Giuseppe Gioacchino Belli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Giuseppe Gioacchino Belli
Doğum7 Eylül 1791(1791-09-07)
Roma
Ölüm21 Aralık 1863 (72 yaşında)
Milliyet İtalya
MeslekŞair
Belli'nin Roma'daki anıtı

Giuseppe Gioachino Belli, tam ismi ile Giuseppe Francesco Antonio Maria Gioachino Raimondo, (d. 7 Eylül 1791, Roma - ö. 21 Aralık 1863), Romalı şairdir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

I sonetti romaneschi, 1889

Giuseppe Gioacchino, Roma'da bir burjuva ailesinde doğdu. Papalık yazmanı olan babasının görevi nedeniyle ailesiyle birlikte Civitavecchia adlı şehre gitti. Babası koleradan ölünce annesi ve iki kardeşiyle birlikte Roma'ya dönen Belli, Corso Sokak'ta yaşamaya başladı. Yazılığı ilk yıllarında Belli, şair ve arkadaşı Francesco Spada'nın öğütlerini dinleyerek, eserlerini İtalyanca yazıyordu. 1816 yılında Belli, bir süre için fakirlikte yazınla uğraşarak, Maria Conti adlı, ondan çok daha yaşlı olan zengin kadınla evlendi. Bu evlenmeden sonra Belli, maddi sorunlardan merak hiç etmeden yazmaya sürdürebildi. Çiftin, 1824 yılında doğmuş olan, Çiro adlı bir çocuğu vardı. Belli, Kuzey ve Orta İtalya boyunca birkaç defa seyahat ediyordu. Orada, Fransız Aydınlatmanın etkilediği, Roma'da kesinlikle yok olan daha gelişmiş edebi çevreyle tanışmıştır.

Papalığa eleştiri açısına rağmen, Belli'nin siyasi görüşü bütün ömrü süresince tutucu kaldı. Mesela, bir halk isyanından sonra 1849 yılında Roma Cumhuriyeti kurulurken, Belli, Papa'nın tarafını hemen aldı.

Belli, 1863 yılında Roma'da geçirdiği felçten dolayı ölmüştür.