Esrarengiz Kasaba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gravity Falls sayfasından yönlendirildi)
Esrarengiz Kasaba
Türkçe logo
FormatAnimasyon Serisi
TürKomedi
Gizem
Korku
Şiddet
Macera
Fantezi
Dram
Proje tasarımcısıAlex Hirsch
YönetmenJohn Aoshima
Yaratıcı yönetmen(ler)Michael Rianda
Seslendiren(ler)ABD
Jason Ritter
Kristen Schaal
Alex Hirsch
Linda Cardellini
Türkiye
Ali Hekimoğlu (Sadece 1. sezon)
Sercan Gidişoğlu (2. Sezon Başından Beri)
Selen Öztürk
Ercan Demirel
Cüneyt Sayıl
Nurhan Yılma
Tema müziği bestecisiBrad Breeck
Açılış müziğiGravity Falls
BesteciBrad Breeck
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Diliİngilizce
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı41 (bölümleri listesi)
Yapım
Yönetici yapımcıAlex Hirsch
YapımcıTobias Conan Trost (Yapımcı)
Rob Renzetti (Denetleyici yapımcı)
Gösterim süresi22-30 dakika
Yapım şirketiDisney Television Animation
Yayın bilgileri
Resim formatı720p (HDTV)
Yayın tarihiABD:
15 Haziran 2012 - 15 Şubat 2016
Türkiye:
3 Kasım 2013 - 15 Mayıs 2016
Dış bağlantılar

Esrarengiz Kasaba (özgün adı: Gravity Falls), Alex Hirsch tarafından oluşturulmuş Disney Channel orijinal serisidir. Alex Hirsch'in yönetmeni olduğu ilk çizgi filmidir. Ayrıca Alex, bu seri ile adını dünyaya duyurmuştur. 15 Haziran 2012'de bir ön gösterim olarak ilk bölüm ABD'de yayınlanmıştır. ABD'de 1. sezon, 20. bölümle 2 Ağustos 2013'te bitmiş, 2. sezon 1 Ağustos 2014'te tekrar başlamıştır. Dizi Amerika'da 15 Şubat 2016'da, Türkiye'de ise 15 Mayıs 2016'da final bölümünü yayınlamıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebeveynleri, yaz tatilini geçirmeleri için ikiz kardeşler Dipper ve Mabel Pines'ı babalarının erkek kardeşi olan Harika Amca Stan'in yanına Esrarengiz Kasaba (Gravity Falls), Oregon'a gönderir. Dipper bir gün ormanda Gizemli Kulübe'nin tabelalarını asarken Esrarengiz Kasaba'daki gariplik ve gizemleri anlatan 30 yıllık bir günlük bulur. Çizgi dizi, Dipper ve Mabel'ın yaşadıkları maceralarla devam eder. Bu sırada Harika Amcaları Stan onlara bunların yalan olduğunu söyleyerek esrarengiz olayları çocuklardan saklamaya çalışır ama bu işin içindedir ve bu olayların hayal güçlerinin eseri olduklarını savunur. Ama Dipper ve Mabel Pines bunların gerçek olduklarını savunurlar ve en sonunda Harika Amca Stan'in de bu işin içinde olduğunu öğrenirler.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dipper Pines: Dipper, Mabel Pines'ın ikiz kardeşidir. Alnında büyük ayı takım yıldızı şeklinde doğum lekesi vardır ve ismini de oradan alır. "Dipper" onun takma adıdır ve gerçek adını (Mason) 5 yaşından beri kullanılmamaktadır. Dipper çok zekidir, meraklıdır ve yaratıcıdır ama fiziksel olarak güçsüzdür. 3 numaralı günlüğü yanında taşır. Günlüklerin yazarına hayrandır. 12 yaşındadır ama Wendy ve arkadaşları ile takılabilmek için ergen olduğunu söyler. Kız kardeşi ile Esrarengiz Kasaba'nın sırlarını ortaya çıkarmaya çalışır. Çizgi filmin başlarında 15 yaşındaki Wendy'e aşıktır. Kardeşi Mabel'dan bir milimetre kısadır. 2. sezonun başlarında Wendy, onun kendine âşık olduğunu bildiğini söylemiştir. Yine de Dipper, Wendy'e aşık olmayı sürdürür ve aşkını her zaman içinde tutar. Zindan, Zindan ve Daha Çok Zindan favori oyunudur. Ford'u çok sever.
