Gerçek zamanlı strateji oyunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gerçek Zamanlı Strateji sayfasından yönlendirildi)
Gerçek zamanlı strateji türündeki açık kaynaklı BOS Wars oyunundan bir ekran görüntüsü.

Gerçek zamanlı strateji oyunları (İngilizce: real-time strategy [RTS]), oyuncuların birbirlerinin sırasını beklemeden devamlı olarak karşılıklı oynamaya devam ettikleri bilgisayar oyunları.[1] Bunun aksi olan sıra tabanlı strateji oyunlarında oyuncular hamle yapabilmek için karşı tarafın hamlesini beklemek zorundadırlar.

Gerçek zamanlı strateji oyunları genellikle savaş oyunları için kullanılan bir tabirdir. Oyuncular, Askerî üs kurmak, kaynak toplamak ve ordu yönetmek gibi görevleri, rakiplerine karşı daha başarılı ve daha hızlı yaparak onları yenmeye çalışırlar.[1] Tipik bir gerçek-zamanlı strateji oyununda, savaş sırasında ek binalar kurmak ve askeri birimler üretmek mümkündür. Genellikle üretim, oyuncuyu kaynak yönetimine zorlamak için kısıtlanmıştır. Kaynakların elde edilmesi haritada belli bir bölgeyi kontrol ederek, özel birim veya binalar üreterek sağlanır. Gerçek-zamanlı strateji kavramı ilk olarak 1982 yılında BYTE dergisinde ortaya çıkmıştır.[2]

Örnek Oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çıkış tarihine göre sıralı,

İlk yapılmış gerçek zamanlı strateji oyunu Westwood Studios tarafından 1992'de yapılan Dune II 'dir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Bruce Geryk. "A History of Real-Time Strategy Games". GameSpot. 27 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2008. 
  2. ^ Sartori-Angus, Alan (Aralık 1982). "Cosmic Conquest". BYTE. ss. 3,124. Erişim tarihi: 11 Mart 2017.