Gaz kabarcığı hastalığı (akvaryum)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gaz kabarcığı hastalığı, (İngilizce: Gas Bubble Disease ) akvaryum balıklarında, genellikle akvaryum suyu içerisindeki oksijen miktarının fazlalaşmasından kaynaklandığı düşünülen bir tür gaz hastalığıdır. Ancak bu durum genellikle akvaryum tankının azot gazına fazla doymasıyla gerçekleşir.[1]

Nedenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Soğuk musluk suyu basınçla akar. Bu basınç musluktan aktıktan sonra kesilir ve suyun içerisine sıkışan klor gazı böylece açığa çıkar. Gaz daha hızlı çözünmek amacıyla ısının yoğun olduğu tüm yüzeylere yapışır. Aynı zamanda canlıların içinde ve dışında erir. Özellikle gaz geçirgenliği yüksek olan solungaç, göz ve deride yoğun bir şekilde gaz kabarcıkları gözlenir.

Balıkta uyuşukluk, beyin hasarı oluşmasına yol açabilir. Bu hastalığın ardından bakteri ve deri enfeksiyonları gerçekleşebilir. Balıklar bu tür bir hastalığa kapıldıklarında ayrıca gaz solungaç ve bağırsaklara da eriştiğinden dolayı sırtüstü veya başları aşağıya gelecek şekilde yüzerler. Bunun yanı sıra balığın kan dolaşımına giren gaz vücudundaki kan akışını engeller.[2]

Tedbirler ve çözüm yolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tür rahatsızlıkları önlemek için özellikle kış mevsimlerinde yapılacak su değişimlerinde dinlendirilmiş su kullanılması büyük önem taşır. Eğer birden fazla ve büyük akvaryuma sahipseniz ve su değişimleri için yeteri kadar su dilendirme alanınız vb. bulunmuyorsa, bu takdirde su değişimlerinin sık ve en fazla %10'u geçmeyecek şekilde yapılması da yeterli olacaktır.

Suyun ısıtılması da bu konuda kullanılabilecek başka bir çözüm yoludur. Suda gazın yoğun olduğunu test etmek için, musluk suyundan aldığımız küçük bir örneği oda sıcaklığında bir saat kadar bekletmemizin ardından örneği aldığımız kabın kenarlarında hava kabarcıkları oluştuğu takdirde, bu suyu kullanmamalı ve yukarıda belirtilen yöntemleri kullanmalıyız.

Rahatsızlık meydana geldiğinde, akvaryumdaki balıkları gaz bulunmayan dinlendirilmiş suya almak çözüm yoludur. Balıklar bu esnada gözle sürekli muayene edilmelidir.[3] Ancak bu hastalık meydana gelmeden önce alınacak tedbirler daha fazla önem taşımaktadır. Hastalıktan özellikle yavru balıklar daha fazla etkilenecektir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gas Bubble Disease". theaquariumwiki. 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  2. ^ "Gaz kabarcık Hastalığı". thekrib. 15 Nisan 1999. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  3. ^ "Balık Hastalıklarında Sistematik Muayene" (PDF). dicle.edu.tr. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. [ölü/kırık bağlantı]