Gres

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gres yağı sayfasından yönlendirildi)
Laboratuvarlarda kullanılan gres örnekleri

Gres, madeni yağlara göre daha yüksek akmazlığa sahip, orijinalinde kalsiyum, sodyum ya da lityum sabun jelinin mineral yağlarla emülsiyon halinde olduğu bir yağlayıcı çeşididir.

Gres, akışkan bir yağ ile kalınlaştırıcı(viskoziteyi artırıcı) bir maddenin katı ile yarı akışkan arasında yapı değişikliği gösterdiği bir yağdır. Gres yağlarında akışkan kısım genellikle petrol esaslı mineral bir yağ veya sentetik bir akışkan olup, kalınlaştırıcı kısım ise metalik bir sabundur.

Gres yağı, özellikle mekanik aksamların rahatça işleyebilmesi ve aşınmanın önlenmesi için endüstrilerde kullanılmaktadır. Diğer yağlara oranla kullanım açısından en önemli avantajları; uygulandıktan sonra yoğunluğu nedeniyle, akmayan, damlamayan bir yapıya sahiptir. Gresin bu özellikleri flotasyon işlemleri ile kolaylıkla ayrılmasında bir avantaj olmakla beraber, bulaştığı atıksuların borularda naklini, onların biyolojik arıtma ünitelerinde parçalanmasını ve alıcı sulara verilmesini karışık ve zor bir işlem haline sokar.

Sabunla karıştırılmasının nedeni viskozitesinin artırılmak istenmesindendir. Değişik sabun türleri kullanılarak gres yağının ısıya dayanıklılığı da belirlenebilir.

Gres yağı yüksek basınç bulunan daha sıvı yağların yeterli olmadığı dönen makine parçaları ve en çok da rulmanlı yataklarda kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]