Güneş tutulmaları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

MÖ 4. binyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutulmaların tarihi Saat (UTC) Tutulma Türü Tutulma Yolu Notlar
Başlangıç Tutulma Bitiş
7 Nisan MÖ 3735 -  ? -  ? tam

MÖ 3. binyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutulmaların tarihi Saat (UTC) Tutulma Türü Tutulma Yolu Notlar
Başlangıç Tutulma Bitiş
17 Mayıs MÖ 2231 -  ? -  ? tam

MÖ 2. binyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutulmaların tarihi Saat (UTC) Tutulma Türü Tutulma Yolu Notlar
Başlangıç Tutulma Bitiş
[[7 subat

]] MÖ 2014

- 12:34 - tam Anadolu Hitit kralı II. Mursili zamanında olan tutulma.

MÖ 1. binyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutulmaların tarihi Saat (UTC) Tutulma Türü Tutulma Yolu Notlar
Başlangıç 13:10 Tutulma Bitiş13:45
7 subat yil 762 - 13:10 - tam almanyada
28 Mayıs, MÖ 584 - 19:28 - tam Thales tarafından önceden tahmin edildi.

2. binyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutulmaların tarihi Saat (12:10) Tutulma Türü Tutulma Yolu Notlar
Başlangıç Tutulma Bitiş - 13:45
19 Temmuz 2014 / 26 aralik 2014 -jrety -fgehryj ergbht İki tam tutulma da Portekiz'de Hydatius tarafından bildirildi.

2. binyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

20. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

20. yüzyıldaki 228 Güneş Tutulması'ndan, 78 parçalı, 73 halkalı, 71 tam ve 6 hibridtir.

Tutulmaların tarihi Saat (UTC) Tutulma Türü Tutulma Yolu Notlar
Başlangıç Tutulma Bitiş
29 Mayıs 1919 - 13:09 - tam Batı Afrika Genel görelilik kuramı'nı kanıtlayan tutulma fotoğrafı Arthur Eddington tarafından çekildi. 1
15 Ocak 1991 - 23:53 - halkalı
11 Temmuz 1991 - 19:06 - tam Hawaii, Mexico, Orta Amerika, Güney Amerika (Kolombiya, Brezilya)
4 Ocak 1992 - 23:05 - halkalı -
30 Haziran 1992 - 12:10 - tam -
24 Aralık 1992 - 00:31 - parçalı -
21 Mayıs 1993 - 14:19 - parçalı -
13 Kasım 1993 - 21:45 - parçalı -
10 Mayıs 1994 - 17:11 - halkalı -
3 Kasım 1994 - 13:39 - tam Güney Amerika (Peru, Şili, Bolivya, Brezilya)
29 Nisan 1995 - 17:32 - halkalı -
24 Ekim 1995 - 04:32 - tam Orta Doğu, Asya, Endonezya, Avustralya (İran, Hindistan, Tayland, GD Asya
17 Nisan 1996 - 22:37 - parçalı -
12 Ekim 1996 - 14:02 - parçalı -
9 Mart 1997 - 01:24 - tam -
2 Eylül 1997 - 00:04 - parçalı -
26 Şubat 1998 - 17:28 - tam -
22 Ağustos 1998 - 02:06 - halkalı -
16 Şubat 1999 - 06:34 - halkalı -
11 Ağustos 1999 09:29 11:03 12:36 tam Avrupa, Asya
5 Şubat 2000 - 12:49 - parçalı -
1 Temmuz 2000 - 19:33 - parçalı -
31 Temmuz 2000 - 02:13 - parçalı -
25 Aralık 2000 - 17:35 - parçalı -

3. binyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

21. yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

224 Güneş Tutulması'ndan; 77 parçalı, 72 halkalı, 68 tam ve 7 hibrid.

Tutulmaların tarihi Saat (UTC) Tutulmanın Türü tutulma Yolu
Başlangıç Tutulma Bitiş
21 Haziran 1960 10:35 12:03 13:31 tam Güney Amerika, Afrika
14 Aralık 2001 - 20:52 - halkalı Kuzey ve Orta Amerika
10 Haziran 2002 - 23:44 - halkalı Asya, Avustralya, Kuzey Amerika
4 Aralık 2002 05:50 07:31 9:11 tam Kuzey Afrika, Antartika, Endonezya, Avustralya
31 Mayıs 2003 - 04:08 - halkalı Avrupa, Asya, Kuzay Amerika
23 Kasım 2003 22:19 22:49 23:18 tam Avustralya, Yeni Zelanda, Antarktika, Kuzey Amerika
19 Nisan 2004 - 13:34 - parçalı Antarktika, Kuzey Afrika
14 Ekim 2004 - 02:59 - parçalı Asya, Hawaii, Alaska
8 Nisan 2005 - 20:36 - hibrid Pasifik, Orta America
3 Ekim 2005 08:41 10:31 12:22 halkalı Kuzey Afrika, Avrupa, Güneybatı Asya, Orta Doğu ve Hindistan
29 Mart 2006 08:36 10:11 11:48 tam Batı Afrika, Kuzey Afrika, Yunanistan, Türkiye, Orta Asya, Moğolistan
22 Eylül 2006 - 11:40 - halkalı Kuzey Amerika, Batı Afrika, Antarktika
19 Mart 2007 - 02:32 - parçalı Asya, Alaska
11 Eylül 2007 10:25:46 12:31 14:36:33 parçalı Kuzey Amerika, Antarktika, Kuzey Atlantik
7 Şubat 2008 - 03:55 - halkalı Antarktika, Avustralya, Yeni Zelanda
1 Ağustos 2008 - 10:21 - tam Kuzeydoğu Amerika, Asya (Kuzey Kanada, Grönland, Sibirya, Moğolistan, Çin)
26 Ocak 2009 - 07:59 - halkalı Kuzey Afrika, Antarktika, Kuzey Doğu Asya, Avustralya
22 Temmuz 2009 - 02:35 - tam Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Büyük Okyanus, en iyi Shanghai, Hangzhou ya da Wuhan'dan görülebilir.
15 Ocak 2010 - 07:06 - halkalı Afrika, Asya
11 Temmuz 2010 - 19:34 - tam Kuzey Amerika
1 Haziran 2011 - 21:16 - parçalı İzlanda, Kuzey Amerika, Doğu Asya
1 Temmuz 2011 - 08:38 - parçalı Hint Okyanusu
25 Kasım 2011 - 06:20 - parçalı Güney Afrika, Antarktika, Tazmanya, Yeni Zelanda
20 Mayıs 2012 - 23:53 - halkalı Pasifik, Asya, Kuzey Amerika
13 Kasım 2012 - 22:12 - tam Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Amerika, Güney Pasifik
10 Mayıs 2013 - 00:25 - halkalı Avustralya, Yeni Zelanda, Orta Pasifik
3 Kasım 2013 - 12:46 - hibrid Doğu Amerika, Güney Avrupa, Afrika
29 Nisan 2014 - 06:03 - halkalı Güney Hindistan, Avustralya, Antarktika
23 Ekim 2014 - 21:44 - parçalı Kuzey Pasifik, Kuzey Amerika
20 Mart 2015 - 09:46 - tam Atlantik'ten önce İngiltere, Norveç, Kuzey Kutbu
13 Eylül 2015 - 06:54 - parçalı Güney Afrika, Güney Hindistan, Antarctica
9 Mart 2016 - 01:57 - tam Güney Asya, Pasifik
1 Eylül 2016 - 09:07 - halkalı Afrika
Şubat 26 2017 - 14:53 - halkalı Kuzey Afrika, Kuzey Amerika
21 Ağustos 2017 - 18:25 - tam ABD, Oregon - Kuzey Karolina
15 Şubat 2018 - 20:51 - parçalı Antarktika, Kuzey Amerika
13 Temmuz 2018 - 03:01 - parçalı Güney Avustralya
11 Ağustos 2018 - 09:46 - parçalı Kuzey Avrupa, Kuzey Asya
6 Ocak 2019 - 01:41 - parçalı Doğu Asya
2 Temmuz 2019 - 19:23 - tam Kuzey Amerika
26 Aralık 2019 - 05:18 - halkalı Kuzey Asya
21 Haziran 2020 - 06:40 - halkalı Kuzey Asya
14 Aralık 2020 - 16:13 - tam Kuzey Amerika
30 Nisan 2060 08:36 10:11 11:48 tam Batı Afrika, Kuzey Afrika, Libya, Türkiye, Orta Asya, Moğolistan

