6 10 7 DSQ 15 11 8 Ret 16 8 9
Danimarka Kevin Magnussen Ret 5 10 13 6 13 13 6 5 9 11 7 8 16 18F 8 Ret DSQ 15 9 10
2019 VF-19 Ferrari 064 1.6 V6 t P AUS BHR CHN AZE ESP MON CAN FRA AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN RUS JPN MEX USA BRA ABU 28 9'uncu
Fransa Romain Grosjean Ret Ret 11 Ret 10 10 14 Ret 16 Ret 7 Ret 13 16 11 Ret 13 17 15 13 15
Danimarka Kevin Magnussen 6 13 13 13 7 14 17 17 19 Ret 8 13 12 Ret 17F 9 15 15 18 11 14
2020 VF-20 Ferrari 065

1.6 V6 t

P AUT STY HUN GBR 70A ESP BEL ITA TUS RUS EIF POR EMI TUR BHR SKH ABU 3 9'uncu[14]
Fransa Romain Grosjean Ret 13 16 16 16 19 15 12 12 17 9 17 14 Ret Ret
Brezilya Pietro Fittipaldi 17 19
Danimarka Kevin Magnussen Ret 12 10 Ret Ret 15 17 Ret Ret 12 13 16 Ret 17† 17 15 18
2021 VF-21 Ferrari 065/6 1.6 V6 t P BHR EMI POR ESP MON AZE FRA STY AUT GBR HUN BEL NED ITA RUS TUR USA MXC SAP QAT SAU ABU 0 10'uncu[14]
Russian Automobile Federation Nikita Mazepin Ret 17 19 19 17 14 20 18 19 17 Ret 17 Ret Ret 18 20 17 18 17 18 Ret WD
Almanya Mick Schumacher 16 16 17 18 18 13 19 16 18 18 12 16 18 15 Ret 19 16 Ret 18 16 Ret 14
2022 VF-22 Ferrari 066/7 1.6 V6 t P BHR SAU AUS EMI MIA ESP MON AZE CAN GBR AUT FRA HUN BEL NED ITA SIN JPN USA MXC SAP ABU 37 8'inci[14]
Danimarka Kevin Magnussen 5 9 14 98 16 17 Ret Ret 17 10 87 Ret 16 16 15 16 12 14 9 17 RetP8 17
Almanya Mick Schumacher 11 WD 13 17 15 14 Ret 14 Ret 8 6 15 14 17 13 12 13 17 15 16 13 16
2023 VF-23 Ferrari 066/10 1.6 V6 t P BHR SAU AUS AZE MIA MON ESP CAN AUT GBR HUN BEL NED ITA SIN JPN QAT USA MXC SAP LVG ABU 8* 7'nci*[14]
Almanya Nico Hülkenberg 15 12 7 17 15 17
Danimarka Kevin Magnussen 13 10 17 13 10 19
Source:[15]
Notlar
† işareti - Sürücü Grand Prix'i bitirmedi, ancak yarış mesafesinin %90'ından fazlasını tamamladığı için bitirmiş sayıldı.
Ret:Yarış dışı kaldı
DSQ: Diskalifiye edildi
DNS: Yarışa başlayamadı (start alamadı)
*Devam Eden Sezon

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gluck (14 Nisan 2015). "Gene Haas: No reason U.S.-based Formula One team can't succeed". USA Today. Concord, North Carolina: Gannett Company. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2015. 
  2. ^ Rencken (16 Ocak 2014). "NASCAR team boss Gene Haas plans new Formula 1 squad for 2015". Autosport.com. Haymarket Publications. 3 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2014. 
  3. ^ "FIA WMSC statement, Marrakech, 11 April 2014". FIA.com. Fédération Internationale de l'Automobile. 11 Nisan 2014. 4 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2014. 
  4. ^ Noble (6 Nisan 2014). "Formula 1 could have two new teams in 2015 – Bernie Ecclestone". Autosport.com. Haymarket Publications. 8 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2014. They will be accepted," he said about the Haas entry. "We have also accepted another team as well. 
  5. ^ "Haas confirms debut will be in 2016". ESPN.com. ESPN Internet Ventures. 4 Haziran 2014. 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2014. 
  6. ^ "Haas F1 announces Gutierrez for 2016". Motorsport.com. Motorsport Network, LLC. 31 Ekim 2015. 19 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2015. 
  7. ^ Straw. "Force India, McLaren want 'magic' Haas-Ferrari F1 car investigated". Autosport.com (İngilizce). 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  8. ^ Whisenant (20 Mart 2016). "Kannapolis based Haas F1 teams makes history in Australia". WBTV. Kannapolis, North Carolina: Raycom Media. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 
  9. ^ Lines (20 Mart 2016). "Alonso flips car after dramatic collision at Australian GP". Associated Press. Melbourne: AP News. Associated Press. 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2016. 
  10. ^ "Haas F1 Team Secures 2017 Driver Lineup by Signing Kevin Magnussen to Join Romain Grosjean". Haas F1 Team. 11 Kasım 2016. 9 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2016. 
  11. ^ "Results". Formula1.com. 27 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2018. 
  12. ^ "Haas F1 team unveils 2018 Formula One livery, the third-generation VF-18". NBC Sports. 14 Şubat 2018. 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2018. 
  13. ^ Khorounzhiy (19 Eylül 2019). "Grosjean keeps Haas F1 seat for 2020". motorsport.com. Motorsport Network. 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2019. 
  14. ^ a b c d "Standings". Formula 1® - The Official F1® Website (İngilizce). 28 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 
  15. ^ "Haas – Grands Prix started". StatsF1. 8 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2020.