Grand Theft Auto (seri)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grand Theft Auto
Serinin Grand Theft Auto III'den beri kullanılan logosu
GeliştiricilerRockstar North
(eski adıyla DMA Design)
Rockstar Leeds
Rockstar Toronto
Rockstar Lincoln
YayımcılarRockstar Games
Capcom (Japonya, 2001-2008)
TasarımcılarDavid Jones[1]
Dan Houser
Sam Houser
Mike Dailly[2]
Zachary Clarke
PlatformlarAndroid
Dreamcast
Game Boy Color
Game Boy Advance
Fire OS
iOS
Microsoft Windows
MS-DOS
Nintendo DS
OS X
PlayStation
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation 5
PlayStation Portable
Xbox
Xbox 360
Xbox One
Xbox Series S
Xbox Series X
TürlerAksiyon-macera, serbest dünya, suç
GTA 4 oyununa ait duvar reklamı

Grand Theft Auto (Türkçe: Büyük Araba Soygunu), resmi kısaltması ile GTA, oyun programcısı David Jones ve Mike Dailly,[2] Dan ve Sam Houser kardeşler ile oyun tasarımcısı Zachary Clarke tarafından yaratılan video oyunu serisidir. İlk olarak Rockstar North (eski adıyla DMA Design) tarafından Birleşik Krallık’da geliştirilmiş ve Rockstar Games tarafından yayımlanmıştır. Serinin adı büyük otomobil soygunu anlamına gelen “grand theft auto” teriminden gelmektedir.[3]

Seride geçen hayali mekânlar Amerikan şehirlerinden esinlenilerek tasarlanmıştır. Oyunlar oyuncuların hikâyede ilerleyebilmek için görev yapabildikleri, bununla birlikte aksiyon-macera, sürüş, rol yapma, gizlilik ve yarış elementlerini de içeren serbest dünya üzerine odaklanmıştır. Serinin konusu genellikle Amerikan kültürünün komedi ile eleştirisi olsa da yetişkinlere yönelik doğası ve şiddet teması ile tartışmalara neden olmuştur. Oyunların konusu suç dünyası içerisinde farklı nedenlerle yükselmeye çalışan farklı ana karakterlere odaklıdır. Yan karakterler genellikle ana karaktere ya da onun örgütüne ihanet eden veya ana karakterin ilerlemesini yavaşlatan karakterlerden oluşmaktadır.

Video oyunu geliştiricisi DMA Design günümüzde on oyun ve dört geliştirme paketine sahip olan seriyi geliştirmeye 1997 yılında başlamıştır. Serinin üçüncü oyunu Grand Theft Auto III üç boyutlu grafikleri seriye kazandırmış ve bir dönüm noktası olması sebebiyle ilham kaynağı olduğu gibi serbest dünya aksiyon oyunlarının "Grand Theft Auto benzeri" adlandırılmasına neden olmuştur. Sonraki oyunlar Grand Theft Auto III’nin kurduğu konsepti devam ettirmiştir. Michael Madsen, Ray Liotta, Burt Reynolds, Dennis Hopper, Danny Trejo, Gary Busey, Samuel L. Jackson, Chris Penn, James Woods, Joe Pantoliano, Debi Mazar, Jenna Jameson, Frank Vincent, Robert Loggia, Ricky Gervais, Andy Dick, Debbie Harry, Kyle MacLachlan, Phil Collins ve Peter Fonda[4] gibi sinema ve müzik sanatçıları çeşitli karakterleri seslendirmiş ve Aralık 2012 itibarıyla seri, toplamda 125 milyondan fazla kopya satarak ticari başarı sağlamıştır. Grand Theft Auto serisinin dördüncü döneminde Michael Hollick, Jason Zumwalt ve Scott Hill gibi daha az tanınan aktörlere yer verilmiştir.

Rockstar Games, 11 Kasım 2021 tarihinde ise bünyesinde üç klasik GTA oyunu olan GTA San Andreas, GTA Vice City ve GTA III oyunlarının görsel açıdan iyileştirilmiş "remastered" sürümlerini içeren GTA Trilogy: The Definitive Edition paketini piyasaya sürmüştür.[5]

Genel görüş[değiştir | kaynağı değiştir]

Her oyunu oyuncuları büyük bir şehirde taklitçi ya da suça ortak olmayı ve oyunun verdiği yönergeler aracılığıyla organize suç dünyasında yükselmeye çalışan bir birey olmasını sağlar. Oyuncu yeraltı dünyasındaki önemli kişiler ve büyük idoller (örn: Mafya babası) tarafından hikâyenin ilerleyişine göre çeşitli görevler almaktadır. Adam öldürme ve bazı ağır suçlar olağandır. Taksi kullanma, sokak yarışı yapma, otobüs kullanma ya da helikopter ve uçak kullanmayı öğrenme gibi aktiviteler (aynı zamanda görev olabilen) eklenmiştir.

