Koguryo-Tang Savaşları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Goguryeo-Tang Savaşı sayfasından yönlendirildi)
Tang-Goguryeo Savaşı
Tarih645-668
Bölge
Sonuç Tang İmparatorluğu Zaferi. Goguryeo yıkıldı ve toprakları Tang ve Balhae arasında bölündü.
Taraflar
Tang İmparatorluğu
Silla
Goguryeo
Komutanlar ve liderler
İmparator Taizong
Li Shiji
Li Daozong
Zhangsun Wuji
Zhang Liang
Yeon Gaesomun
Yang Manchun
Go Yeonsu
Go Hyezin
Güçler
550.000+ 350.000

Goguryeo-Tang Savaşı, Goguryeo, Tang İmparatorluğu ve Silla arasında 7. yüzyılda gerçekleşti. Tang'ın sayısız saldırılardan tükenen Goguryeo, Tang ve Silla saldırılarına yenik düşmüştür. Silla sonunda Kore Yarımadası'na hakim olmuştur. Goguryeo'nun Mançurya toprakları Tang ve Balhae olarak bölünmüştür.

İlk Savaş 645[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Goguryeo-Tang Savaşı

Goguryeo batıdan gelen Tang saldırıları Kral Yeongryu tarafından çok zor püskürtülmüştür. İmparator Taizong, Goguryeo'nun batı müffeki Göktürkleri yendikten sonra, Goguryeo rakibi Silla ile bir ittifak kurdu. Daha sonra İmparator Taizong zamanında Goguryeo'ya karşı danışmanlarına uymayarak çok sayıda savaş başlattı. 645 yılında, İmparator Taizong komutasında 100.000 Tang askeri savaşı başlattı. İmparator Taizong ordusu ilk saldırıda Goguryeo kale sınırında başarısız olmuştur. Bazı durumlarda Tang ordusu açık (kale dışı) savaşlarda Goguryeo kuvvetlerini yenmiştir. Ansi Kalesi'nde General Yeonsu ve Go Hyezin dışında savaşa 150.000 asker seferber olmuştur. Li Shiji ve Imparator Taizong tarafından yapılan taktikle 11.000 asker ve arkasından gelen Shangsun Wuji komutasındaki 15.000 askerle Goguryeo generallerini şaşkına uğratarak yenmiştir. Goguryeo'nun kayıpları 20.000 asker ve 36.000 askeri esir düşmüştür.

Ancak, Imparator Taizong için Ansi Kalesi bir sorundu ve ilk olarak bu kalenin alınması gerekiyordu. İlk savaştan kalan Goguryeo askerleri Ansi Kalesi'ne takviye olmuştur. Tang Ordusu Ansi Kalesi'ni kuşatmıştı ancak Tang Ordusu için Ansi Kalesi'ni feth etmek mümkün değildi. Uzun bir kuşatmadan sonra, Imparator Taizong Ansi Kalesi'nin yanına bir dağ inşası emrini verdi. Ansi Kalesi'nin duvarları kadar yüksek bir dağ inşa edildi. Ancak dağ Ansi Komutanı Yang Manchun tarafından kuşatılarak çökertilmiştir. Ansi'de Yang ve Yeon Gaesomun ile gerçekleşen iç savaş sırasında, Gaesomun kaleyi almak için Yeon'a darbesi başarısız olmuştur. Tang Ordusunu Ansi'de yenildikten sonra İmparator Taizong bu yarayı kapatmak için orduyu tekrar seferber etmiştir. Sonuçta Imparator Taizong Ansi Kalesi'ni ele geçiremedi ve Tang Ordusu ağır kayıp vererek geri çekildi.

İkinci Savaş 662[değiştir | kaynağı değiştir]

649 yılında, İmparator Taizong'un ölümünden sonra savaşı Taizong'un oğlu İmparator Gaozong yönetmiştir. İmparator Gaozong Gaesomun ile kişisel rekabet etmiştir ve ikinci savaşta Tang Goguryeo'yu feth edememiştir.

Üçüncü savaş ve Goguryeo'nun düşüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneybatıda Goguryeo müttefiki Baekje, Silla ile yapılan savaşları yenmiştir. Goguryeo sekiz yıl boyunca Tang ittifakı Silla'ya saldırmıştır. 666 yılında (tarih 664-666 değişebilir), Yeon Gaesomun'un ölümünden 3 yıl sonra Goguryeo yıkılmıştır. Yeon Gaesomun Ben öldükten 3 yıl sonra öldüğümü söyleyin demiştir çünkü bu 3 yılda Goguryeo'nun kendini toparlaması için yeterli zaman bulmuştur. Eğer Yeon'un öldüğünü Tang öğrenirse erkeği ölmüş dişi kaplana benzeyen Goguryeo'ya sefer düzenlerdi. Yeon Gae Somun Goguryeo'nun kahramanı olmuş, Çin'in Lioazong bölgesini fethetmiş, Tang'ın ve Silla'nın korkulu rüyası olmuştur. Silla-Tang ittifakı sonrası kıtlıklar ve iç çatışmalar yüzünden yorgun düşen Goguryeo, 668 yılında Tang İmparatorluğu tarafından devrilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]