Hüseyin Cevahir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hüseyin Cevahir
DoğumHüseyin Cevahir
1945
Tunceli, Türkiye
Ölüm1 Haziran 1971 (26 yaşında)
Maltepe, İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiSilahla vurulma
MilliyetTürkiye
Tanınma nedeniPolitik Aktivist

Hüseyin Cevahir (1945; Yeldeğen, Mazgirt, Tunceli - 1 Haziran 1971; Maltepe, İstanbul), Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin önde gelenleri arasında yer alan ve THKP'nin iki kere düzenlenen Genel Komitesi'nde yer alan sosyalist ve politik aktivist.

Yükseköğrenim için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdi. Bu dönemde sosyalist hareket içerisinde yer alan Cevahir, SBF Fikir Kulübü'ne katıldı. Fikir Kulüpleri Federasyonu'nun Dev-Genç'e dönüşüm sürecinde Mahir Çayan ile birlikte hareket etti. Ardından aynı ekiple birlikte THKP-C'nin oluşumunda yer aldı.

THKP-C'nin 1971 yılında başlattığı silahlı mücadeleye geçiş evresinde etkin rol aldı. Mahir Çayan ile birlikte Ankara'dan İstanbul'a geçerek burada eylemlerine devam etti. Bunların arasında Kadir Has'ın evinden alınarak fidye karşılığı serbest bırakılması ile İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom'un öldürülmesi eylemleri vardır.

29 Mayıs 1971'de İstanbul-Maltepe'de Mahir Çayan ile birlikte saklandıkları ve Sibel Erkan isimli bir genç kızı rehin aldıkları evde kuşatıldılar. Üç gün süren kuşatma 1 Haziran sabahı keskin nişancı, deniz binbaşı Cihangir Erdeniz'in perde arkasında nöbet tutan Hüseyin Cevahir'i vurması ile son buldu. Evden ölü olarak çıkartıldığında vücudunda 25 kurşun vardı. Mahir Çayan ise yaralı olarak ele geçirildi.

Mahir Çayan olay sonrası yaptığı açıklamada şöyle demiştir:

" Biz İçerideyken İlkay Demir'den benim tipimi sormuşlar. O da, tam aksine olarak esmer, hafif saçları dökülmüş tarzında kasten yanlış bilgiyi polislere vermiş. Bu tarifler maalesef Hüseyin'in tarifine uyuyor ve bu yüzden Hüseyin'i ben zannıyla benim her zaman nöbet tuttuğum yerde öldürmüşlerdir. Hüseyin'den 25 kurşun çıkmış. Bu bir cinayettir! "

(Kaynak: Turhan Feyizoğlu, Mahir : On'ların Öyküsü)

Sanat ve kültür üzerine yayınlanmış çeşitli yazıları yanında, Küba Devrimi üzerine de bir yazısı bulunmaktadır.

Yazında Hüseyin Cevahir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Turhan Feyizoğlu - Mahir (On'ların Öyküsü) Ozan Yayıncılık, İstanbul, sekizinci baskı, Mart 2004
  • Turhan Feyizoğlu - İki Adalı Ozan Yayıncılık, Yayın Yılı İstanbul, 2006
  • Kavgamızın Cevahiri - Yaşamı, Mücadelesi, Yazarlığı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]