Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı sezonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı sezonları listesi, Türkiye spor kulübü Galatasaray'ın futbol şubesinin, herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1906-07 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1905'te, Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami Yen, Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Bekir Sıtkı Bircan, Tahsin Nahit, Reşat Şirvanizade, Hüseyin Hüsnü Kayacan, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu ve Abidin Daver tarafından kuruldu.

Aşağıdaki listede kulübün her sezonu için katıldığı turnuvada elde ettiği dereceler ve takımın en golcü oyuncuları belirtilmiştir. Koyu yazılan oyuncular, aynı zamanda ligde de gol kralı olmuştur.

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonellik öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Lig Gol kralı[1]
Lig O G B M A Y Puan Poz Oyuncu Gol
1906-07 İstanbul Futbol Ligi 3 0 2 1 1 4 2 4. ? ?
1907-08 İstanbul Futbol Ligi ? ? ? ? ? ? ? 3. ? ?
1908-09 İstanbul Futbol Ligi 2 2 0 0 15 0 6 1. ? ?
1909-10 İstanbul Futbol Ligi 6 6 0 0 25 2 18 1. ? ?
1910-11 İstanbul Futbol Ligi 8 8 0 0 26 2 16 1. ? ?
1911-12 Ligden çekildi
1912-13 Balkan Savaşı sebebiyle düzenlenmedi.
1913-14 İstanbul Futbol Ligi 10 3 4 3 19 13 10 4. ? ?
1914-15 İstanbul Futbol Birliği Ligi ? ? ? ? ? ? ? 2. ? ?
1915-16 Cuma Ligi 10 7 2 1 31 12 25 1. ? ?
1916-17 Cuma Ligi 9 3 0 6 16 26 15 5. ? ?
1917-18 Cuma Ligi 10 3 0 7 10 6 11 6. ? ?
1918-19 I. Dünya Savaşı sebebiyle düzenlenmedi.
1919-20 Tamamlanamadı.
1920-21 Cuma Ligi 8 4 1 3 20 18 17 2. ? ?
1921-22 Cuma Ligi 10 9 0 1 44 10 28 1. ? ?
1922-23 Cuma Ligi 10 4 1 5 12 16 9 3. ? ?
1923-24 İstanbul Futbol Ligi[2] ? ? ? ? ? ? - 2. ? ?
1924-25 İstanbul Futbol Ligi[3] 6 6 0 0 28 2 - 1. Mehmet Leblebi ?
1925-26 İstanbul Futbol Ligi[4] 4 4 0 0 14 4 - 1. Vedat Abut 4
1926-27 İstanbul Futbol Ligi 7 6 1 0 26 5 20 1. Latif Yalınlı 9
1927-28 1928 Yaz Olimpiyatları sebebiyle tatil edildi.
1928-29 İstanbul Futbol Ligi 10 8 2 0 26 10 28 1. Kemal Faruki 8
1929-30 İstanbul Futbol Ligi 10 6 3 1 30 11 25 2. Necdet Cici 8
1930-31 İstanbul Futbol Ligi 14 10 3 1 49 12 37 1. Kemal Faruki 13
1931-32 Fenerbahçe ve Galatasaray, maç hasılatlarının taksimi mevzuundan ileri sürdükleri hakların kabul edilmemesi karşısında lige katılmadı.