  • Mabel Pines: Mabel Dipper'ın ikiz kardeşidir. Her durumda olumluyu düşünür. Biraz şapşal olmasına karşın, enerjiktir, dürüsttür ve her zaman insanları güldürmeyi başarır. Domuzu Paytak'ı çok sever ve rengarenk kazaklar giyer. Mükemmel bir sanatçıdır. Dipper'dan 5 dakika büyüktür. Maceralarında ikiz kardeşine yardım eder. Giyeceği kazağı 1 hafta öncesinden diker ve genellikle kazaklar bölümle alakalı olur. Alex Hirsch'ün ikiz kız kardeşi Ariel Hirsch'ten ilham alınan bir karakterdir.
  • Stanley Pines: Dipper ve Mabel'ın sinsi amcası Stan, Gizemli Kulübe'nin yöneticisidir. Tembel, hilebaz ve paragözdür. Geçimini bu kulübeyle kazanır. Yalancı ve hilekâr olsa da aslında bütün yaptıklarının bir nedeni vardır. 30 yıl önce yanlışlıkla ikiz kardeşini boyutlararası geçit portalına itmiş ve kardeşi orada mahsur kalmıştır. O yüzden hava karardıktan sonra gizlice otomat makinesini kullanarak bodruma yani laboratuvara inerek portalı çalıştırıp ikizi Stanford'u kurtarmaya çalışır. İlk sezonun son bölümünde portalı çalıştırmaya başlamıştır. 2. sezonun 11. bölümünde ise ikizini sonunda getirmiştir. Hayatının yarısını ikiz kardeşini kurtarmak için harcadığı 2. sezonun 12. bölümünde anlaşılır. Final bölümünde hafızasını, evreni ve ailesini kurtarmak amacıyla siler ancak ileriki zamanlarda hafızasını geri alır ve Ford ile başka ülkedeki gizemleri araştırmak ve Ford'la çocukluk hayalini gerçekleştirmek için Bay Gizem mesleğini bırakır.
  • Soos Ramirez: Tam adı Jesus Alzamirano "Soos" Ramirez'dir. 22 yaşındadır. Gizemli Kulübe'nin hediye dükkânında çalışır ve ayrıca kulübedeki onarım işlerinden sorumludur. Dipper ve Mabel'ın arkadaşı olan Soos, sevimli ve iri biridir. Büyükannesinin evinde yaşar. Babası Kafkasyalı, annesi Latin Amerikalı'dır. O da Dipper ve Mabel gibi Gravity Falls'da garip şeyler olduğunu gören kişidir. Babası küçüklüğünden beri ortada yoktur ve Soos'la sadece doğum günlerinde kartpostal aracılığıyla iletişim kurar, her doğum gününde babasının geleceğinin hayalini kuran Soos en sonunda vazgeçer ve doğum günü kutlamayı bırakır. Melody ile birliktedir. Bazen tuhaf fikirler söyler, ona kimse inanmaz fakat bu fikirler gelecekte olur. Gizemli Kulübe'de 8. yaş gününde işe başlar, bu aynı zamanda doğum gününü kutlamayı bıraktığı gündür, ve arkadaşlarını ailesi gibi görür. Final bölümünde kulübeyi devralır ve Bay Gizem unvanını kazanır.
  • Wendy Corduroy: 15 yaşında, yumuşak ve havalı bir genç olan Wendy, Gizemli Kulübe'de yarı zamanlı çalışan ve Dipper'ın âşık olduğu kişidir. Dipper dizinin 2. sezonunda Wendy'e aşkını itiraf etmiştir ve Wendy bunu başından beri bildiğini fakat Dipper için çok büyük olduğunu söyler ama aslında o da Dipper'a karşı boş değildir. Sadece yaş farkı yüzünden onu kabul etmez. Babası oduncudur ve üç erkek kardeşi vardır. Annesi hakkında hiçbir bilgi yoktur.
