Gertrud Scholtz-Klink

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gertrud Scholtz-Klink, 1934

Gertrud Scholtz-Klink (d. 9 Şubat 1902; Adelsheim Baden - ö. 24 Mart 1999; Bebenhausen Tübingen), Nazi Almanyası'nda ateşli bir NSDAP üyesi ve NS-Frauenschaft (Nasyonal Sosyalist Kadınlar Birliği) lideriydi. Unvanı Reichsfrauenführerindir. Gertrud Scholtz-Klink 11 çocuk doğurup mükemmel Alman kadını imajını gururla taşımış, daha sonra hayatının bir bölümünü hapishanede geçirmiş, ölümüne kadar nasyonal sosyalizme olan hayranlığını ve nasyonal sosyalizme yakınlığını dile getirmişti.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gertrud Scholtz-Klink, 18 yaşında bir fabrika işçisi ile evlendi ve kocası ölmeden önce altı çocuğu vardı. Scholtz-Klink, Nazi Partisi'ne katıldı ve 1929'da Berlin'de kadın bölümünün lideri oldu. 1932 yılında, Günther Scholtz adlı bir taşra doktoru ile evlendi (1938 yılında boşandı).

Adolf Hitler 1933 yılında iktidara geldiğinde onu NS-Frauenschaft (Nasyonal Sosyalist Kadınlar Birliği) liderliğine atadı.

NSDAP iktidarı dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Scholtz-Klink, Haziran 1936'da, NSDAP hükûmetinin yararına, kadınların çalışmasına iknası sorumluluğu ile, Alman İşçi Cephesi Kadın Bürosu başkanı olarak atandı. Scholtz-Klink, genellikle Üçüncü Reich'ın erkek egemen toplumunda yapılan daha önemli toplantıların dışında kaldı ve bir kukla olarak kabul edildi. Gertrud Scholtz-Klink bununla birlikte, Hitler'in herkes üzerinde olduğu gibi partideki kadınların üzerinde de bir etkiye sahipti.

1940'ta, Scholtz-Klink, üçüncü kocası SS-Obergruppenführer August Heissmeyer ile evlendi ve Siyasi Toplama Kamplarındaki kadınları ziyaret ederek sık sık geziler yaptı.

Savaştan sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü Reich'ın yıkılmasından sonra, 1945 yılının yaz ayında, kısa bir süre Sovyet kampından esir olarak gözaltına alındı, ancak kısa bir süre sonra kaçtı ve Tübingen yakınlarındaki Bebenhausen Kalesi'nde ve üçüncü kocası ile üç yıl boyunca saklandılar. 28 Şubat 1948 tarihinde çiftin saklandığı yer tespit edildi ve tutuklandılar. Bir Fransız askeri mahkemesi, Scholtz-Klink'i 18 ay hapis cezasına mahkûm etti. Mayıs 1950'de, "ana suçlu" olarak sınıflandırılmış ve 30 ay daha mahkûm edilmiştir. Buna ek olarak, mahkeme kendisine para cezası ve on yıl boyunca siyasi ve sendikal faaliyetler, gazetecilik ve öğretimi yasaklamıştır.

1953 yılında cezaevinden serbest bırakıldıktan sonra, Bebenhausen'e yerleşti.

Scholtz-Klink, 1978'de Die Frau im dritten Reich ("Üçüncü Reich'ta Kadın") adlı kitabında nasyonal sosyalizm ideolojisini sürekli desteklediğini gösterdi.

Gertrud Scholtz-Klink bir kez daha 1980'lerin başında tarihçi Claudia Koonz ile yaptığı röportajda nasyonal sosyalizmi savunduğunu belirtti.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gertrud Scholtz-Klink İngilizce Wikipedia maddesi