Bugün Aslında Dündü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Groundhog Day sayfasından yönlendirildi)
Bugün Aslında Dündü
Groundhog Day
YönetmenHarold Ramis
YapımcıTrevor Albert
Harold Ramis
SenaristDanny Rubin (Öykü)
Harold Ramis
OyuncularBill Murray
Andie MacDowell
Chris Elliott
Stephen Tobolowsky
Brian Doyle-Murray
MüzikGeorge Fenton
DağıtıcıColumbia Pictures
Çıkış tarih(ler)i12 Şubat 1993 (ABD)
10 Eylül 1993 (Türkiye)
Süre101 dk.
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe$14,600,000
Hasılat$70.9 milyon (Kuzey Amerika)

Groundhog Day (Bugün Aslında Dündü) 1993 yılında sinemalarda gösterilmiş bir komedi filmidir. Harold Ramis tarafından yönetilmiştir. Başrolde Bill Murray ve Andie MacDowell oynamıştır.

Vizyona girmesinden bu yana geçen yıllarda, filmin saygınlığı artmıştır. Groundhog Day, 1990'ların en büyük filmleri arasında gösterilmesinin yanı sıra gelmiş geçmiş en büyük komedi filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca filmin popüler kültür üzerinde de önemli bir etkisi olmuştur. Groundhog Day terimi; monoton, nahoş ve tekrarlayan bir durum anlamıyla İngilizce sözlüğüne dâhil olmuştur. Ayrıca film Budistler, Hristiyanlar ve Yahudiler tarafından dinî bir alegori olarak analiz edilmiştir. Groundhog Day aynı zamanda fantastik ögeler içeren komedi filmlerinin yaygın olarak kabul görmesinde de etkili olmuştur.

"Groundhog Day", 2006 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihî ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Şubat'ta, hava durumu sunucusu Phil Connors, izleyicilerine yaklaşmakta olan bir kar fırtınasının Batı Pensilvanya'yı ıskalayacağını söyler. Yapımcı Rita Hanson, kameraman Larry ve Phil her yıl yapılan Kunduz Festivali için Punxsutawney kasabasına seyahat ederler.

2 Şubat'ta Phil, Cherry Tree otelinde saatli radyoda Sonny & Cher'den "I Got You Babe" şarkısıyla uyanır. Kunduz Günü festivaliyle ilgili haberini yapar. Phil'in tahmininin aksine kar fırtınası bölgeyi vurur ve tüm seyahatlere engel olur. Phil gitmek için bir yol arar ama geceyi Punxsutawney'de geçirmek zorunda kalır.

Bir sonraki sabah, Phil tekrar radyoda "I Got You Babe" şarkısı ve DJ'in aynı esprisiyle uyanır. Phil bir önceki gün yaşadıklarının tekrar ettiğini görür ama başta bunu önemsemez. Yine kasabayı terk etmeye çalışır fakat başarısız olur. Tekrar uyandığında yine 2 Şubat'tır. Phil gitgide bir şeylerin farkına varmaya başlar. Phil durumu Rita'ya açar ve Rita onu bir nöroloğa, nörolog da bir psikoloğa yönlendirir fakat ikisi de bu olayları açıklayamazlar. Ardından olaylar gelişir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana oyuncu kadrosunun yanı sıra, Ken Hudson Campbell otel koridorundaki adamı, Richard Henzel ve Rob Riley Phil'i her sabah uyandıran radyo sunucularını, Hynden Walch ve Michael Shannon yeni evlenmiş çift Debbie ve Fred'i, Les Podewell evsiz yaşlı adamı, Rod Sell ise Kunduz Günü memurunu oynuyor.[1] Scooter adıyla bilinen kunduz ise Punxsutawney Phil rolünü üstleniyor.[1][2]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Konsept ve orijinal taslak[değiştir | kaynağı değiştir]

Danny Rubin senarist olarak çalışmak için Los Angeles'a taşınır. Sinemada bir filmin başlamasını beklerken Anne Rice'ın The Vampire Lestat (1985) adlı kitabını okurken, vampirlerin ölümsüzlüğü üzerine düşünmeye başlar ve insanlar eğer sınırsız zamana sahip olsalardı neler yapabileceklerini kendi kendine sorgular. Sonuç olarak, vampirlerin genelgeçer kurallara ya da ahlaki sınırlara uymakla yükümlü olmayan normal insanlara benzediklerini fark eder. Rubin ayrıca ölümsüzlüğün bir noktada kişi için sıkıcı veya anlamsız hale gelip gelmeyecğini sorgular. Çok uzun süre yaşayan ve bu süre içinde belirgin bir fiziksel değişim geçirmesi de mümkün olmayan kişilerin bu durumdan nasıl etkilendiğini tasavvur etmeye çalışır.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Hava tahmini yöntemi olarak kunduzların kullanımı Bill Murray ve Andie MacDowell'ın oynadığı bu film gösterime girene kadar geniş bir şöhret kazanmamıştı. Bu film $70 milyon doların üzerinde gişe hasılatı ile o yılın en yüksek 13. gişe yapan filmi oldu.[3] Zaman içinde film, klasik hâline geldi ve Kunduz Günü etkinliklerinin farkındalığını ve bu etkinliğe katılımı arttırdı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Archerd, Army (1 Haziran 1992). "Wagner thinks 'Pink'". Variety. 29 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  2. ^ "Groundhog Day (1993)". bfi.org.uk. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  3. ^ "1993 Worldwide Grosses". Box Office Mojo. 13 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2019. 
  4. ^ Carlson, Peter (3 Şubat 2004). "His Moment In the Sun". The Washington Post. 23. 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020.