Geliştirme katırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Geliştirme Katırı sayfasından yönlendirildi)
Monako Porsche 918 Spyder geliştirme katır
Japonya'da iki Nissan GT-R marka test katırı kamyona yüklenmiş. Araç daha önce satışa çıktığı için sadece makyajlanan parçaları örtülmüştür.

"Dikkatle kamufle edilmiş prototip araçlar İsveç'in donmuş göllerinden, Güney Afrika'nın kavurucu güneşi altındaki yollara kadar tüm dünyada milyonlarca kilometre boyunca test edildi. Yine de bu testler mühendislerimiz için yeterli değildi (Mercedes-Benz E-Serisi (W212) 2009 kataloğu)."

Tanımı ve kullanım amaçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri üretimdeki her otomobil, uzun yıllar alabilen araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) uygulamalarının bir ürünüdür. Otomotiv endüstrisi'nde geliştirme katırları, bu araştırma ve geliştirme uygulamalarının bir parçasıdır. Geliştirme katırı, İngilizce dilinde "Development mule" olarak geçen ve yeni bir seri üretim otomobil ya da ticari aracın piyasaya çıkmadan önce gerçek yol testlerine tabi tutulan örnek modellerine verilen bir isimdir.

Geliştirme katırı sürücü tarafından kullanılabilir; motoru, aktarma organları, fren ve elektronik sistemleri çalışır durumda bulunur. Uzun süren tasarımlama aşamalarından sonra ortaya çıkan ilk otomobil ya da ticari araç, daha önceki tasarım (konsept-prototip) modellerinden alınan teknolojileri kullanarak yola çıkartılır. Yol testine çıkacak geliştirme katırı, eğer yepyeni bir araç olacaksa, tamamen siyah renkli bez parçalarıyla kapatılır, zaten üretimde ve satılmakta olan bir aracın tasarımı güncellenecekse (yani halk dilinde "makyajlanacaksa"), aracın güncellenen kısmı (örneğin farlar, ızgara, tamponlar veya iç mekanı) bezlerle örtülür. Bu gizliliğin nedeni, seri üretim başlayana kadar yeni araçla ilgili verilerin, üretici markanın mühendisleri ve teknisyenleri tarafından paylaşılmaması gerektiğidir. Buna örnek olarak Renault Megane'ın 2009'da üretimine başlanan üçüncü neslinin, Renault'dan resmi açıklama gelmeden açık fotoğraflarını yayınlayan bir dergiye kapatma cezası uygulanmış, fotoğrafları çeken muhabir de tutuklanmıştır.

E88 kasa kodlu BMW 1 Serisi Cabriolet modelinin 2006 yazında çekilen bir casus fotoğrafı.

Geliştirme katırındaki motor ve aktarma organları verileri, gövde parçaları, tekerlekler, farlar ve stop lambaları ile ilgili ayrıntılar, daha sonra seri üretime geçen otomobil ya da ticari araçtakinden büyük farklılıklar gösterebilir. Çünkü geliştirme katırlarının amacı, seri üretime geçmeden önce söz konusu otomobil ya da ticari araçla ilgili en uygun ve en iyi verilerin yakalanmasını sağlamaktır, bu yüzden geliştirme katırları çok ağır şartlarda yol testlerinden geçirilir ve uygun veriler bulunana kadar bu testler devam eder. Uzun yol testlerinden ve araştırmalardan sonra görevleri biten geliştirme katırları daha sonra ortaya çıkmaması için genelde hurdaya ayrılır.

"Casus fotoğraf" örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

"Casus fotoğraf", geliştirme katırlarının yol testleri sırasında basın mensupları tarafından çekilmiş, yazılı basına ya da Internet ortamına sunulması için çekilen fotoğraflarıdır.