Gendarmenmarkt

Koordinatlar: 52°30′49″K 13°23′34″D / 52.51361°K 13.39278°D / 52.51361; 13.39278
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gendarmenmarkt, Berlin'de Konzerthaus, Fransız Katedrali ve Alman Katedrali'nin bulunduğu bir meydan.

Berlin'de Gendarmenmarkt
1900'lerde Gendarmenmarkt
Günbatımında Gendarmenmarkt
Deutscher Dom ve Konser Salonu

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Meydan onyedinci yüzyıl sonunda Johann Arnold Nering tarafından Linden-Markt adıyla oluşturulmuştur. İlk olarak I. Friedrich'in Friedrichstadt projesinin bir parçası olarak ortaya çıkan meydan, 1773'te Georg Christian Unger tarafından yeniden inşa edilmiştir. Gendarmenmarkt adı 1773 yılına kadar meydanda görevli olan Gens d'Armes birliğindeki atlı süvarilerden gelmektedir.[1]

II. Dünya Savaşı sırasında buradaki yapıların çoğu büyük hasar gördü ya da yıkıldı. Günümüzde bu yapılar eski durumlarına uygun şekilde restore edilmiştir. Simetrik yapısı ve iki yanındaki kubbeli kuleler dolayısıyla meydan Roma'daki Popolo Meydanı'na benzetilmektedir. Bununla birlikte, Laurenz Demps kulelerin yüksekliği kilise binalarına yakın olmadığından bu benzetmeye karşı çıkmış ve Greenwich'teki Old Royal Naval College binalarına daha çok benzediğini söylemiştir.[2]

Meydandaki yapılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Der Französische Dom[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız Katedrali (Almanca: Französischer Dom), iki katedralden eski olanı, 1701-1705 yılları arasında Huguenot cemaati tarafından inşa edilmiştir. Katedral, Fransa'da yıkılan Huguenot kilisesi Charenton-Saint-Maurice model alınarak tasarlanmıştır. Kule, Carl von Gontard tarafından tasarlanarak 1785'te yapıya eklenmiştir. Katedral, içinde seyir terası, restoran ve bir müze barındırmaktadır.

Der Deutsche Dom[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman Katedrali (Almanca: Deutscher Dom), Gendarmenmarkt'ın güneyinde yer almaktadır. Martin Grünberg tarafından beşgen olarak tasarlanan yapı, 1708 yılında Giovanni Simonetti tarafından inşa edilmiştir. 1785 yılında kuleyi inşa eden Carl von Gontard tarafından değiştirilmiştir. Katedral, II. Dünya Savaşı sırasında, 1945 yılında çıkan yangınla tamamen yıkılmıştır. Alman yeniden birleşmesi sonrası katedral yeniden inşa edilmiş, 1993 yılında bitirilerek 1996 yılında Alman tarih müzesi olarak yeniden açılmıştır.

Das Konzerthaus[değiştir | kaynağı değiştir]

Konzerthaus Berlin, Gendarmenmarkt'taki en yeni yapıdır. 1821 yılında Karl Friedrich Schinkel tarafından Schauspielhaus olarak inşa edilmiştir. 1817 yılında çıkan yangında yıkılan Ulusal Tiyatro'nun kalıntıları üzerine yapılmıştır. Binanın bazı parçaları eski yapının sütunları ve dış duvarlarını kullanmaktadır. Meydandaki diğer yapılar gibi II. Dünya Savaşı boyunca hasar görmüştür. 1984 yılında tamamlanan yeniden yapım sonrasında tiyatro bir konser salonu haline gelmiştir. Günümüzde Konzerthausorchester Berlin'e ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Berlin.de'de Gendarmenmarkt". 6 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  2. ^ Demps 1993, S. 42.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]