Gioacchino Rossini operaları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste İtalyan besteci Gioacchino Rossini (d. 1792– ö. 1868) tarafından bestelenmiş operaların tam listesidir:.

İsim Janr Kısımlar Libretto Prömiyer tarihi Şehir, tiyatro
Evlilik sözleşmesi (La cambiale di matrimonio) komik fars 1 perde Gaetano Rossi, uyarlama kaynağı Camillo Federici ve Giuseppe Checcherini 3 Kasım 1810 Venedik, Teatro San Moisè
L'equivoco stravagante dram giocoso 2 perde Gaetano Gasbarri 26 Ekim 1811 Bologna, Teatro del Corso
Demetrio ve Polibio serial dram 2 perde Vincenzina Vigano-Mombelli 18 Mayız 1812 Roma, Teatro Valle
L'inganno felice fars 1 perde Giuseppe Maria Foppa 8 Ocak 1812 Venedik, Teatro San Moisè
Ciro in Babilonia, ossia La caduta di Baldassare dramma con cori 2 perde Francesco Aventi 14 Mart 1812 Ferrara, Teatro comunale di Ferrara
Ipek merdiven (La scala di seta) komik fars 1 perde Giuseppe Maria Foppa, uyarlama kaynağı F A E de Planard 9 Mayıs 1812 Venedik, Teatro San Moise
La pietra del paragone melodram giocoso 2 perde Luigi Romanelli 26 Eylul 1812 Milano, Teatro alla Scala
L'occasione fa il ladro, ossia Il cambio della valigia müzikal burlesk 1 perde Luigi Privadali, uyarlama kaynağı Eugène Scribe 24 Kasım 1812 Venedik, Teatro San Moisè
Il signor Bruschino, ossia Il figlio per azzardo fars giocoso 1 perde Giuseppe Maria Foppa uyarlama kaynağı Alissan de Chazet ve E-T Maurice Ourry 27 Ocak 1813 Venedik, Teatro San Moisè
Tancredi kahramanlik melodramı 2 perde }Gaetano Rossi ve Luigi Lechi, uyarlama kaynağı Voltaire 6 Şubat 1813 Venedik, Teatro La Fenice
Cezayir'de İtalyan kız (L'italiana in Algeri) dram giocoso Angelo Anelli, originali Luigi Mosca (1808) için 22 Mayıs 1813 Venedik, Teatro San Benedetto
Aureliano in Palmira dramma serio 2 perde Giovanni Francesco Romanelli veya Felice Romani, uyarlama kaynağı G.Sertor 26 Aralık 1813 Milano, Teatro alla Scala
İtalya'da bir Türk (Il turco in Italia) dram buffo 2 perde Felice Romani, uyarlama kaynağı Caterino Mazzolà 14 Ağustos 1814 Milano, Teatro alla Scala
Sigismondo dram 2 perde Giuseppe Maria Foppa 26 Aralık 1814 Venedik, Teatro La Fenice
Elisabetta, regina d'Inghilterra dram 2 perde Giovanni Schmidt, uyarlama kaynağı Carlo Federici 4 Ekim 1815 Napoli, Teatro San Carlo
Torvaldo e Dorliska dram semiserio 2 perde Cesare Sterbini, uyarlama kaynağı J-B de Coudry Vie et amours du chevalier de Faubles (1790) ve bu eserden uyarlama yapan diğer librettoler 26 Aralık 1815 Roma, Teatro Valle
Sevil berberi (Il barbiere di Siviglia, ossia L'inutile precauzione) komedi 2 perde Cesare Sterbini, uyarlama kaynağı Beaumarchais 20 Şubat 1816 Roma, Teatro Argentina
La gazzetta, ossia Il matrimonio per concorso opera buffa) 2 perde Giuseppe Palomba uyarlama kaynağı Carlo Goldoni 26 Eylul 1816 Napoli, Teatro de' Fiorentini
Otello, veya Venedikli Mağribi(Otello ossia Il Moro di Venezia dram 3 perde Francesco Maria Berio di Salsa, uyarlama kaynağı William Shakespeare 4 Aralık 1816 Napoli, Teatro del Fondo
Külkedisi (La Cenerentola, veya La bontà in trionfo) dram giocoso 2 perde Jacopo Ferretti, uyarlama kaynağı C.Perrault, Cendrillon 25 Ocak 1817 Roma, Teatro Valle
