Giovanni Arduino

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Giovanni Arduino'nun madalyonu, Pietro Bearzi'nin 1847'den önce yaptığı bir çalışma. Madalyon, Venedik'teki Campo Santo Stefano'daki Palazzo Loredan'da korunan Pantheon Veneto'nun bir parçasıdır.

Giovanni Arduino (16 Ekim 1714, Caprino Veronese, Veneto; 21 Mart 1795, Venedik, Venedik Cumhuriyeti), "İtalya'da jeolojik araştırmalarının babası" olarak bilinen İtalyan jeologdur.

Kuzey İtalya'nın jeolojisini incelemeye dayanan jeolojik zamanın ilk sınıflandırmasını geliştiren bir maden uzmanıdır. Yeryüzünün tarihini dört döneme ayırmıştır: ilkel, ikincil, üçüncül ve Volkanik veya Kuaterner. Arduino tarafından 1759'da önerilen,Güney Alpler'deki kayaların çok çalışmasına dayanan kayaları dört seri halinde gruplandırılmıştır. Bunlar (volkanik veya kuaterner ek olarak) şu şekildeydi: dağların çekirdeğindeki şistlerden oluşan birincil seri; dağ kenarlarındaki sert tortul kayaçlardan oluşan ikincil; ve eteklerin daha az sertleşmiş tortul kayaçlarından oluşan üçüncül. Bu gruplandırma Alpler dışındaki diğer dağ sıraları için geçerli değildir, bu yüzden birincil ve ikincil olarak gruplandırılmıştır. 'Üçüncül' terimi Paleojen ile Neojen dönemlerinin yerini alana kadar jeolojik literatürde devam etmiştir. 'Pleistosen Dönemi' olarak bilinen Senozoik Çağın son dönemleri üçüncül kavramına dahil edilmez. Senozoik, İngiliz bir jeolog olan Charles Lyell (Charles Darwin'in akıl hocası olan) tarafından incelemiştir. Giovanni Arduino 1795 yılında Venedik'te hayatını kaybetmiştir. Ay sırtı olan Dorsum Arduino, onun adını almıştır.

Ayrıca küçük yaştan itibaren madenciliğe merakı olan Ardunio, İtalyanın kuzeyinde maden uzmanı olarak ün kazandı.[1] 1760'lı yılların ilk evrelerinde Arduino, fazla sayıda fosil dolgulu minör tabakadan oluşan dört ayrı büyük jeolojik tabaka tespit etmiştir. Ayrıca fosil tabakalarının önemini fark etti, kaya oluşumlarının yaşını belirlemek için fosil ve kimyasal metotların kullanılmasına öncülük etmiştir ve mermerin kireç taşının metamorfizm-ası ile üretildiğini gözlemledi. Venedik Cumhuriyeti 1769'da Arduino'yu tarım ve sorumlusu atadı. Padova Üniversitesinde botanik uzmanı olan kardeşi Pietro'nun da zaman zaman yardımını alarak, toprak ıslahı, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve gelişmiş tarım araçları yapımı gibi etkinlikleri yakından izledi. Madencilik, metalurji ve kimya alanlarında da Venedik Cumhuriyeti adına araştırmalar yaptı.

Hakkındaki eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Giovanni Arduino (1714-1795): Ezio Vaccari tarafından 18. yüzyılın yer bilimleri hakkındaki tartışmalarına Venedikli bir bilim insanının katkısı (Kitap)
  • Toskana Giovanni Arduino ve madenleri: geçmiş haber ile Giovanni Battista Ronconi
  • Giovanni Arduino ve onsekizinci yüzyılın Venedik jeologları: seminer bildirileri: Kentsel Doğa Tarihi Müzesi, Venedik, 1 Haziran 1995 (Kitap)
  • John Mektupları Arduino (1714-1795): jeolog tarafından Giovanni Arduino (Kitap)
  • uçan takım, arithmetica ve tarım ile Antonio SanGiovanni (Kitap)
  • 1785 yılının Temmuz ayına kadar yayımlanan yazılar dizini. Giovanni Arduino tarafından (Kitap)
  • Verona'dan Giovanni Arduino ve jeoloji biliminin ilerlemesine katkısı Giuseppe Stegagno (Kitap)
  • Onun doğal gözlemleri ile ilgili Bay Giovanni Arduino iki referans mektubu; Birinci tam Turco çeviri tarafından Theodore Ell (Kitap)
  • Giovanni Arduino'nun çalışmalarında teknik bilim ve iyi halk (1714-1795) 9-10 Şubat 1996 da Ettore Curi tarafından Verona'da düzenlenen konferansın sunumu(Kitap)
  • Onsekizinci yüzyılda jeoloji ve madencilik araştırmaları: Giovanni Arduino ve Tiziano Arrigoni tarafından Toskana madenleri (Kitap)[2]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Giovanni Arduino". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Arduino, Giovanni 1714-1795". 30 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]