Günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanlarının listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanlarının listesi olarak, halen görevde olan devlet başkanları ve hükûmet başkanlarını göstermektedir. Parlamenter sistem'de bu görevler farklı kişilerdeyken, başkanlık sistemi ve diktatörlükler'de aynı kişinin elindedir. Yarı başkanlık sisteminin olduğu bazı ülkelerde devlet başkanlığı, hükûmet başkanlığına ait görevlerin birçoğuna sahiptir.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Afganistan Başkan Eşref Gani Ahmedzai Başbakan Abdullah Abdullah
 Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Şansölye Angela Merkel
 ABD
 Andorra Eş Prens Joan Enric Vives i Sicília
Temsilcisi Josep Maria Mauri

Eş Prens François Hollande
Temsilcisi Sylvie Hubac
Başbakan Antoni Martí
 Angola Cumhurbaşkanı José Eduardo dos Santos Başbakan Fernando da Piedade Dias dos Santos
 Antigua ve Barbuda Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sir Rodney Williams
Başbakan Gaston Browne
 Arjantin
 Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani Başbakan Edi Rama
 Avustralya Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Peter Cosgrove
Başbakan Tony Abbott
 Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer Başbakan Werner Faymann
 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Başbakan Artur Rasizade
 Bahamalar Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Marguerite Pindling
Başbakan Perry Christie
 Bahreyn Kral Hamad bin Isa Al Khalifah Başbakan Khalifah ibn Sulman Al Khalifah
 Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid Başbakan Şeyh Hasina Vecid
 Barbados Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Elliot Belgrave
Başbakan Freundel Stuart
 Belçika Kral Philippe Başbakan Charles Michel
 Belize Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Colville Young
Başbakan Dean Barrow
 Benin
 Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko Başbakan Mikhail Myasnikovich
 Bhutan Kral Jigme Khesar Namgyal (Wangchuck) Başbakan Tshering Tobgay
 Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Khalifa bin Zayed Al Nahyan Başbakan Mohammed bin Rashid Al Maktoum
 Birleşik Krallık Kraliçe II. Elizabeth Başbakan David Cameron
 Bolivya
 Bosna-Hersek Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç[2]
Konsey Üyesi Nebojša Radmanović

