Guadalupe Hidalgo Antlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antlaşma kopyasının kapağı.

Guadalupe Hidalgo Antlaşması (İngilizceTreaty of Guadalupe Hidalgo, İspanyolcaTratado de Guadalupe Hidalgo), 2 Şubat 1848'de, Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika arasında Meksiko yakınlarında imzalanan ve Meksika Savaşı'nı sona erdiren antlaşmadır.

Bu antlaşmayla Rio Grande ve Gila nehirleri ABD ile Meksika arasında sınır kabul edilmiştir. Antlaşmayla ABD, 15 milyon dolar karşılığında bugünkü Arizona, Kaliforniya, Colorado'nun batısı, Nevada, New Mexico, Teksas ve Utah'ı kapsayan 1.360.000 km2lik bir alanı Meksika'dan alırken, yurttaşlarının Meksika'dan istedikleri 3 milyon doları aşkın bir bedelden vazgeçmeyi kabul etti. Böylece ABD'nin kıtadaki yayılması, 1853'teki Gadsden Alımı'yla kazanılan topraklar dışında, tamamlanmış oldu.

ABD Senatosu 38'e karşı 14'le antlaşmayı onayladı. Whiglerin başını çektiği antlaşmaya karşı çıkanlar genel olarak Meksika Savaşı'na ve Manifest Destiny ideolojisine de karşıydılar.[1]

Antlaşma hem Meksika, hem de ABD'deki iç savaşların başlamasında hızlandırıcı bir etki yaptı. Antlaşmadan sonra birçok Meksikalı bağımsız Meksika devletinin geleceğinden kuşku duymaya başladı, aşırı siyasi gruplar gelişti ve 1857'nin sonunda iç savaş çıktı. ABD'de köleciliğin yayılması, 1820 Missouri Uzlaşması'yla durdurulmuştu. Ama geniş Meksika topraklarının ABD topraklarına eklenmesiyle, köleliğin yayılması sorunu yeniden canlandı. Sorunu çözümleme çabaları sonucunda 1850 Uzlaşması gerçekleştirildi ve 1854'te Kansas-Nebraska Yasası çıkartıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Michael F. Holt (2003). The Rise and Fall of the Crazy American Whig Party: Jacksonian Politics and the Onset of the Civil War. Oxford University Press. ss. 310-311. 2 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2014.