Google Metin Okuma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Google Metin-Konuşma Motoru sayfasından yönlendirildi)
Google Metin-Konuşma Motoru
Geliştirici(ler)Google
İlk yayınlanma6 Kasım 2013 (10 yıl önce) (2013-11-06)
Güncel sürüm3.20.6 / 21 Kasım 2019 (4 yıl önce) (2019-11-21)
İşletim sistemiAndroid
TürEkran okuyucu

Google Metin-Konuşma Motoru (ingilizce:Google Text-to-Speech) Android işletim sistemi için Google tarafından geliştirilmiş bir ekran okuyucu uygulamasıdır. Uygulamaları, ekrandaki metni yüksek sesle okumaya (konuşmaya) güç verir.[1] Şu anda desteklenen diller Bengalce (Bangladeş), Kantonca (Hong Kong), Çince (Çin), Çince (Tayvan) Danca, Hollandaca, İngilizce (Avustralya), İngilizce (Hindistan), İngilizce (Birleşik Krallık), İngilizce (ABD), Fince, Fransızca, Almanca, Hintçe, Macarca, Endonezyaca, İtalyanca, Japonca, Korece, Norveççe, Lehçe, Portekizce (Brezilya), Rusça, İspanyolca (Meksika), İspanyolca (İspanya), İspanyolca (ABD), İsveççe, Taylandça, Türkçe ve Vietnamcadır.[2]

Yazıdan Konuşma, Google Play Kitaplar gibi uygulamalar tarafından yüksek sesle kitap okumak için Google Çeviri tarafından kullanılabilir. Bazı uygulama geliştiricileri, Android Auto uygulamalarını, 2015'te Hyundai gibi Metinden Konuşmaya dahil edecek şekilde uyarlamaya ve ayarlamaya başlamıştır. TextPlus ve WhatsApp gibi uygulamalar, bildirimleri yüksek sesle okumak ve sesli yanıt işlevselliği sağlamak için Metin İçi Konuşma'yı kullanır.[3]

Versiyon tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürüm 3.0, doğal yüksek kaliteli sesler için destek ekledi. İngilizce (Birleşik Devletler) iken şu anda İngilizce (ABD) olarak Kadın (yüksek kalite) olarak sunulan yüksek kaliteli sesler şimdi üç yeni yüksek sesle seslendirdi; Erkek, Kadın (yüksek kalite) ve Erkek (yüksek kalite). Bu yüksek kaliteli sesler, daha kaliteli telaffuz ve doğal olan entonasyonlarla telaffuz edilmesini sağlamak için eklendi.[4] Kullanıcı arayüzü ayarlarını değiştirildi: Bazı diller için birden fazla sese sahip olduğu için, iki veya daha fazla ses paketi olan seslere bir geçiş yapıldı. Aralık 2014'te geliştirilmiş çıktı kalitesi oldu. Standart kalitede sesler artık önceki ses kalitesindeki seslerin kalitesini aşıyordu. Şubat 2016'da artı çok sayıda hata düzeltmesi ve performans iyileştirmesi oldu. Çevrimdışı sesler şimdi daha hızlı bir hızda konuşabilir.[5] Ekim 2016 itibarıyla, alternatif sesli değişiklikler her cihazda artık mevcuttur. Diğer sese göre konuşma ses seviyesini yükseltmek için destek eklendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "How to get started with Google Text-to-Speech - Greenbot". 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2017. 
  3. ^ "Google Text-to-speech now works within any app - Android Authority". 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  4. ^ "Google Text-to-speech adds multiple male and female voices - Android Authority". 15 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  5. ^ "Google Metin Okuma Uygulaması". 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]