Gotialı John

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gothialı John (y. MS 791), Doros kalesinin Kırımlı Gotik metropolit psikoposu. 787'de Hazarları devirip kısa süreliğine Gothia'dan süren isyanın lideri idi. Doğu Ortodoks kilisesi tarafından aziz ilan edilmiştir.

Gothia'lı John, Got bir ailede Leon ve Fotina'nın oğlu olarak Partenit, Kırım'da dünyaya geldi ve orada büyüyüp piskopos oldu. Kudüs'e hacca gitti ve üç yıl orada kaldı. 758'de Gürcistan'da piskopos oldu. Daha sonra Gothia'ya dönüp Doros kalesinin metropolit piskoposu oldu.

787'de John, Gothia'daki Hazar hakimiyetine karşı bir isyan başlattı. Hazar garnizonu ve tudun Doros'tan kovuldu. İsyancılar ülkeye giden dağ geçitlerini de ele geçirdi. Ancak Hazarlar şehri bir yıldan kısa bir süre içinde geri almayı başardılar ve John, Phoulloi'de hapsedildi. John, buradan kaçmayı başardı ve Bizans İmparatorluğu yönetimindeki Amasra'ya sığındı. 791'de burada öldü. Cesedi, Partenit kentindeki Ayı Dağı üzerinde bulunan bir kiliseye getirildi ve burada kendisi için bir anıt inşa edildi. John, Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından aziz olarak kabul edildi. Anma günü 26 Hazirandır.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vasiliev, Aleksandr A. Kırım'daki Gotlar. Cambridge, MA: The Mediaeval Academy of America, 1936.