1932-33 İstanbul Futbol Ligi 12 3 2 7 18 27 20 5. Mehmet Leblebi 7
1933-34 İstanbul Futbol Ligi 12 6 3 3 21 14 27 3. Fazıl Özkaptan 4
1934-35 İstanbul Futbol Ligi 12 9 1 2 35 9 31 2. Danyal Vuran 7
1935-36 İstanbul Futbol Ligi 21 17 1 3 77 25 56 2. Gündüz Kılıç 16
1936-37 İstanbul Futbol Ligi 11 8 1 2 43 10 28 3. Gündüz Kılıç 12
Millî Küme 14 8 4 2 39 24 34 2. Süleyman Tekil 10
1937-38 İstanbul Futbol Ligi 9 5 2 2 36 20 21 4. Haşim Birkan
Süleyman Tekil
9
Millî Küme 12 7 0 5 22 29 26 3. Haşim Birkan 8
1938-39 İstanbul Futbol Ligi 18 11 5 2 52 20 45 3. Bülent Ediz 9
Millî Küme 14 10 1 3 43 21 35 1. Cemil Erlertürk 13
1939-40 İstanbul Futbol Ligi 18 13 2 3 78 11 46 3. Cemil Erlertürk 30
Millî Küme 14 9 2 3 37 17 34 2. Gündüz Kılıç 16
1940-41 İstanbul Futbol Ligi 18 10 4 4 59 23 42 3. Selahattin Almay 17
Millî Küme 18 12 4 2 51 21 46 2. Selahattin Almay 13
1941-42 İstanbul Futbol Ligi 18 16 0 2 71 11 50 2. Mustafa Gençsoy 19
Millî Küme Düzenlenmedi.[5][6]
1942-43 İstanbul Futbol Ligi 18 12 2 4 60 19 26 3. Cemil Erlertürk 22
Millî Küme 14 11 2 1 32 7 24 2. Bülent Eken 10
1943-44 İstanbul Futbol Ligi 18 13 0 5 50 22 26 3. Bülent Eken 12
Millî Küme Lige katılmadı.[7][6]
1944-45 İstanbul Futbol Ligi 18 12 4 2 57 21 28 3. Gündüz Kılıç
Bülent Eken
13
Millî Küme 14 7 4 3 33 13 32 3. Reha Eken 9
1945-46 İstanbul Futbol Ligi 14 4 6 4 18 15 28 4. Bülent Eken
Şahap Turgan
4
Millî Küme Lige katılamadı.[8]
1946-47 İstanbul Futbol Ligi 14 5 6 3 23 22 30 4. Reha Eken[9] 9
Millî Küme 14 6 5 3 32 20 31 3. Reha Eken 10
1947-48 İstanbul Futbol Ligi 14 8 2 4 30 19 32 3. Gündüz Kılıç 5
Millî Küme 1948 Yaz Olimpiyatları sebebiyle lig düzenlenmedi.
1948-49 İstanbul Futbol Ligi 14 12 1 1 39 11 39 1. Reha Eken 11
Millî Küme 1949 Akdeniz Kupası sebebiyle lig düzenlenmedi.
1949-50 İstanbul Futbol Ligi 14 8 2 4 21 11 32 3. Gündüz Kılıç 8
Millî Küme 14 7 7 0 19 5 35 2. Reha Eken 9
1950-51 İstanbul Futbol Ligi 14 10 2 2 28 14 26 2. Naci Özkaya 9

Profesyonellik sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

16 19

Sezon Lig Avrupa Gol kralı[10]
Lig O G B M A Y Puan Poz Oyuncu Gol
1951-52 İstanbul Profesyonel Ligi 14 6 7 1 23 9 26 2. Gündüz Kılıç 5
1952-53 İstanbul Profesyonel Ligi 18 9 5 4 30 18 23 3. Reha Eken 9
1953-54 İstanbul Profesyonel Ligi 18 12 3 3 49 20 27 2. Kadri Aytaç 11
1954-55 İstanbul Profesyonel Ligi 18 14 2 2 40 13 30 1. Ali Beratlıgil 15
1955-56 İstanbul Profesyonel Ligi 18 12 5 1 52 19 29 1. Metin Oktay 19
1956-57 İstanbul Profesyonel Ligi 18 13 3 2 44 19 29 2. Şampiyon Kulüpler Kupası - ÖE Metin Oktay 19
Federasyon Kupası 12 8 2 2 26 10 14 2.
1957-58 İstanbul Profesyonel Ligi 18 14 3 1 48 10 31 1. Metin Oktay 19
Federasyon Kupası 11 7 1 3 29 9 - 2.
