Güveç (yemek)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güveç
Kuzu güveç
Ülke(ler)Türkiye
TürüEt yemeği
TipiGüveç
Servis türüSıcak
Güveçlerinin kara fırında pişirildiğini ilan eden bir lokanta panosu, Ankara.

Güveç, Türk mutfağında güveç içinde pişirilen yemeklerin genel adı.[1]

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Karides güveç.

Türk mutfağında birçok güveç çeşidi vardır. Sebzeli ve etli güveçlerin yanı sıra karides güveç gibi deniz ürünlerinden oluşan bir güveç, ayrıca güveç pilavı ve yine güveç içerisinde pişirilen piti gibi yemekler bulunmaktadır. Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır.

Bazı güveç türleri:

Güveç yemekleri Balkan ülkeleri mutfaklarında da yaygındır. Örneğin Yunan mutfağında giouvetsi adını alır.

Yörelere Göre Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Emirdağ Güveci[değiştir | kaynağı değiştir]

Emirdağ Güveci ağzı kapalı toprak çömlekte odun ateşiyle ısıtılan taş fırında pişirilen sulu bir et yemeğidir. Emirdağ Güveci sırsız çömlekte pişirilir. Ana malzemesi kuzu etidir. Etin yanı sıra yeşilbiber, patlıcan, domates ve sarımsak da kullanılır. Sebze içeriği pişmiş yemeğin yaklaşık % 25’ini oluşturur. Kullanılacak sarımsak, kabuklarından ayrılmadan yemeğe katılır. Patlıcan tercihen kullanılır. Diğer yörelerde yapılan güveçlere göre daha sulu bir yemek olduğundan, yemekte kullanılan domatesin suyunun yeterli olmaması durumunda, kontrollü bir şekilde su eklenmesi gerekebilir. Emirdağ Güveci etin ve sebzelerin pişirilmesi şeklinde iki aşamalı bir pişirme metoduna sahiptir.

Emirdağ Güveci Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[2][3]

Gediz Güveci[değiştir | kaynağı değiştir]

Gediz Güveci oğlak veya erkeç eti, su, tuz, kuru soğan ve salça kullanılarak yapılır. Emirdağ Güveci 10.11.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[4]

Tavşanlı Güveci / Tavşanlı Göveci[değiştir | kaynağı değiştir]

Malzemeleri;keçi eti, dana eti, domates, biber, karabiber, pul biber, kemik suyu, salça ve tuzdur.Tavşanlı Güveci / Tavşanlı Göveci 27.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[5]

Bolvadin Fırın Eti[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolvadin Fırın Eti malzemeleri; kuşbaşı doğranmış dana veya düve eti, soğan, sivri biber, sarımsak ve domatestir. Bolvadin Fırın Eti güveç kap içinde ve meşe odunu ile yakılan 280-300 °C sıcaklıktaki taş fırında 5-6 saat pişirilir. Bolvadin Fırın Eti 24.02.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Paula Wolfert (27 Ekim 2009). Mediterranean Clay Pot Cooking: Traditional and Modern Recipes to Savor and Share. Houghton Mifflin Harcourt. ss. 133-. ISBN 0-544-17883-1. 
  2. ^ https://www.ci.gov.tr/cografi-isaretler/detay/1846[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ https://www.ci.gov.tr/Files/GeographicalSigns/4991b7a6-8c15-49c2-a078-f36347f7c305.pdf[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2022. 
  5. ^ "Tavşanlı Güveci / Tavşanlı Göveci". Türk Patent ve Marka Kurumu. 2 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2022. 
  6. ^ "Bolvadin Fırın Eti". Türk Patent ve Marka Kurumu. 4 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]