  • Lil Gideon: Tam adı Gideon Charles Gleeful'dur. Gideon, Stan'in en büyük rakibidir ve 10 yaşındadır. "Telepati Çadırı" adlı turist aksiyonunda medyumluk yapar. 2 numaralı günlüğün ve mistik güçleri olan bir madalyonun sahibidir (Madalyonu, Gideon'un ilk göründüğü bölümde Mabel tarafından kırılmıştır). Mabel'dan hoşlanırken Dipper'dan nefret eder. 1. sezonun finalinde hapse girmiş ve günlüğünü kaybetmiştir. Kısa bölümlerde ürpertici mektuplar bırakmıştır. 2. sezon 14. bölümde ise hapishaneden çıkmasa da önemli bir rolü vardır. 2. sezonun 18. bölümünde hapisten Bill sayesinde kurtulur, en başta Bill'in yanında olsa da daha sonra taraf değiştirir ve Bill'i durdurup Mabel'ı geri kazanabilmek için Dipper'a yardım eder.
  • Pacifica Northwest: Tam adı Pacifica Elise Northwest'tir. Mabel'ın en büyük rakibidir. Kasaba sahte kurucusu kabul edilen Nathaniel Northwest'in ailesinden gelir ve ailesi çok zengindir. 2. sezonun 3. bölümünde Mabel ve Dipper ile barışırlar, 2. sezonun 10. bölümünde ise, Dipper'dan Northwest Konağı'ndaki bir hayaletten kurtulması için yardım ister ve Dipper'a bir şeyler hissetmeye başlar. Ailesi dolandırıcı olsa da maddi durumu yüksektir, ta ki ailesi tüm mal varlığını Bill ile olan anlaşmada birleştirip Bill'in yenilmesiyle maddi durumu ve şöhreti kötü etkilenene kadar.
  • Stanford Pines: Tam Adı: Stanford "Ford" Filbrick Pines Stanley'in kardeşidir, 6 parmaklıdır ve IQ seviyesi normal bir insana göre yüksektir. Günlüklerin yazarıdır ve Gizemli Kulübe'yi zor kazandığı burs parası ile yaptırmıştır. 1975 yılında Esrarengiz Kasaba'ya gelen Stanford, tam 30 yıl önce yanlışlıkla Stanley tarafından Bill Cipher'la birlikte inşa ettiği portala itilmiş ve başka bir boyutta mahsur kalmıştır. 2. sezonun 11. bölümünde yine Stanley'nin günlükler aracılığıyla yeniden açtığı portal yardımıyla geri dönmüştür. Kırılırsa boyutlar arası geçişi mümkün kılan bir yarığa sahiptir. Ayrıca kendisine "Ford" denilmesini tercih eder. Sonuncu bölümde Stanley ile "Stan O'War II" ile çocukluk hayalini gerçekleştirmek ve yeni anormallikleri çözmek amacıyla başka bir ülkeye deniz macerasına atılır.
  • Yaşlı Adam McGucket: Tam adı Fiddleford Hadron McGucket'tır. Kaçık bir yaşlı adam olan McGucket'ın arası mekaniklerle çok iyidir. 2. sezon 7. bölümde "Körgöz" adında bir tarikatın kurucusu olduğunu fakat bir alet ile hafızasını sildiği için akli dengesinin yerinde olmadığı öğrenilmiştir. Körgöz Tarikatı'nı kurmadan önce Stanford ile birlikte portalın üzerinde çalışmışlar fakat sonra portalın içine düşüp geri çıktıktan sonra içindeki tehlikeleri gören Fiddleford, projeden ayrılıp unutmak istediklerini aklından silmek için Körgöz Tarikatı'nı kurmuştur. Ancak hafıza silicinin yan etkisi olarak akıl sağlığını kaybetmiştir. Bilincini geri kazanan McGucket final bölümünde yaptığı icatlar sonucu milyarder olarak Northwest Konağı'nı satın alır.
