Gemile

Koordinatlar: 36°33′12″N 29°04′10″E / 36.553448°K 29.069352°D / 36.553448; 29.069352
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gemile Koyu (Haziran 2011)

Gemile Koyu, Gemile Plajı ve hemen karşısındaki Gemile Adası; Muğla'nın Fethiye ilçesinin Uzunyurt (Faralya) mahallesi sınırları içinde bulunan 1. Derece Doğal Sit Alanıdır.

Gemile Koyu[değiştir | kaynağı değiştir]

Koy ve plaj, korunaklı oluşu, çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel kumsalıyla, sadece gezi teknelerinin değil, özellikle yaz aylarında karayoluyla Fethiye - Hisarönü - Kayaköy üzerinden gelen piknikçilerin de akınına uğramaktadır. Koyun Kayaköy’e uzaklığı sadece 6 km. olduğundan buradan Gemile'ye yürüyerek de gelinebilmektedir. Trekking parkuru durak noktası olacak şekilde düzenlenmiştir.

Gemiler Adası[değiştir | kaynağı değiştir]

Adadaki kalıntılardan bir görünüm.
Adadaki kilise kalıntıları (Mayıs 2015)

Gemiler Adası’nın eski adı "Aya Nikola" idi. Adada erken Hristiyanlık dönemi ve Bizans İmparatorluğu 'na tarihlenen (5. yüzyıl ile 11. yüzyıl arası) kilise kalıntıları bulunmaktadır. Büyük kilisenin freskleri iyi durumdadır. Deniz kıyısında sarnıç kalıntıları da bulunmaktadır.

240-241 yıllarında meydana gelen depremler sonucu kıyıdaki kalıntıların bir bölümü sular altında kalmıştır. Batık kalıntılar denizin iki metre derininde görülebilmektedir.

Gemile Vadisi ve yakın çevresi[değiştir | kaynağı değiştir]

Plajdan içe doğru sarp ve yalçın bir tarzda uzanan Gemile Vadisi Aladere ve şelalesi ile beslenmektedir. Şelale suyunun yakındaki Uzunyurt (Faralya) mahallesine aktarılması nedeniyle bozulmaya yüz tutan doğal dengeler halen çevrecilik gündemindedir.

Gemile’nin çevresinde başka gezi noktaları da bulunmaktadır. Beştaşlar, içinde tatlı su kaynağı bulunan Soğuksu, Kısık Koyu ve Kısık mağarası ile bunların batısındaki Afkule bu noktalar arasındadır.