1958-59 İstanbul Profesyonel Ligi 18 13 4 1 50 9 30 2. Metin Oktay 22

1959: G=2, B=1

Sezon Lig[11] Türkiye
Kupası
[12]
Başbakanlık
Kupası
[13]
Süper Kupa/
Cumhurbaşkanlığı Kupası[14]
Avrupa Gol kralı[15]
Lig O G B M A Y Puan Poz Oyuncu Gol
1959 Millî Lig[16] 14 7 6 1 18 7 20 2. Metin Oktay 11
1959-60 Millî Lig 38 24 10 4 74 23 58 3. Metin Oktay 33
1960-61 Millî Lig 38 27 6 5 75 19 60 2. Metin Oktay 36
1961-62 Millî Lig 38 23 11 4 52 18 57 1. Bahri Altıntabak 12
1962-63 Millî Lig[17] 20/22 14/14 4/7 2/1 51/54 21/14 32/35 1./1. Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - ÇF Metin Oktay 47
1963-64 1. Lig 34 16 10 8 49 27 42 3. Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - Son 16 Metin Oktay 31
1964-65 1. Lig 30 14 11 5 51 31 39 3. Şampiyon UEFA Kupa Galipleri Kupası - Son 16 Metin Oktay 23
1965-66 1. Lig 30 17 8 5 53 20 42 2. Şampiyon UEFA Kupa Galipleri Kupası - 1. tur Metin Oktay 20
1966-67 1. Lig 32 12 17 3 53 33 41 3. ÇF Şampiyon UEFA Kupa Galipleri Kupası - 1. tur Ayhan Elmastaşoğlu 16
1967-68 1. Lig 32 13 10 9 44 36 36 3. YF Metin Oktay 22
1968-69 1. Lig 30 19 8 3 49 14 46 1. İkinci Metin Oktay 21
1969-70 1. Lig 30 10 10 10 27 21 30 8. ÇF Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - ÇF Gökmen Özdenak 12
1970-71 1. Lig 30 17 8 5 51 18 42 1. ÇF Gökmen Özdenak 13
1971-72 1. Lig 30 17 8 5 34 14 42 1. ÇF İkinci Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. Tur Gökmen Özdenak 11
1972-73 1. Lig 30 19 9 2 47 12 47 1. Şampiyon Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Mehmet Özgül 15
1973-74 1. Lig 30 13 9 8 29 16 35 5. ÇF İkinci Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Mehmet Özgül
Mustafa Ergücü
6
1974-75 1. Lig 30 16 6 8 36 24 38 2. ÇF Mehmet Özgül 12
1975-76 1. Lig 30 12 13 5 36 23 37 3. Şampiyon Şampiyon UEFA Kupası - 2. tur Şevki Şenlen 21
1976-77 1. Lig 30 10 13 7 36 26 33 5. ÇF İkinci UEFA Kupa Galipleri Kupası - Son 16 Gökmen Özdenak 17
1977-78 1. Lig 30 13 12 5 38 26 38 3. ÇF Gökmen Özdenak 19
1978-79 1. Lig 30 17 7 6 47 17 41 2. 5. tur UEFA Kupası - 1. tur Gökmen Özdenak
Eşref Yaşareviç
9
1979-80 1. Lig 30 8 13 9 28 26 29 9. İkinci Şampiyon UEFA Kupası - 1. tur Gökmen Özdenak 8
1980-81 1. Lig 30 13 8 9 28 25 34 3. ÇF İkinci Turgay İnal 6
1981-82 1. Lig 32 10 12 10 26 26 32 11. Şampiyon Tarık Hodziç 7
1982-83 1. Lig 34 17 10 7 50 33 44 3. 6. tur Şampiyon UEFA Kupa Galipleri Kupası - Son 16 Mirsad Sejdić 16
1983-84 1. Lig 34 17 10 7 54 29 44 3. ÇF Tarık Hodziç 17
1984-85 1. Lig 34 11 14 9 34 28 36 5. Şampiyon Rüdiger Abramczik
Erdal Keser
10
1985-86 1. Lig 36 20 16 0 57 20 56 2. YF İkinci UEFA Kupa Galipleri Kupası - Son 16 Erdal Keser 12
1986-87 1. Lig 36 23 8 5 55 24 54 1. ÇF Şampiyon UEFA Kupası - 1. tur Uğur Tütüneker 12
1987-88 1. Lig 38 27 9 2 86 35 90* 1. 4. tur Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Tanju Çolak 45
1988-89 1. Lig 36 20 9 7 76 31 69 3. ÇF Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - YF Tanju Çolak 39
1989-90 1. Lig 34 19 6 9 59 26 63 4. 5. tur İkinci UEFA Kupası - 1. tur Tanju Çolak 20
1990-91 1. Lig 30 19 7 4 63 31 64 2. Şampiyon Şampiyon Tanju Çolak 34