Konsey Üyesi Željko Komšić
Başbakan Vjekoslav Bevanda
 Botsvana
 Brezilya
 Brunei
 Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev Başbakan Georgi Bliznaşki
 Burkina Faso Cumhurbaşkanı Blaise Compaoré Başbakan Luc-Adolphe Tiao
 Burundi
 Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelaziz Bouteflika Başbakan Abdülmelik Sellal
 Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh Başbakan Abdoulkader Kamil Mohamed
 Çad Cumhurbaşkanı Idriss Déby Başbakan Kalzeubet Pahimi Deubet
 Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloš Zeman Başbakan Bohuslav Sobotka
 Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Başbakan Li Keqiang
 Danimarka Kraliçe II. Margrethe Başbakan Helle Thorning-Schmidt
 Doğu Timor Cumhurbaşkanı Taur Matan Ruak Başbakan Xanana Gusmão
 Dominika Cumhurbaşkanı Charles Savarin Başbakan Roosevelt Skerrit
 Dominik Cumhuriyeti
 Ekvador
 Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Başbakan Vicente Ehate Tomi
 El Salvador
 Endonezya
 Eritre
 Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Başbakan Hovik Abrahamyan
 Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves Başbakan Taavi Rõivas
 Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Başbakan Haile Mariam Desalegne
 Fas Kral VI. Muhammed Başbakan Abdelilah Benkirane
 Fiji Cumhurbaşkanı Epeli Nailatikau Başbakan Frank Bainimarama
 Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara Başbakan Daniel Kablan Duncan
 Filipinler
 Filistin Başkan Mahmud Abbas Başbakan Rami Hamdallah
 Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Başbakan Alexander Stubb
 Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Başbakan Manuel Valls
 Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba Başbakan Daniel Ona Ondo
 Gambiya
 Gana
 Gine Cumhurbaşkanı Alpha Condé Başbakan Mohamed Said Fofana
 Gine-Bissau Cumhurbaşkanı José Mário Vaz Başbakan Domingos Simoes Pereira
 Grenada Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel vali Cécile La Grenade
Başbakan Keith Mitchell
 Guatemala
 Guyana Cumhurbaşkanı Donald Ramotar Başbakan Sam Hinds
 Güney Afrika
 Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye
Başbakan Jung Hong-won
 Güney Sudan Başkan Salva Kiir Mayardit
Başkan yardımcısı James Wani Igga
 Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili Başbakan Irakli Garibashvili
 Haiti Cumhurbaşkanı Michel Martelly Başbakan Laurent Lamothe
 Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipović Başbakan Zoran Milanović
 Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee Başbakan Narendra Modi
 Hollanda Kral Willem-Alexander Başbakan Mark Rutte
 Honduras
 Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum Başbakan Haydar el Abadi
 İran
 İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins Başbakan Enda Kenny
 İspanya Kral VI. Felipe Başbakan Mariano Rajoy
 İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin Başbakan Benyamin Netanyahu
 İsveç Kral Carl XVI Gustaf Başbakan Stefan Löfven
 İsviçre
 İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano Başbakan Matteo Renzi
 İzlanda Cumhurbaşkanı Ólafur Ragnar Grímsson Başbakan Sigmundur Davið Gunnlaugsson
 Jamaika Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patrik Allen
Başbakan Portia Simpson-Miller
 Japonya İmparator Akihito Başbakan Shinzō Abe
 Kamboçya Kral Sihamoni (Norodom) Başbakan Hun Sen
 Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya Başbakan Philémon Yang
 Kanada Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali David Lloyd Johnston
Başbakan Stephen Harper
 Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanović Başbakan Milo Cukanoviç
 Katar Emir Tamim bin Hamad El Sani Başbakan Abdullah bin Nasir Al Sani
 Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Başbakan Kerim Mesimov
 Kenya
 Kıbrıs Cumhuriyeti
 Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Başbakan Coomart Otorbayev
 Kiribati
 Kolombiya
 Komorlar
 Kongo Cumhuriyeti
 Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila Başbakan Augustin Matata Ponyo
 Kosta Rika
 Kuveyt Emir Sabah IV Al-Ahmet Al-Cabir Al-Sabah Başbakan Cabir El Mübarek El Sabah
 Kuzey Kore
Yüksek Halk Prezidyumu Başkanı Kim Yong-nam[3] Hükûmet Başkanı Pak Pong-ju
 Küba
 Laos Cumhurbaşkanı Choummaly Sayasone Başbakan Thongsing Thammavong
 Lesotho Kral III. Letsie Başbakan Tom Thabane
 Letonya Cumhurbaşkanı Andris Bērziņš Başbakan Laimdota Straujuma
 Liberya
 Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı Agila Salah İsa Başbakan Ömer el-Hasi
 Lihtenştayn Prens II. Hans-Adam
Prens-Vekili Alois
Başbakan Adrian Hasler
 Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė Başbakan Algirdas Butkevičius
 Lübnan Cumhurbaşkanı Tammam Salam Başbakan Tammam Salam
 Lüksemburg Grandük Dük Henri Başbakan Xavier Bettel
 Macaristan Cumhurbaşkanı János Áder Başbakan Viktor Orbán
 Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina Başbakan Roger Kolo
 Makedonya Cumhurbaşkanı Gorge İvanov Başbakan Nikola Gruevski
 Malavi
 Maldivler
 Malezya Kral Abdülhalim Muazzam Şah Başbakan Necip Rezak
 Mali Cumhurbaşkanı Ibrahim Boubacar Keïta Başbakan Musa Mara
 Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca Başbakan Joseph Muscat
 Marshall Adaları
 Mauritius Cumhurbaşkanı Kailash Purryag Başbakan Navin Ramgoolam
 Meksika
 Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi Başbakan İbrahim Mahlab
 Mikronezya Federal Devletleri
 Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj Başbakan Norovyn Altankhuyag
 Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti Başbakan Iurie Leanca
 Monako Prens II. Albert Başbakan Michel Roger
 Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdül Aziz Başbakan Yahya Uld Hademin
 Mozambik Cumhurbaşkanı Armando Guebuza Başbakan Alberto Vaquina
 Myanmar
 Namibya
 Nauru
 Nepal Vekil-Başkan Ram Baran Yadav Başbakan Sushil Koirala
 Nikaragua
 Nijer Başkan Mahamadou Issoufou Başbakan Brigi Rafini
 Nijerya
 Norveç Kral V. Harald Başbakan Erna Solberg
 Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza Başbakan Mahamat Kamoun
 Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov Başbakan Şevket Mirziyoyev
 Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin Başbakan Navaz Şerif
 Palau
 Panama
 Papua Yeni Gine Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Michael Ogio
Başbakan Peter O'Neill
 Paraguay
 Peru Başkan Ollanta Humala Başbakan Ana Jara Velásquez
 Polonya Başkan Bronisław Komorowski Başbakan Ewa Kopacz
 Portekiz Başkan Aníbal Cavaco Silva Başbakan Pedro Passos Coelho
 Romanya Başkan Traian Băsescu Başbakan Victor Ponta
 Ruanda Başkan Paul Kagame Başbakan Anastase Murekezi
 Rusya Başkan Vladimir Putin Başbakan Dmitry Medvedev
 Saint Kitts ve Nevis Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Sir Edmund Lawrence
Başbakan Denzil Douglas
 Saint Lucia Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Pearlette Louisy
Başbakan Kenny Anthony
 Saint Vincent ve Grenadinler Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Frederick Ballantyne
Başbakan Ralph Gonsalves
 Samoa Cumhurbaşkanı Tufuga Efi Başbakan Tuila'epa Aiono Sailele Malielegaoi
 San Marino
 São Tomé ve Príncipe Cumhurbaşkanı Manuel Pinto da Costa Başbakan Gabriel Costa
 Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall Başbakan Muhammed Bun Abdullah Dione
 Seyşeller
 Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolić Başbakan Aleksandar Vuçiç
 Sierra Leone
 Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam Başbakan Lee Hsien Loong
 Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska Başbakan Robert Fico
 Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor Başbakan Miro Cerar
 Solomon Adaları Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sir Frank Kabui
Başbakan Gordon Darcy Lilo
 Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud Başbakan Abdiveli Şeyh Ahmed
 Sri Lanka
 Sudan
 Surinam
 Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed Başbakan Wael Nader al-Halqi
 Suudi Arabistan
 Svaziland Kral III. Mswati Başbakan Barnabas Sibusiso Dlamini
 Şili
 Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon Başbakan Kokhir Rasulzoda
 Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete Başbakan Mizengo Pinda
 Tayland Kral Bhumibol Adulyadej Başbakan Prayuth Chan-ocha
 Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbé Başbakan Kwesi Ahoomey-Zunu
 Tonga Kral VI. Tupou Başbakan Sialeʻataongo Tuʻivakanō
 Trinidad ve Tobago Cumhurbaşkanı Anthony Carmona Başbakan Kamla Persad-Bissessar
 Tunus Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki Başbakan Mehdi Cuma
 Tuvalu Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Iakoba Italeli
Başbakan Enele Sopoaga
 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan Ahmet Davutoğlu
 Türkmenistan
 Uganda Başkan Yoweri Museveni Başbakan Ruhakana Rugunda
 Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Başbakan Arseniy Yatsenyuk
 Umman
 Uruguay
 Ürdün Kral II. Abdullah Başbakan Abdullah Ensour
 Vanuatu Cumhurbaşkanı Baldwin Lonsdale Başbakan Joe Natuman
 Vatikan Papa I. Franciscus Valilik Başkanı Giuseppe Bertello
 Venezuela
 Vietnam Cumhurbaşkanı Trương Tấn Sang Başbakan Nguyễn Tấn Dũng
 Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur al-Hadi Başbakan Mohammed Basindawa
 Yeni Zelanda Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Jerry Mateparae
Başbakan John Key
 Yeşil Burun Adaları Cumhurbaşkanı Jorge Carlos Fonseca Başbakan José Maria Neves
 Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias Başbakan Antonis Samaras
 Zambiya
 Zimbabve