Grand Theft Auto III ve sonraki oyunlarında daha fazla seslendirme, radyo istasyonu ve Amerikan kültürünü yansıtan müzikler kullanılmıştır.

Kurgu[değiştir | kaynağı değiştir]

Grand Theft Auto serisi gerçek dünyanın kurgulanmış ve farklı zaman dilimlerindeki yerlerinde geçer. Serinin New York'tan esinlenilerek tasarlanan Liberty City, Miami'den esinlenilerek tasarlanan Vice City, Los Angeles'tan esinlenerek tasarlanan Los Santos, San Francisco'dan esinlenerek tasarlanan San Fierro, Las Vegas'tan esinlenerek tasarlanan Las Venturas ve Kaliforniya'dan esinlenilerek tasarlanan birçok şehri, kırsal alanı, dağlık alanı ve kasabayı içinde bulunduran San Andreas eyaletinde geçmektedir. İlk oyundaki San Andreas eyaletinde yalnızca San Francisco'dan esinlenilmiştir. Eklenti paketleriyle oyun şehri Londra üzerine inşa edilmiştir.[6]

Kronolojik sıralama[değiştir | kaynağı değiştir]

Serinin hikâyelerinin geçtiği zaman dilimlerinin kronolojik sıralamasına göre;

Oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Oyun Geliştirici Platform Dünya[7]
Konsol Bilgisayar Taşınabilir Mobil
1997 Grand Theft Auto DMA Design PS1 Windows, MS-DOS GBC 2D
1999 Grand Theft Auto: London, 1969 PS1 Windows, MS-DOS
Grand Theft Auto: London, 1961 Windows
Grand Theft Auto 2 PS1, Dreamcast Windows GBC
2001 Grand Theft Auto III PS2, Xbox Windows, Mac OS X iOS, Android 3D
2002 Grand Theft Auto: Vice City Rockstar North PS2, Xbox Windows, Mac OS X iOS, Android
2004 Grand Theft Auto: San Andreas PS2, Xbox Windows, Mac OS X iOS,Android
Grand Theft Auto Advance Digital Eclipse GBA
2005 Grand Theft Auto: Liberty City Stories Rockstar Leeds PS2 PSP iOS, Android
2006 Grand Theft Auto: Vice City Stories PS2 PSP
2008 Grand Theft Auto IV Rockstar North PS3, Xbox 360 Windows HD
2009 Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned PS3, Xbox 360 Windows
Grand Theft Auto: Chinatown Wars Rockstar Leeds PSP, DS iOS, Android
Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony Rockstar North PS3, Xbox 360 Windows
2013 Grand Theft Auto V Playstation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series S, Xbox Series X Windows
2021 Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition Rockstar Games PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series S, Xbox Series X Windows iOS, Android
2025 Grand Theft Auto VI Rockstar North PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox Series S TBA TBA TBA

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Guinness Dünya Rekorları 2008 ve 2009 Gamer's Edition'a göre, şiddeti yüceltme, oyuncuları yozlaştırma ve gerçek hayattaki suçlarla bağlantı kurma suçlamalarını içeren 4.000'den fazla makalenin yayınlandığı tarihteki en tartışmalı video oyunu serisidir

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ David Jones Returns To APB – Edge Magazine 24 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Edge-online.com (12 May 2011). Retrieved on 6 September 2012.
  2. ^ a b "GTA: "Max Clifford made it all happen" | GamesIndustry International". Gamesindustry.biz. 22 Ekim 2012. 2 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2013. 
  3. ^ "Berita Terkini Tentang Gta - SINDOnews". www.sindonews.com. 25 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2023. 
  4. ^ Orland, Kyle (14 Eylül 2011). "Grand Theft Auto IV Passes 22M Shipped, Franchise Above 114M". Gamasutra. 12 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2011. 
  5. ^ "GTA Trilogy – Definitive Edition ne zaman çıkacak?". 13 Ekim 2021. 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2014. 
  7. ^ Rockstar. "Grand Theft Auto III: Your Questions Answered – Part One (Claude, Darkel & Other Characters)". 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2013.