  • Ajan Powers Ve Ajan Trigger: Amerikan Hükûmeti'ne bağlıdırlar. 2. sezonun başında Stanley portali açtığında Hükûmet Karargâhı'ndan portalın sinyallerini alıp Gravity Falls'a gelirler. Ajan Powers hepsinin Gravity Falls'a bağlı olduğu bir komplo olduğuna inanmaktadır. Kasabaya geldiklerinde Dipper heyecanlanır ve onlara yardım edebileceğini söyler. Dipper günlükte yazılanları kanıtlamak için yanlışlıkla ölüleri dirilttiğinde zombiler tarafından öldürüldüğü düşünülmüştür fakat bölümün son sahnesinde hayatta kaldıkları anlaşılmıştır ve uzun bir aradan sonra ilk kez 2. sezon 10. bölümde ortaya çıkarlar. 2. sezon 11. bölümde Stanley'i tutuklarlar ve sorguya alırlar fakat Stanley onlardan kaçar. Özel Harekât Birliği ise Gizemli Kulübe'yi koruma altına alır. 2. sezon 12. bölümün sonunda, hafıza silici aletin etkisi ile Özel Harekât Birliği ve ajanların hafızaları silinir ve geldikleri yere dönerler.
  • Waddles (Paytak): Mabel'in festivalde kazandığı domuzdur. Mabel ona çok değer verir ve onunla zaman geçirmeyi sever.
  • Candy ve Grenda: Mabel'in Esrarengiz Kasaba'daki en yakın arkadaşlarıdır. Candy kısa boylu ve gözlüklüdür, patlamış mısır yemek için parmaklarına bantlanmış çatallar kullanır. Grenda ise uzun boylu ve iridir. Sesi kalın ve erkeksidir, omzunda bir iguanası vardır. Candy 2. sezonda Dipper'dan kısa süreliğine hoşlanmıştır.
  • Blendin Blenjamin Blandin: Gizem Fuarı sırasında gerçekleşmesi gereken bir dizi zaman anormalliğini durdurmak için gönderilen bir zaman yolcusudur. [1] (27 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Tembel Susan Wentworth: Esrarengiz Kasaba'da lokanta işletmektedir. Bir göz kapağı her zaman kapalıdır. Bunun nedeni Gizemli Kulübe'deki bir cihazın elektriğinin gözüne çarpmasıdır.
  • Mermando: Meksikalı bir deniz erkeğidir. Mabel sayesinde havuzdan kurtulup okyanusa dönmüştür ve ailesine kavuşup Manatların Kraliçesi'yle evlenmiştir. Evine dönse de Mabel'la mektuplar aracılığıyla iletişim halindedir.
  • Buddy Gleeful: Gideon'ın babasıdır. İkinci el araba işiyle uğraşır. Bir bölümde Esrarengiz Kasaba'da başkanlığa aday olmuştur.
  • Şerif Blups ve Yardımcı Durland: Esrarengiz Kasaba'nın asayişinden sorumlulardır. Birbirlerini çok severler ve çok iyi anlaşırlar.
  • Azimli Toby: Kendisi tam bir çılgındır. Olmadık hayallerin peşinden koşar. Esrarengiz Kasaba muhabiri Shandra Jimenez'e ilgi duyar.

Yaratıklar ve düşmanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cüceler: Ergen bir çocuk gibi görünerek Mabel ile evlenmeye çalışan yaratıklardır. Liderlerine bağlıdırlar. Ormanın derinliklerinde yaşarlar. Düdük sesinden hoşlanmazlar. Sıçan banyosu yapmayı severler.
  • Göl Canavarı: Gravity Falls'ın göl canavarıdır, kasabada sadece efsane olarak bilinmektedir. Dipper, Mabel ve Soos ile birlikte fotoğrafını çekmeye çalışırlar. Ancak Dipper, Mabel ve Soos'un bulduğu gerçek yaratık değildir sadece McGucket'ın dikkat çekmek için yaptığı robottur. Gerçeği hala gizemini korumaktadır...