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Solar Eclipses: 1901 - 1910 Calendar Date TD of Greatest Eclipse Eclipse Type Saros Series Eclipse Magnitude Central Duration Geographic Region of Eclipse Visibility (Link to Global Map) (Link to Google Map) (Link to Saros) (Link to Path Table) 1901 May 18 05:33:48 Total 136 1.068 06m29s s Asia, Australia, e Africa [Total: Indonesia, N Guinea, Madagascar] 1901 Nov 11 07:28:22 Annular 141 0.922 11m01s ne Africa, Asia, w Europe [Annular: ne Africa, India, Sri Lanka, se Asia] 1902 Apr 08 14:05:06 Partial 108 0.064 - northern Canada 1902 May 07 22:34:16 Partial 146 0.859 - New Zealand, South Pacific 1902 Oct 31 08:00:18 Partial 151 0.696 - c Asia, e Europe 1903 Mar 29 01:35:23 Annular 118 0.977 01m53s e Asia, nw N America [Annular: China, Mongolia, Russia, Canada] 1903 Sep 21 04:39:52 Total 123 1.032 02m12s se Africa, Antarctica, s Australia, N.Z. [Total: Antarctica, s Indian Ocean] 1904 Mar 17 05:40:45 Annular 128 0.937 08m07s e Africa, s Asia [Annular: Tanzania, Mozambique, Cambodia, Laos, Vietnam, Myanmar] 1904 Sep 09 20:44:21 Total 133 1.071 06m20s Atlantic, nw S America [Total: central Atlantic, Chile] 1905 Mar 06 05:12:27 Annular 138 0.927 07m58s Australia, Antarctica, s Indies [Annular: Australia] 1905 Aug 30 13:07:26 Total 143 1.048 03m46s ne N America, n Africa, Europe, w Asia [Total: Canada, Spain, Algeria, Tunisia, Libya, Egypt, Saudi Arabia] 1906 Feb 23 07:43:21 Partial 148 0.539 - Antarctica, Australia 1906 Jul 21 13:14:20 Partial 115 0.336 - s S America 1906 Aug 20 01:12:50 Partial 153 0.315 - n Asia, n N America 1907 Jan 14 06:05:43 Total 120 1.028 02m25s c Asia, ne Africa [Total: Russia, central Asia] 1907 Jul 10 15:24:33 Annular 125 0.946 07m23s S America, C America, Antarctica [Annular: Chile, Bolivia, Brazil] 1908 Jan 03 21:45:22 Total 130 1.044 04m14s ne Australia, w N America, nw S America [Total: Atlantic, Costa Rica] 1908 Jun 28 16:29:51 Annular 135 0.965 04m00s America's, w Africa, w Europe [Annular: Mexico, U.S., Mauritania, Senegal, Mali, Burkina Faso] 1908 Dec 23 11:44:28 Hybrid 140 1.002 00m12s S America, Antarctica, s Africa [Hybrid: Chile, Argentina, Uruguay, s Atlantic] 1909 Jun 17 23:18:38 Hybrid 145 1.006 00m24s ne Asia, n N America [Hybrid: Russia, Canada, Greenland] 1909 Dec 12 19:44:48 Partial 150 0.542 - Antarctica, New Zealand 1910 May 09 05:42:13 Total 117 1.060 04m15s Antarctica, Australia, s Indies [Total: Antarctica, Tasmania] 1910 Nov 02 02:08:32 Partial 122 0.852 - Northeast Asia, Northern Pacific


http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEdecade/SEdecade2001.html