Grupo de Teatro Malayerba

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Grupo de Teatro Malayerba, Ekvador merkezli tiyatro topluluğudur. 1979 yılında, Arjantin ve İspanya kökenli göçmen tiyatro oyuncuları Arístides Vargas, Susana Pautasso ve María del Rosario “Charo” Francés tarafından kurulmuştur.

Malayerba kurulduğu günden itibaren bünyesinde farklı geçmişlere sahip, farklı milletlerden gelen oyunculara yer vermiştir. Topluluk, Ekvador’un zengin kültürel çeşitliliği ve karmaşık tarihinin yanında göç, sürgün, siyasi şiddet, bireysel ve kolektif hafıza meseleleriyle ilgilenmektedir. Malayerba’nın ilgilendiği temel konular arasında tiyatro eğitimi, deneye dayalı araştırma, sanatçılar arası iş birliği ve topluluk inşası bulunmaktadır. Topluluk ulusal tiyatro festivallerine katılmış, uluslararası festivallerde Ekvador’u temsil etmiş, yurt içi ve yurt dışında tiyatro topluluklarıyla iş birliği yapmış, sinema ve televizyon yapımlarında yer almış, Quito’da toplum bazlı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Topluluk, Ekvadorlu genç oyuncuları yetiştirmek ve deneysel tiyatro kuram ve uygulamalarını sürekli olarak araştırmaya devam etmek için 1989 yılında Laboratorio Malayerba’yı kurdu.

Malayerba, 2001 yılında Ekvador tiyatrosuna ilişkin kuramsal ve eleştirel tartışmaların gerçekleştirileceği bir ortam oluşturmak ve Ekvador tiyatrosunu yaymak için Hoja de Teatro adlı tiyatro dergisini kurdu. Topluluğun tiyatro laboratuvarı ve 70 kişi kapasiteli tiyatro salonu, Casa Malayerba adlı merkezlerinde bulunmaktadır. Malayerba tiyatroya mevcut toplumsal ve siyasi süreçleri anlamayı ve bunlarla yüzleşmeyi mümkün kılacak anlamlı yaratıcı deneyimlerin üretildiği, sanatsal, etik ve teknik boyutları olan bir çalışma alanı olarak bakmaktadır. Farklı geçmişlere sahip, farklı milletlerden oyuncuların birlikte çalışması çok kültürlülüğün mümkün olduğunu, üstelik farklılıkların hem yerel hem evrensel olan hayallerin, anıların, eksikliklerin, acıların bedende birleştirilmesiyle yeni kimliklerin doğmasını sağladığını ve bunun insanı zenginleştirdiğini göstermiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]