Gregor Samsa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gregor Samsa, Franz Kafka'nın uzun öyküsü Dönüşüm'deki hayali karakter. Gregor Samsa sıradan bir işçi olarak yaşamını sürdürürken bir sabah kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulur.[1] Gregor'un dönüşümü, onu sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal olarak da izole eder. Ailesiyle ve çevresiyle olan ilişkileri, onun bu yeni formuyla değişir ve evrensel bir yabancılaşma temasına dönüşür. Ancak romanda karakterin neden böceğe dönüştüğüne dair bir açıklama yapılmaz.

Kafka, hamamböceği kelimesini kullanmamıştır ama genel görüşe göre dönüştüğü şey hamamböceğidir. Karakterin soyadı "Samsa"nın "Kafka"nın şifrelenmiş hali olduğu düşünülmektedir.[2] "S" harfleri "K" ile ve "M" harfi de "F" ile yer değiştirirse ortaya yazarın soyadı çıkar. Bu hikâye genel olarak insanın kendine yabancılaşmasının modern yaşamda geldiği boyutları göstermek bakımından alegorik bir hikâye olarak değerlendirilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yasemin Şengör. Rüzgar Karakuz"Küçük Bir Öyküden Çıkan Dev: Gregor Samsa". nhAnsiklopedi (Roman Kahramanları dergisi Nisan/Haziran 2017 tarihli 30. sayı bas.). Heyamola Yayınları: Novel Heroes. 27 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2024. 
  2. ^ Franz Kafka (2016) [1986]. "Kafka'nın Gustav Janouch'la konuşmalarından". Dönüşüm. Çeviri: Ahmet Cemal (52 bas.). İstanbul: Can Yayınları. s. 101. ISBN 978-975-07-1935-6. Bu, Kafka için bir kriptogram gibi geliyor kulağa. İkisinde de beş harf var. Samsa sözcüğündeki S'nin konumu, Kafka sözcüğündeki K'nın konumuyla aynı. Sonra A harfi...