  • Balmumu Figürler: Eski terkedilmiş odada bulununan ünlü kişilerin canlı balmumu heykelleridir. Onları para kazandırmayı bıraktığı için karanlık bir odaya kilitleyen Stan canlı olduklarını bilmiyordur. Stan'den intikam almak isterler. Gerçek Stan sandıkları Stan'in balmumu heykelinin kafasını keserler. 1. Sezon 3. Bölüm "Kafa Avcıları" bölümünde gözükürler ve kaçmayı başaran 1 balmumu kafası haricinde hepsi Dipper ve Mabel tarafından yok edilir.
  • Duskerton Hayaletleri: Dipper'ın Wendy'nin arkadaşlarıyla birlikte terk edilmiş eski markette bulunan ruhlardır. Evlilerdir. İkisi de ergenlerin taşkın hareketleri yüzünden aynı anda kalp krizi geçirip ölmüşlerdir ve dükkanlarını ruh formlarında koruyorlardır. Zayıf yönleri tatlı çocuklardır.
  • İhtimaller Büyücüsü: Stanley Pines tarafından sonsuz yüzlü zarın yanlışlıkla atılması sonucu canlanan, "Zindan Zindan ve Daha çok Zindan" oyunun baş düşmanıdır. Beyin yiyerek daha zeki olacağını düşünür.
  • Multi Ayı: Dipper'ın erkekliğini kanıtlaması için öldürmesi gerektiği yaratıktır ancak onu öldürmemiştir. En sevdiği şarkı İzlandalı Pop Grubu BABBA'nın "Disko Kızı" şarkısıdır.
  • Bill Cipher: Ford Pines'ın eski ilham perisi ve Gideon'ın çağırdığı üçgen şeklinde, tek gözlü rüya şeytanıdır. Evrenden bile yaşlıdır ve insanların zihinlerine girebilir. 1. sezon 19. bölümde Gizemli Kulübe'nin tapusunun bulunduğu kasanın şifresini almak için Stanley'nin zihnine girer, fakat onun peşinden Dipper, Mabel ve Soos'ta Günlük 3'teki bir büyü sayesinde Stanley'in zihnine girer ve Bill'i yenerler.[1] Bir başka örnek, Bill, 2. sezonun 4. bölümünde (Çorap Operası) Dipper'ın bedenini ele geçirerek Dipper'ın günlüğünü çalmaya çalışır ama başarısız olur. Günlüklerin yazarına göre şu ana kadar görülmüş en tehlikeli yaratıktır. Geçmişte Stanford'u portalı yapması için kandırmıştır ama bu planı uzun vadede işler ve 2. sezonda Mabel'ı da kandırıp insanların evrenine geçer. Final bölümünde gücünü kasaba dışına çıkaramadığından dolayı Ford'u esir alarak nasıl çıkabileceğini öğrenmek amacıyla zihnine girebilmek için anlaşma yapmaya zorlar, işkence yapar. En sonunda Stanford ile Stanley (ikizler) plan yapıp kıyafetleri değişir ve Bill, Stanley ile anlaşma yaparak zihnine girer. Körgöz Tarikatı'nın ana silahı olan hafıza silici silah ile Stanley'nin zihni silinir ve Bill'e yapılan suikast planı geçici bir süre başarılı olur.
  • Zombiler: Gizemli Kulübedeki karaoke gecesinde Dipper ajanları çağırır ve onlara tuhaf şeylerin gerçek olduğunu kanıtlamak için bir büyü okur ve zombileri diriltir. Onları yenmek için yüksek ses kullanmışlardır.
  • Shape Shifter (Şekil Değiştiren): Gördüğü her forma dönüşebilen bir yaratıktır, Yer Altı Sığınağı (2. sezonun 2. bölümü) Bölümünde Dipper'a kendini günlüklerin yazarı olarak tanıtmıştır. 30 yıl önce yazar onu dondurarak kapsüle hapsetmiştir.
