Gabriele Mandel

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tam adı Gabriele Mandel Khan'dır. Ataları Müslüman Afgan olan Gabriel Mandel, İtalya'da yaşayan Cerrahi Halveti Tarikatı'nın lideridir. Daha önce Nakşibendi tarikatında olan Mandel, Türkiye'de Cerrahi Halveti Şeyhi Muzaffer Özak'la tanıştıktan sonra Mevleviliğe geçmiştir.

Çok sayıda eserin yazarı olup kendisi de bir sufi olan Gabriele Mandel, Konya Selçuk Üniversitesi'nden İslami çalışmaları nedeniyle şeref diploması almıştır. Halen Milano Üniversitesi Modern Diller Bölümü'nün (UILM) Sanat Tarihi Enstitüsü müdürüdür. Brüksel'deki Avrupa Üniversitesi UET'nin Psikoloji Fakültesi dekanı ve Torino Politeknik'te doçenttir.

European Who's who (Avrupa'da kim kimdir?) kendisini çok yönlü bir sanatçı ve "zamanımızın en önemli İslam seramikçisi" olarak tanıtır.

Venedik Bineali'nde eserlerini teşhir etmiştir. Brezilya'da San Paolo Sanat Müzesi nde, İstanbul'da Dolmabahçe Müzesi'nde, Milano Leonardo da Vinci Bilim ve Teknik Milli Müzesi nde ve ayrıca Konya, Ankara, Yeni Delhi, Tokyo, Paris, Milano Şehir Müzeleri'nde ve daha başka Milli ve Şehir Müzeleri'nde sergileri açılmıştır.

Yaklaşık 200 kitaba imzasını koymuştur. 1 Temmuz 2010'da ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

. İslam Bilgeliği, -Sufi Öyküleri- ARION Yayınevi, Gabriele Mandel, Kasım 2004