Guylian

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Guylian
TipÖzel şirket
KuruluşSint-Niklaas, Belçika (1960)
KurucuGuy Foubert
Genel merkezi
ÜrünÇikolata
Çalışan sayısı250
Web sitesihttp://www.guylian.be
Guylian Çikolataları.
Guylian deniz kabuğu şeklinde çikolataları.

Guylian (Fransızca telaffuz: [ɡiljaːn]) 1960 yılında Guy Foubert tarafından kurulmuş Belçikalı çikolata üreticisi. Şirketin adı Foubert'in ilk adı (Guy) ve eşinin adı Liliane'in birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. En ünlü ürünleri deniz kabuğu şeklinde her biri şekilleri dışında renk ve dağılım olarak birbirinden özgün olan pralinleridir. Guylian, Denizatı Projesi'nin 1999 yılından beri büyük bir destekçisidir.

2008 Yılında Güney Koreli Lotte Confectionery şirketi 164 milyon dolar karşılığında satın aldı.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1938 yılında Sint-Niklaas'lı bir fırıncının oğlu olarak dünyaya gelen Guy Foubert, Anvers Şekerleme ve Pastanecilik Okulu'nda yeteneklerini geliştirdi. Eğitimi henüz bitmemişken bile yerel marketlerde el yapımı çikolatalı trüfler satmaktaydı.

Guylian Çikolatacılık ise, 1960 yılında gelin ve damatın ilk isimlerinin (Guy ve Liliane) birleştirilmesiyle oluştu. Evde yaptıkları küçük bir pralin üretimiyle ve truffle'lar ile işe başladılar.

Şirket simgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirketin simgesi bir deniz atıdır ve kullanımı dünya çapında telif hakkıyla korunmuştur. Kuyruklarının gerçek deniz atlarının tersi yöne kıvrılmasıyla ayırt edilir.

Ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Guylian hediye kutusunda pralinler, ayrı ayrı paketlenmiş çikolatalar, çikolata barlar, çikolata truffle'lar ve napolitenler üretir. Guylian'ın en ünlü çikolataları deniz kabuklarıdır. Guy Foubert'in 60'larda yarattığı orijinal fındıklı pralinin yanı sıra günümüzde diğer aromalar da satılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UPDATE 1-S.Korea Lotte buys Belgium's Guylian for $164 mln". Reuters. 22 Haziran 2008. 10 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]