Hırsız saksağan (La gazza ladra) melodram 2 perde Giovanni Gherardini, uyarlama kaynağı J M T Baudouin d'Aubigny ve Louis-Charles Caigniez 31 Mayıs 1817 Milano, Teatro alla Scala
Armida dram 3 perde Giovanni Schmidt, uyarlama kaynağı Torquato Tasso, Kurtarılmış Kudüs (Gerusalemme liberata) 11 Kasım 1817 Napoli, Teatro San Carlo
Adelaide di Borgogna, ossia Ottone, re d'Italia dram 2 perde Giovanni Schmidt 27 Aralık 1817 Roma, Teatro Argentina
Mosè in Egitto kutsal trejedi 3 perde Andrea Leone Tottola, uyarlama kaynağı Francesco Ringhieri 5 Mart 1818 Napoli, Teatro San Carlo
Adina, veya Bagdad halifesi (Adina, ossia Il califfo di Bagdad) fars 1 perde Gherardo Bevilacqua-Aldobrandini 22 Haziran 1826 Lisbon, Teatro Reale San Carlo
Ricciardo e Zoraide dram 2 perde Francesco Maria Berio di Salsa, uyarlama kaynağı Niccolò Forteguerri 3 Aralık 1818 Napoli, Teatro San Carlo
Ermione azione tragica 2 perde Andrea Leone Tottola, uyarlama kaynağı Racine 27 Mart 1819 Napoli, Teatro San Carlo
Eduardo ve Cristina dram 2 perde Giovanni Schmidt, revize eden Gherardo Bevilacqua-Aldobrandini ve Andrea Leone Tottola 24 Nisan 1819 Venedik, Teatro San Benedetto
Gölün hanımı (La donna del lago) melodram 2 perde Andrea Leone Tottola, uyarlama kaynağı Walter Scott, The Lady of the Lake (Gölün hanımı) 24 Ekim 1819 Napoli, Teatro San Carlo
Bianca e Falliero, Il consiglio dei tre melodram 2 perde Felice Romani, uyarlama kaynağı Antoine-Vincent Arnault 26 Aralık 1819 Milano, Teatro alla Scala
II. Mehmet (Maometto secondo) dram 2 perde Cesare della Valle 3 Aralık 1820 Napoli, Teatro San Carlo
Şarbanli Matilde veya Bellezza e Cuor di Ferro melodram giocoso 2 perde Jacopo Ferretti uyarlama kaynağı François-Benoît Hoffman 24 Şubat 1821 Roma, Teatro Apollo
Zelmira dram 2 perde {Andrea Leone Tottola, uyarlama kaynağı Dormont de Belloy 16 Aralık 1822 Napoli, Teatro San Carlo
Semiramide trajik melodram 2 perde Gaetano Rossi, uyarlama kaynağı Voltaire 3 Şubat 1823 Venedik, Teatro La Fenice
Reims'e seyahat, veya Giglio d'Oro oteli dram giocoso 1perde Luigi Balocchi, uyarlama kaynağı Madame de Staël 19 Haziran 1825 Paris, Théâtre national de l'Opéra-Comique
İvanhoe (tümüyle daha önceki Rossini operaları müziğini kullanarak hazırlanan bir eser) pastiş     15 Eylul 1826 Paris, Odéon
Korint kuşatması ( Le siège de Corinthe), Maometto secondo operasının revizyonu lirik trajedi 3 perde Luigi Balocchi ve Alexandre Soumet, Maometto II librettosu uyarlaması 9 Ekim 1826 Paris, Théâtre de l'Académie Royale de Musique
Musa ve Firavun, veya Kizil Deniz geçişi (Moise e Phaeron), Mosè in Egitto' operasının revizyonu opera 4 perde Luigi Balocchi ve Victor Joseph Etienne de Jouy, Mosè in Egitto librettosu uyarlaması 26 Mart 1827 Paris, Théâtre de l'Académie Royale de Musique
Ory Kontu (Le comte Ory) komik opera 2 perde Eugène Scribe ve C-G Delestre-Poirson 20 Ağustos 1828 Paris, Théâtre de l'Académie Royale de Musique
Giyom Tell opera 4 perde Victor Joseph Etienne de Jouy ve Hippolyte Bis, uyarlama kaynağı Friedrich von Schiller 3 Auğustos 1829 Paris, Théâtre de l'Académie Royale de Musique

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]