Diğer devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba Başbakan Beslan Butba
 Batı Sahra Cumhurbaşkanı Muhammed Abdülaziz Başbakan Abdülkader Talib Umar
 Dağlık Karabağ Başkan Bako Sahakyan Başbakan Arayik Harutyunyan
 Güney Osetya Cumhurbaşkanı Leonid Tibilov Başbakan Domenty Kulumbegov
 Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga Başbakan Hashim Thaçi
 KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Başbakan Özkan Yorgancıoğlu
 Somaliland
 Transdinyester Devlet Başkanı Yevgeni Şevçuk Başbakan Tatiana Turanskaya

Sınırlı tanınan hükümetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümet İddiası Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Çin Cumhuriyeti  Çin Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou Başbakan Jiang Yih-huah
Suriye Geçici Hükümeti  Suriye Devlet Başkanı Hadi el-Bahra Başbakan Ahmed Tumeh

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o In the Commonwealth realms (with the exception of the United Kingdom), the head of state, Queen Elizabeth II, is represented by a Governor-General.
  2. ^ The presidents on a whole makes decisions.
  3. ^ The Preface to the Constitution of the Democratic People's Republic of Korea states, "The DPRK and the entire Korean people will uphold the great leader Comrade Kim Il-sung as the eternal President of the Republic, defend and carry forward his ideas and exploits and complete the Juche revolution under the leadership of the Workers' Party of Korea." Kim Il Sung died in 1994.