Hücresel bellek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hücresel bellek, anılar, alışkanlıklar, ilgi alanları ve tad gibi özelliklerin beyin haricinde, insan vücudunun tüm hücrelerinde bir şekilde hafızaya alınabileceğini ileri süren bir hipotezdir.

Öneri büyük ölçüde organ nakli sonrası, alıcının yeni alışkanlıklar veya anılar geliştirdiğine dair anekdot niteliğindeki bildirimlere dayanır. Bugüne kadar, kişisel özelliklerin ya da anıların bir organ nakli sırasında vericiden alıcıya geçtiğini hiçbir akran değerlendirmeli tıbbi ya da bilimsel dergide kanıtlayan olmamıştır.

Bir trafik kazasında hayatını kaybeden Kaden Delaney'in kalbi David Waters adındaki kişiye nakledilmişti.Ameliyattan sonra David,önceden hiç sevmediği hamburger tadındaki bir cipsi sürekli yeme isteği duymaya başladı.Birkaç yıl sonra David,Kaden'ın ailesine bir şekilde ulaşmayı başardı ve onlara oğullarının bu cipsi sevip sevmediğini sordu.Kaden'ın aslında her gün bu cipslerden yediği ortaya çıktı.Avustralya'da yaşanan bu olay hücresel bellek teorisine örnek verilebilir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Do hearts have memories? Transplant patient gets craving for food eaten by organ donor". Daily Mail. 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023.