Guadalupe Zirvesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Guadalupe Zirvesi
Guadalupe Peak
Guadalupe Zirvesi
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2,667 m
Çıkıntı923
Koordinatlar31°53′29″ K
104°51′29″ B 
Coğrafya
KonumCulberson İlçesi (county)
Teksas,
Amerika Birleşik Devletleri
Tırmanma
İlk tırmanan1868'de John Wesley Powell

Guadalupe Zirvesi (İngilizce: Guadalupe Peak) ABD'de Teksas eyaletinde "Culberson İlçesi (county)"'nde en yüksek doğal noktadır.[1] Bu dağ Guadalüpe Dağları Ulusal Parkı içinde bulunup batı Teksas ve New Mexico'nun güneybatısındaki Guadalüpe Sıra Dağları'nın bir kısmıdır. Zirve El Paso'dan 140 km doğuda; Carlsbad, New Mexico'dan 80 km güneybatıda bulunmaktadır. Bu zirve susuz Chihuahuan Çölü tabanının üzerinde 910 m çıkıntı yapar.

Bakımlı taşla kaplı patikayi kullanarak tek yol olarak 6,8 km uzunlukta bir yürüyüş patikasından zirveye çıkmak her mevsim için mümkündür. Ama kışın fırtınalar ve şiddetli rüzgarlar ve bir kar yağışından sonra karin yol üzerinde kalması dolayisiyla bu mevsimde yürüyüş tehlikeli olabilir.[2]

Bu zirvenin doruğunu işaret etmek üzere doruğa bir paslanmaz çelik piramit şeklinde kutu yerleştirilmiştir. Bu kutu 1958'de American Airlines havacılık şirketi tarafından bu dağın güneyinden 19. yy sonunda "atlı ulak (Pony Express)" tarafından kullanılan yol olan "Butterfield Karadan Posta" yolunun 100. açılış yılını kutlamak için konulmuştur. Bu piramit kutunun bir tarafında Amerikan Airlines logosu bulunmaktadır. Diğer tarafında Atlı Ulak Servisinin Butterfield Etapında Çalışan Atlı kuryelerinin anısına ABD Posta Ofisi damgası vardır. Üçüncü tarafında ise bir pusula resmi ile "America Erkek İzcileri" logosu bulunmaktadır. Bu piramit kutunun alt tarafında bir metal mühimmat kutusu içinde bu zirveye tırmananların isim ve izlenimlerini kaydetmeleri için bir ziyaret listesi bulunmaktadır.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Guadalupe Zirvesi" Bowl Yürüyüş Patikası'ndan

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ABD'da rakımlar ve uzaklıkler". United States Geological Survey. 29 Nisan 2005. 1 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  2. ^ "Guadalüupe Dağları:Bir gün veya daha az süren yürüyüşler" (İngilizce). National Park Service. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2001. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]