1991-92 1. Lig 30 19 3 8 54 35 60 3. ÇF Şampiyon UEFA Kupa Galipleri Kupası - YF Roman Kosecki 21
1992-93 1. Lig 30 20 6 4 74 21 66 1. Şampiyon UEFA Kupası - Son 16 Hakan Şükür 24
1993-94 1. Lig 30 22 4 4 67 28 70 1. İkinci Şampiyon UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Hakan Şükür 20
1994-95 1. Lig 34 21 6 7 76 38 69 3. İkinci İkinci UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Saffet Sancaklı 29
1995-96 1. Lig 34 21 5 8 67 38 68 4. Şampiyon Şampiyon UEFA Kupası - ÖE Dean Saunders 21
1996-97 1. Lig 34 25 7 2 90 30 61 1. 6. tur Şampiyon UEFA Kupa Galipleri Kupası - Son 16 Hakan Şükür 46
1997-98 1. Lig 34 23 6 5 86 43 75 1. İkinci Şampiyon UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Hakan Şükür 35
1998-99 1. Lig 34 23 9 2 85 30 78 1. Şampiyon İkinci UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Hakan Şükür 27
1999-00 1. Lig 34 24 7 3 7 23 79 1. Şampiyon UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup
UEFA Kupası - Şampiyon
UEFA Süper Kupası - Şampiyon
Hakan Şükür 25
2000-01 1. Lig 34 23 4 7 77 35 73 2. YF UEFA Şampiyonlar Ligi - ÇF Mário Jardel 30
2001-02 Süper Lig 34 24 6 4 75 31 78 1. 3. tur UEFA Şampiyonlar Ligi - 2. grup Arif Erdem 23
2002-03 Süper Lig 34 24 5 5 61 27 77 2. ÇF UEFA Şampiyonlar Ligi - 1. grup Ümit Karan 19
2003-04 Süper Lig 34 15 9 10 56 47 54 6. 3. tur UEFA Kupası - 3. tur Hakan Şükür 17
2004-05 Süper Lig 34 24 4 6 64 25 76 3. Şampiyon Hakan Şükür 22
2005-06 Süper Lig 34 26 5 3 82 34 83 1. ÇF UEFA Kupası - 1. tur Necati Ateş 22
2006-07 Süper Lig 34 15 11 8 58 37 56 3. ÇF İkinci UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup Ümit Karan 22
2007-08 Süper Lig 34 24 7 3 64 23 79 1. YF UEFA Kupası - 3. tur Ümit Karan 16
2008-09 Süper Lig 34 18 7 9 57 39 61 5. ÇF Şampiyon UEFA Şampiyonlar Ligi - 3. ÖE
UEFA Kupası - 4. tur
Milan Baroš 26
2009-10 Süper Lig 34 19 7 8 61 35 64 3. ÇF UEFA Avrupa Ligi - 3. tur Milan Baroš
Shabani Nonda
16
2010-11 Süper Lig 34 14 4 16 41 46 46 8. ÇF UEFA Avrupa Ligi - 3. ÖE Milan Baroš 11
2011-12 Süper Lig 34+6 23+2 8+3 3+1 69+9 24+6 77+9 1. 4. tur Selçuk İnan 13
2012-13 Süper Lig 34 21 8 5 66 35 31 1. 5. tur Şampiyon UEFA Şampiyonlar Ligi - ÇF Burak Yılmaz 32
2013-14 Süper Lig Şampiyon UEFA Şampiyonlar Ligi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tüm resmî müsabakalardaki (Lig, Başbakanlık Kupası, Türkiye Kupası, Süper Kupa ve Avrupa kupaları) golleri kapsamaktadır.
  2. ^ 1923-24 sezonunda lig maçları 24 kulübün katılımıyla beyaz, kırmızı, yeşil ve sarı adlı 4 küme arasında ve iki devreli olarak, 21 Eylül 1923 Cuma günü başlamışken, 1924 Yaz Olimpiyatları hazırlıkları sebebiyle 1924'ün Mart ayında lig yarım kaldı. Türkiye birinciliğinde İstanbul bölgesini temsil edecek takımın belirlenmesi amacına yönelik olarak 24 Temmuz 1923 günü bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıya 18 kulüp katıldı ve maçların eliminasyon sistemiyle, 31 Temmuz 1923'de başlayıp, 17 Ağustos 1924'de bitirilmesine karar verilerek fikstür belirlendi. Ligde finale kadar yükselen Galatasaray, finalde Beşiktaş ile karşılaştı. 2-0 Beşiktaş'ın üstünlüğüyle sona eren maçın ardından lig şampiyonu Beşiktaş olurken, Galatasaray ikinci sırada yer aldı.
