Gagavuzya Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gagauz Respublikası
Gagavuz Cumhuriyeti
1990-1994
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Gagauzya Cumhuriyeti'nin Doğu Avrupa'daki konumu
Gagauzya Cumhuriyeti ve önemli şehirleri
TürTanınmayan devlet
BaşkentKomrat
Yaygın dil(ler)Gagavuzca
Rusça
Moldovca
Resmî din
Hristiyan Ortadoksluk
HükûmetCumhuriyet
Başkan 
• 1990-1994
Stepan Topal
Tarihçe 
• Kuruluşu
19 Ağustos 1990
• Dağılışı
23 Aralık 1994
Para birimiSovyet rublesi
Moldova kuponu
Moldova leyi
Öncüller
Ardıllar
Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Moldova
Gagavuzya

Gagavuzya Cumhuriyeti (Gagavuzca: Gagauz Respublikası, Rusça: Республика Гагаузия romanize: Pespublika Gagauziya) Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'den ayrılan ve 1990 – 1994 yılları arasında bağımsız olduktan sonra barışçıl bir şekilde Moldova'ya katılan devlet. Günümüzde Gagavuz Özerk Bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Gagavuz halkının ilk düşünce kulüpleri 1980’li yılların sonunda oluşmaya başladı. 21 Mayıs 1989 tarihinde Gagavuz halkının temsilcilerinin ilk kongresi yapıldı. Örgütlenen sosyal hareket dağılmaya başlayan Sovyetler Birliğinden ayrılarak bağımsızlığın ilan edilmesini hedefliyordu. Güney Moldova’da 19 Ağustos 1990 günü toplanan kongre Gagavuz Cumhuriyetini ilan etti. Bölgenin Moldova’dan ayrılmasını istemeyen merkezi yönetim cumhuriyete çok sayıda silahlı kuvvet ile Moldovalı gönüllü gönderdi.[1] Bölge kanlı bir savaşın eşiğine gelse de müdahil olan Sovyet Kızılordusu sayesinde gerginlik durduruldu. Dört yıl boyunca tanınmayan bir devlet olarak varlığını sürdüren Gagavuz Cumhuriyeti, 23 Aralık 1994 tarihinde yapılan referandumda Moldova’nın otonom bir bölgesi olması kararının çıkması üzerine şu an özerk bir bölge olarak tarihteki yerini koruyor.[kaynak belirtilmeli]

Silahlı kuvvetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Moldova ile Gagauz hükûmetleri arasındaki gerilim yükselmeye devam ederken Gagavuzya, Moldova işgali ihtimaline karşı paramiliter birlikler kurmaya başladı.[2] En bilinen birlik İvan Burgucu'nun önderliğindeki Bucak Batalyonu'ydu (Gagavuzca: Bucak Batalyonu; Rumence: Batalionul Bugeac).[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Добров Л. «Памятник Гагауз Йери или КГБ против СССР» — Комрат, 2007
  2. ^ justitiarul (2 Mart 2018). "Premisele și metodele războiului hibrid din Republica Moldova (1990-1992)". Justitiarul - revista de investigatii (Rumence). 5 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022. 
  3. ^ "Битва за Бессарабию /АНАЛИТИКА/". Eurasianews | Информационно-аналитический портал (Rusça). 22 Mayıs 2015. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]