GNUzilla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gnuzilla sayfasından yönlendirildi)
GNUzilla
Geliştirici(ler)GNU Projesi
İşletim sistemiGNU/Linux
Türİnternet paketi
LisansMPL, GPL, LGPL
Resmî sitesignu.org/software/gnuzilla/

GNUzilla, Mozilla Suite'nin GNU tarafından tamamen özgürleştirilmiş sürümüdür.[1] Yerini GNU'nun Mozilla Firefox çatallı web tarayıcısı olan ve sonradan GNU IceCat ismini alacak IceWeasel'e bırakmıştır.[2]

Amacı, GNU/Linux dağıtımlarına en yeni Mozilla teknolojilerini sunarken, marka politikasıyla ilgili özgürlük kısıtlamalardan kendini kurtarmaktır. Bu amaçla Mozilla Suite'de bulunan özgür olmayan ticari markalı resimlerden ve özgür olmayan eklentilerden arındırılımıştır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

GNUzilla; internette gezinmeyi sağlamasının yanında, gelişmiş e-posta ve haber grubu istemcisi, IRC sohbet istemcisi ve HTML/CSS düzenleyicisi özelliklerine sahiptir. Mozilla Suite'nin aksine yalnızca özgür eklentileri desteklemektedir.

Lisanslama[değiştir | kaynağı değiştir]

Gnuzilla; Mozilla'nın kaynak kod için kullandığı MPL/GPL/LGPL üçlü lisansı altındadır. Mozilla'dan farklı olarak GNUzilla'nın varsayılan simgeleri de aynı üçlü lisansa sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GNUzilla and IceCat - GNU Project - Free Software Foundation". www.gnu.org. 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  2. ^ "GNU Source Installer". www.gnu.org. 1 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]