  • Lilliputtianlar: Mabel ve Dipper'ın Pasifica'yı mini golf rövanşında yenebilmek için kullandığı yaratıklardır. Her top milleti, kendi deliklerinin en iyisi olduklarını iddia eder. Birbirleri ile kavga halindelerdir. Bölümün sonunda Mabel ödüllerini vermediği için hepsi birleşip üçüne savaş açarlar.
  • Giffany: Soos'un kızlarla ilişki kurmak için aldığı Romance Academy 7 CD'sinden rehberlik eden bir simülasyon kızdır. Soos'u sevmiştir ancak Soos, Melody ile çıkınca onu kıskanıp geri almaya çalışmıştır. Soos tarafından oyunun CD'si fırına atılarak yok edilmiştir.
  • Körgöz Tarikatı: Fiddleford McGucket'ın kafasının portalın dışına girmesinden sonra gördüklerini unutabilme amacıyla yaptığı hafıza silici bir aletle portaldan gördüğü şeyleri unutabilme amacıyla kullanıp başka insanların da Esrarengiz Kasaba'daki olağanüstü olaylardan uzak, normal ve her şeyden bihaber hayatlarına olduğu yerden devam etmelerini sağlayan bir tarikattır. 2. sezonun 7. bölümünde hepsinin hafızası Dipper, Mabel ve Soos tarafından silinerek dağıtılmıştır.
  • Northwest Konağı Hayaleti: Northwest Konağı'nı inşaat eden odunculardan biridir. Çalışmasının karşılığında Konak bittikten sonra yılda 1 kez verilecek ziyafette (Northfest) halkın davet edileceği söylenmiştir fakat Northwest'ler kasaba halkını içeri almadıktan sonra kapının önünde yalnız kalmıştır. Ardından toprak kaymasında kafasına bir balta saplanarak ölmüştür. Fakat 150 yıl sonra geri gelip intikam alacağına dair Northwest ailesini lanetlemiştir. Laneti kırmanın tek yolu ise konağın kapısını halka açmaktır. Hayaleti hapsetmenin yolu da gümüş bir ayna tutmaktır.
  • Celestabellabethabelle (Unicorn): Sihirli bir unicorndur. Mabel, Wendy ve Grenda tekboynuzlu saçlarını almak için -3. Sezon 15. Bölüm "Son Mabel Tekboynuzlusu"- harekete geçer. Bu saçların içinde yer alan bazı maddeler, Bill Cipher'ı engelleyen büyüler içermektedir. İnsanları zihin okuyabildiğine inandırarak kandırır. Boynuzlarının gücü sadece bir ışık yaymak ve disko müziği çalmaktır.
  • Şeker Canavarı: Yaz cadılar bayramı bölümünde son mum söndürülene kadar 500 tane şeker toplattıran, istenmeyen ve çöpe atılan şekerlerden oluşan bir canavardır.
  • Pterodaktil: Bir bölümde Mabel'in Stan'e emanet ettiği domuzunu (Paytak'ı) kaçıran uçan ve türünün son örneği dinozordur.

Seslendirmenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterler İngilizce Türkçe
Dipper Pines Jason Ritter Ali Hekimoğlu (1. sezon), Sercan Gidişoğlu (2. sezon)
Mabel Pines Kristen Schaal Selen Öztürk
Stanley Pines Alex Hirsch Ercan Demirel
Stanford Pines J.K Simmons Sefa Zengin
Soos Ramiréz Alex Hirsch Murat Şenol
Bill Cipher Alex Hirsch Emrah Özertem
Fiddleford McGucket Alex Hirsch Ali Ekber Diribaş
Gideon Charles Gleeful Thurop Van Orman Harun Can
Wendy Corduroy Linda Cardellini Nurhan Yılma
Pasifica Northwest Jackie Buscarino Melisa Melis Toklu
Pasifica's Friend Ariel Hirsch Dora Kul

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bill, Stan Amca'nın zihninde". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.