Giuseppe Verdi operaları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

İtalyan besteci Giuseppe Verdi (1813-1901) tarafından hazırlanmış tüm operalar listesidir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Libretto Perde sayisi Dil Prömiyer tiyatro ve şehir Prömiyer tarihi Notlar
1 Oberto Antonio Piazza 2 perde İtalyanca La Scala, Milano 17 Kasım, 1839
2 Un giorno di regno Felice Romani 2 perde İtalyanca La Scala, Milano 5 Eylül, 1840
3 Nabucco Temistocle Solera 4 perde İtalyanca La Scala, Milano 9 Mart, 1842
4 I Lombardi alla prima crociata Temistocle Solera 4 perde İtalyanca La Scala, Milano 11 Şubat, 1843
5 Ernani Francesco Maria Piave 4 perde İtalyanca Fenice Tiyatrosu, Venedik 9 Mart, 1844
6 I due Foscari Francesco Maria Piave 3 perde İtalyanca Teatro Argentina, Roma 3 Kasım, 1844
7 Giovanna d'Arco Temistocle Solera 3 perde İtalyanca La Scala, Milano 15 Şubat, 1845
8 Alzira Salvadore Cammarano 2 perde İtalyanca San Carlo Tiyatrosu, Napoli 12 Ağustos 12, 1845
9 Attila Temistocle Solera 3 perde İtalyanca Fenice Tiyatrosu, Venedik 17 Mart, 1846
10 Macbeth Francesco Maria Piave 4 perde İtalyanca Teatro della Pergola, Floransa 14 Mart, 1847
11 I masnadieri Andrea Maffei 4 perde İtalyanca Her Majesty's Theatre, Londra 22 Temmuz, 1847
12 Jérusalem Alphonse Royer,
Gustave Vaëz
4 perde Fransızca Paris Operası, Salle Le Peletier 26 Kasım, 1847 I Lombardi alla prima crociata'nin Fransizca verziyonu. Mekân Fransa'ya ve karakterler Fransiz isimlerine degistirlmi
13 Il corsaro Francesco Maria Piave 3 perde İtalyanca Teatro Grande, Trieste 25 Ekim 1848
14 La battaglia di Legnano Salvadore Cammarano 4 perde İtalyanca Teatro Argentina, Roma 27 Ocak, 1849
15 Luisa Miller Salvatore Cammarano 3 perde İtalyanca San Carlo Tiyatrosu, Napoli 8 Aralik, 1849
16 Stiffelio Francesco Maria Piave 3 perde İtalyanca Teatro Grande, Trieste 16 Kasim, 1850
17 Rigoletto Francesco Maria Piave 3 perde İtalyanca Fenice Tiyatrosu, Venedik 11 Mart, 1851
18 Il trovatore Leone Emanuele Bardare,
Salvatore Cammarano
4 perde İtalyanca Teatro Apollo, Roma 19 Ocak, 1853
19 La traviata Francesco Maria Piave 3 perde İtalyanca Fenice Tiyatrosu, Venedik 6 Mart, 1853
20 Les vêpres siciliennes Charles Duveyrier,
Eugène Scribe
5 perde Fransızca Paris Operası, Salle Le Peletier 13 Haziran, 1855
21 Les vêpres siciliennes|Giovanna de Guzman]] Eugenio Caimi 5 perde İtalyanca Teatro Regio, Parma 26 Aralık, 1855 Les vêpres siciliennes eserinin İtalyanca verziyonu. Italya 1860da birlesmesine kadar degisik isimleri bulunmaktaydi: ornegin Batilda di Turenne, Ocak 1858de Napoli'de Verdi tarfindan izlenmistir.[1]. Sonundan Italyanca ismi olan I vespri Siciliani ile anilmistir.
22 Le trouvère Leone Emanuele Bardare,
Salvatore Cammarano
4 perde Fransızca Paris Operası, Salle Le Peletier 1857 Il trovatore'nin Paris için revize verziyonu. Bale ekli.
23 Simon Boccanegra Francesco Maria Piave 3 perde İtalyanca Fenice Tiyatrosu, Venedik 12 Mart, 1857
24 Aroldo Francesco Maria Piave 4 perde İtalyanca Teatro Nuovo, Rimini 16 Ağustos, 1857 Stiffelio eserinin revizyonu. Mekân ve zaman Anglo-Sakson İngiltere'si ve karakter isimleri bu mekâna uygun değiştirilmiş.
25 Un ballo in maschera Antonio Somma 3 perde İtalyanca Teatro Apollo, Roma 17 Şubat, 1859 1857de Napoli'den sipariş üzerine III. Gustav adıyla başlanan; sonra 1858de adı Un vendetta in domino olan ve en son olarak 1859da Amerika'nın İngiliz kolonisi olma zamanında karakterleri Amerikan olan Un ballo in maschera adlı verziyon.
26 La forza del destino Francesco Maria Piave 4 perde İtalyanca Bolshoi Kamenny Tiyatrosu,
Sankt Petersburg,
10 Kasım, 1862
27 Macbeth Francesco Maria Piave 4 perde İtalyanca Théâtre Lyrique, Paris 21 Nisan, 1865 Revize verziyon. Metin değişiklikleri. Lady Macbeth için yeni Vieni! t'affretta! aryası. Macbeth'in finale aryasının kaldırılması ve ölümünün sahne dışına nakli
28 Don Carlos Camille du Locle,
Joseph Méry
5 perde Fransızca Paris Operası, Salle Le Peletier 11 Mart, 1867
29 La forza del destino Francesco Maria Piave 4 perde İtalyanca La Scala, Milano 27 Subat, 1869 Revize verziyon. Antonio Ghislanzoni metin ekleri
30 Aida Antonio Ghislanzoni 4 perde İtalyanca Hidiv Opera Evi, Kahire 24 Aralik, 1871
31 Don Carlo Camille du Locle,
Joseph Méry
5 perde İtalyanca San Carlo Tiyatrosu, Napoli 1872 Don Carlos'un birinci revizyonu. İtalyanca'ya çeviri:Achille de Lauzières. Antonio Ghislanzoni metin ekleri
32 Simon Boccanegra Francesco Maria Piave 4 perde İtalyanca La Scala, Milano 24 Mart, 1881 Metin değiştirilmesi ile revize edilmiş ve genişletilmiş verziyon. Arrigo Boito. 1. Perde Konsey Toplantı Salonu'nundaki finale bölümüne yeni ek
33 "La forza del destino" veya "La force du destin" Francesco Maria Piave 4 perde Fransızca Antwerp 14 Mart, 1881 La forza del destino'nun revize verziyonu. Fransızca'ya çeviri:Charles Nuitter ve Camille du Locle[2]
34 Don Carlo Camille du Locle,
Joseph Méry
4 perde Fransızca La Scala, Milano 10 Ocak, 1884 Don Carlos'un ikinci revizyonu. Camille du Locle ve Charles Nuitter. 1.perde ve balenin çıkarılması.
35 Don Carlo Camille du Locle,
Joseph Méry
5 perde İtalyanca Teatro Municipale di Reggio, Modena 29 Aralık, 1886 Don Carlos'un üçüncü revizyonu. Angelo Zanardini. 1. perdeye Fontainebleau sahnesi eki
36 Otello Arrigo Boito 4 perde İtalyanca La Scala, Milano 5 Şubat, 1887
37 Falstaff Arrigo Boito 3 perde İtalyanca La Scala, Milano 9 Şubat, 1893

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Budden, Cilt. 2, say.369
  2. ^ Opera Stanford

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]