  3. ^ 1924-25 sezonunda lig, eleme usulüyle düzenlendi.
  4. ^ 1925-26 sezonu eleme usulüyle düzenlendi.
  5. ^ İstanbul'daki hava muhalefeti ve çeşitli sebeplerle uzayan lig maçları yüzünden 1941-42 sezonunda Millî Küme maçları oynanmadı.
  6. ^ a b Erdoğan Arıpınar; Tevfik Ünsi Artun, Cem Atabeyoğlu, Nurhan Aydın, Ergun Hiçyılmaz, Haluk San, Orhan Vedat Sevinçli, Vala Somalı (Haziran 1992). Türk Futbol Tarihi (1904-1991). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. ss. sf. 82. 
  7. ^ Saha ve hasılat konusunda federasyon ile anlaşamayan Galatasaray lige katılmadı.
  8. ^ Bu sezonun İstanbul, Ankara ve İzmir liglerinden gelen ikişer takımla oynanması kararlaştırıldı. Bu sebeple İstanbul Ligi'ndeki ilk dört takım arasında play-off maçları oynandı. Play-off'ları geçemeyen Galatasaray lige katılamadı.
  9. ^ Beşiktaşlı Şükrü Gülesin ile birlikte.
  10. ^ Tüm resmî müsabakalardaki (Lig ve Avrupa kupaları) golleri kapsamaktadır.
  11. ^ Türkiye'deki en üst seviye futbol ligi 1959 ile 1962-63 sezonlarında Millî Lig, 1963-64 ile 2000-01 sezonları arasında 1. Lig, 2001-02 sezonundan günümüze kadar ise Süper Lig adını almıştır.
  12. ^ Türkiye Kupası ilk olarak 1962-63 sezonunda düzenlendi.
  13. ^ İlk olarak 1944-45 sezonunda düzenlenen Başbakanlık Kupası, 1949-50 sezonuna kadar düzenlense de 1947-48 ve 1948-49 sezonlarında oynanmadı. 1965-66 sezonuyla beraber tekrardan düzenlenmeye başlanan turnuva, 1980-81 sezonuna kadar devam etti. Sonrasındaki üç sezon boyunca düzenlenmeyen ve 1984-85 sezonunda tekrardan düzenlenmeye başlanan organizasyona, 1997-98 sezonunun ardından tamamen son verildi
  14. ^ İlk olarak 1966'da Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla düzenlenen turnuvaya 1998'de son verildi. 2006'dan itibaren ise Süper Kupa adıyla düzenlenmeye tekrardan başlandı.
  15. ^ Tüm resmî müsabakalardaki (Lig, Başbakanlık Kupası, Türkiye Kupası, Süper Kupa ve Avrupa kupaları) golleri kapsamaktadır.
  16. ^ Gruplar ve final olmak üzere iki aşamadan oluşan 1959 sezonunda; beyaz ve kırmızı adında iki grup bulunmaktaydı. Kırmızı grubu birinci sırada tamamlayan Galatasaray ile beyaz grubu birinci sırada tamamlayan Fenerbahçe iki ayaklı olarak oynanan finalde karşılaştı. İlk maçı Galatasaray 1-0 kazansa da, ikinci maçı 4-0 kaybettiğinden lig şampiyonu Fenerbahçe oldu.
  17. ^ 1962-63 sezonunda lig, iki aşamalı olarak düzenlendi. 11'er takımdan oluşan kırmızı ve beyaz olarak iki gruba ayrılan ligin ilk aşamasında kırmızı grupta yer alan Galatasaray, grubu birinci sırada tamamladı. Her iki grubun ilk altı sırada bitiren takımlardan oluşan final grubunu da birinci olarak tamamlayan, 1962-63 sezonunun şampiyonu oldu.