Güney Amerika deniz ayısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney Amerika deniz ayısı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Pinnipedia
(Yüzgeç ayaklılar)
Familya: Otariidae
(Denizaslanıgiller)
Alt familya: Arctocephalinae
Cins: Arctocephalus
Tür: A. australis
Arctocephalus australis
(Zimmermann, 1783)

Güney Amerika'da dağılımı
Güney Amerika deniz ayısı, Halle Hayvanat Bahçesi

Güney Amerika deniz ayısı (Arctocephalus australis), denizaslanıgiller (Otariidae) familyasının, Güney deniz ayıları (Arctocephalus) cinsine mensup bir türdür.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler 190 cm boyda olup, 200 kg. ağırlığa ulaşabilirler. Dişiler ise 140 cm boy ve 50 kg. ağırlık ile çok daha küçüktürler. Dişileri açık-kahverengi bir posta sahipken, bu renk erkeklerde siyah-boz olup boyunları ise dikkat çekici bir şekilde yelelidir. Falkland Adaları'ndaki alt türü, Güney Amerika ana kıtasındakilere oranla daha küçüktür.

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Amerika deniz ayısı iki alt tür olarak dağılım gösterir. A. a. gracilis Peru'dan Şili'ye ve Arjantin'den Brezilya'ya kadar Güney Amerika'nın sahillerinde yaşar. Buna karşın A. a. australis Falkland Adaları sahillerinde görülür.

Bu hayvanlar kayalık sahilleri tercih ederler ve kamp yerlerine ulaşmak için dik eğimlerin altından kalkabilecek durumdadırlar. Sıklıkla, güneşin yakıcı etkisinden kaçmak için mağaralarda dinlenirler.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Deniz ayıları bütün sahillerde yüzyıllar boyunca fok avcıları tarafından öldürülmüşlerdir. Örnek olarak 1940'lı yıllarda Peru sahili boyunca sadece kırk deniz ayısı vardı. O zamandan beri çıkarılan koruma kanunlarıyla zamanımızda orada yeniden 20.000 deniz ayısı yaşar. 40.000 deniz ayısı Şili sahillerinde yaşarken, 3.000 Arjantin sahillerinde ve 15.000 Falkland Adaları'nda bulunur. Ancak en sağlıklı olan 200.000'den fazla hayvanı kapsayan Uruguay sahillerindeki kolonilerdir. Uruguay, deniz ayılarının konrtollü bir avına izin verildiği tek ülkedir. Güney Amerika'nın diğer tüm ülkelerinde bu deniz ayısı türü, sıkı koruma altındadır.

Literatur[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]