Granodiyorit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Massif Central, Fransa'dan bir granodiyorit örneği
Plütonik kayaçların sınıflandırılması için QAPF diyagramı
Magmatik kayaçların mineral topluluğu

Granodiyorit, granite benzer, ancak ortoklaz feldispattan daha fazla plajiyoklaz feldispat içeren iri taneli (faneritik) müdahaleci bir magmatik kayaçtır.

Banatit terimi bazen gayri resmi olarak granodiyorit de dahil olmak üzere granitten diyorite kadar çeşitli kayaçlar için kullanılır.

Jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortalama olarak, üst kıtasal kabuk, granodiyorit ile aynı bileşime sahiptir.

Granodiyorit, batolitlerde veya Dünya yüzeyinin altındaki stoklarda soğuyan, silika bakımından zengin, magmanın girmesiyle oluşan plütonik bir volkanik kayadır. Genellikle sadece yükselme ve erozyon meydana geldikten sonra yüzeyde ortaya çıkar.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Granodiyorit çoğunlukla yol yapımında kırma taş olarak kullanılır. Ayrıca yapı malzemesi, bina cephesi, kaldırım taşı olarak ve süs taşı olarak da kullanılmaktadır.[1] Rosetta Taşı, granodiyoritten yapılmış bir steldir.[2] Pantheon'un Roma'daki revak sütunları, her biri 12 metre yüksekliğinde ve 1.5 metre çapında olan tek granodiyorit şaftlarından oluşur.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Molecular Expressions Microscopy Primer: Specialized Microscopy Techniques – Polarized Light Microscopy Gallery – Granodiorite 5 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Micro.magnet.fsu.edu. Retrieved on 2015-11-19.
  2. ^ Image gallery: The Rosetta Stone 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. British Museum (2015-03-20). Retrieved on 2015-11-19.