Grönland millî futbol takımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Grönland Milli Futbol Takımı sayfasından yönlendirildi)
Grönland
Forma/federasyon arması
Takma adPolar-Bamserne
(Oyuncak Kutup Ayıları)
FederasyonGrönland Futbol Federasyonu
Teknik direktörRene Olsen &
Tekle Ghrebrelul[1]
KaptanNiklas Kreutzmann
Ev sahibi stadyumNuuk Stadion
FIFA koduGREE
Elo sırası
MevcutT204
İlk maç
 Faroe Adaları 6 - 0 Grönland Grönland
(Sauðárkrókur, İzlanda; 2 Temmuz 1980)
En farklı galibiyet
Grönland Grönland 16 - 0 Sark 
(Saint Martin, Guernsey, Manş Adaları; 1 Temmuz 2003)
En farklı mağlubiyet
 Faroe Adaları 6 - 0 Grönland Grönland
(Sauðárkrókur, İzlanda; 2 Temmuz 1980)
Guernsey Guernsey 6 - 0 Grönland Grönland
(Batı Burra, Shetland; 13 Temmuz 2005)
 Minorka 6 - 0 Grönland Grönland
(Åland; 29 Haziran 2009)

Grönland millî futbol takımı, Grönland'ı temsil eden ve Grönland Futbol Federasyonu tarafından yönetilen bir ulusal futbol takımı. Grönland'ın Danimarka Krallığı içindeki durumu Faroe Adaları ile aynı olmasına rağmen Grönland millî futbol takımı FIFA'ya ya da herhangi bir kıta konfederasyonuna üye değildir ve dolayısıyla uluslararası turnuvalarda oynayamaz. Maçlarının çoğunu Faroe Adaları ve İzlanda ile yapmışlardır. Ayrıca takım kendisi gibi FIFA üyesi olmayan Tibet millî futbol takımı ile de karşılaşmıştır.

Grönland Uluslararası Ada Oyunları Federasyonu üyesidir ve Ada Oyunları'nda futbol turnuvalarına katılmıştır. 13 Ekim 2005'ten beri NF-Board üyesidir. 13 Ekim 2010'da FIFA başkanı Sepp Blatter adayı ziyaret ederek yeni yapılan stadyumun FIFA tarafından onaylandığını bildirmiştir.

FIFI Wild Kupası katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Grönland 2006 FIFI Wild Kupası'na katılmıştır. Turnuvada iki maç yapan takım ikisini de kaybetmiştir. İlk maçında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 1-0 kaybeden takım ikinci maçında Zanzibar'a 4-2 yenilerek grubunda sonuncu olmuş ve elenmiştir.

ELF Kupası katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 ELF Kupası'na katılan Grönland, turnuvanın ilk turunda elenmiştir. Üç maç yapan takım, Gagavuzya'yı 2-0 yenmiş, Zanzibar ile 1-1 berabere kalmış ve Kırgızistan'a 1-0 yenilmiştir.

Gelecekteki turnuvalara katılım[değiştir | kaynağı değiştir]

FIFA'nın suni çim sahaları kabul etmesi sonrası Grönland'ın FIFA standartlarına uygun zemine sahip stadyumlar yapabilmesi ve resmî başvuru yapabilmesi ihtimali doğmuştur. Takım Danimarka'ya bağlı olduğu için UEFA'ya veya coğrafi olarak Kuzey Amerika'ya bağlı olduğu için CONCACAF'a başvurabilir. Grönland'daki ilk suni çimli stadyum Eylül 2009'da Qaqortoq'da tamamlanmıştır.

13 Eylül 2010'da FIFA başkanı Sepp Blatter, Qaqortoq'a geldi ve FIFA'nın yeni stadyumu onayladığını duyurdu. Bu gelişme, Grönland'ın FIFA'ya tam üye olması yolunda önemli bir gelişme olarak görülmüştür.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hansen, Nukappiaaluk. "Country coaches in football for A-national teams for men and women has taken teams to the Island Games in 2015, which takes place in Jersey" (Danca). sermitsiaq.ag. 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  2. ^ "FIFA gives blessing to Greenland's new soccer venue". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]