Gerlachovský štít

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gerlachovský štít
Gerlachovský štít, Granátová lávka'dan görüldüğü şekliyle
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.654,4 m
Çıkıntı2.355 m [1]
Yalıtılma509 kilometre (316 mi)
Coğrafya
Slovakya üzerinde Gerlachovský štít
Gerlachovský štít
Gerlachovský štít

Gerlachovský štít (Bu ses hakkındaSlovakça telaffuz , Türkçe çevirisi Gerlachov Zirvesi, Almanca: Gerlsdorfer Spitze, Macarca: Gerlachfalvi-csúcs), Slovakya'nın Yukarı Tatras bölgesinde ve Karpat Dağları'nda bulunan en yüksek zirvedir. Rakımı genellikle deniz seviyesinden 2654,4 metre olarak listelenir. Kütlelerin piramidal şekli, devasa bir sirk tarafından belirginleştirilir. Görece düşük rakımına rağmen, Gerlachovský štít, vadiden yaklaşık 2.000 metre yüksekliğe sahip dik bir yükselme sunar.[2]

Geçmişte uzaktan bakıldığında sıradan bir dağ olarak yanlış anlaşılan Gerlachovský štít, daha sonra Orta Avrupa uluslarının yöneticileri ve halkları gözünde sembolik bir rol oynamıştır. 19. ve 20. yüzyılın ortaları arasında dört farklı isme ve altı kez isim değişikliğine sahip olmuştur. Jeopolitik değişiklikler nedeniyle, 20. yüzyılın ilk üç on yılı içinde Macaristan Krallığı'nın, Çekoslovakya'nın ve sonrasında Slovakya'nın en yüksek dağı olmayı başarmıştır.

3D Gerlachovský štít

Gerlachovský štít, jeoloji ve ekoloji açısından Yüksek Tatras'ın geri kalanıyla ortak özelliklere sahiptir, ancak biyologlar için önemli bir çevre sunar çünkü Münih, Salzburg ve Viyana'yı yaklaşık olarak birleştiren paralelin kuzeyindeki Avrupa'nın en yüksek noktasıdır. Doğu Bloku'nun getirdiği seyahat kısıtlamaları nedeniyle, dağ özellikle Çekler, Doğu Almanlar, Macarlar, Polonyalılar ve Slovaklar tarafından tırmanmaları için mevcut en yüksek nokta olarak değerlendirilmiştir. Yerel otoriteler son zamanlarda zirveye erişimi kısıtlamış olsa da[3] hala ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Europe Ultra-Prominences". Peaklist.org. 13 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 
  2. ^ Gerlachovsky Stit, 1 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Mayıs 2023 
  3. ^ "Menu on the left – Gerlachovský štít" (Slovakça). tatry.nfo.sk. n.d. 10 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]