Gülyazı, Çarşamba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gülyazı
Harita
Samsun
Samsun
Ülke Türkiye
İlSamsun
İlçeÇarşamba
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam176
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0362
Posta kodu55500
Resmî site
[2]

Gülyazı, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle, tarihi olarak oldukça yeni bir mahalle olup mahallede herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Önceleri ormanlık ve mera olan arazilerin yerleşime açılmasıyla 1950'lerden sonra yerleşim yoğunluk kazanmıştır. 1996'da Ordu Mahallesi'nden ayrılarak kurulmuştur. Eski adı Sarımsakyazı idi. Mahallede bol olan gül isim olarak tercih edilmiştir. Öyle ki her evin önü mutlaka güllerle bezelidir. Sarımsakyazı ismi ise mahallenin merasında (yazı) yabani olarak yetişen sarımsaklar nedeniyle verilmiştir.

Mahallede imece usulü yaygındır. Bu şekilde tarım alanında güçlüklerin önüne geçilmiştir.

Mahallede kara lahana (pancar) bol miktarda tüketilmektedir. Pancarın dolması, yemeği, turşusu, kapaması, gürcü pancarı yemeği... yapılmaktadır. Ayrıca mahallede yerel yeşilliklerden çeşitli yemekler yapılmaktadır. Bunlar; galdirik, gazayak, baldıran, ısırgan, hoşgıran...

Çarşamba'ya özgü olan fasulye turşusu kavurması mahallede çokça yapılmaktadır. Un çorbası ve yağlaç diğer önemli yemeklerdir.

Düğünler daha çok mevlütlü yapılmaktadır. Düğün iki güne yayılır. Genelde hafta sonları yapılmakla beraber son zamanlarda hafta içinde de ilçe merkezindeki düğün salonlarında da düğün yapılmaktadır.

Bayramlarda mahalle halkı bir araya gelir ve sıcak anların yaşanmasına vesile olur. Bayram namazı sonrası cami önünde bayramlaşmalar yapılır. Evlerden getirilen tatlılar yenir. Mahalleden olup da dışarıda çalışan ve veya mahalle dışından gelenler mahalledekilerle görüşüp bayramlaşmış olur.

Mahalle etnik bakımdan çeşitlilik göstermekle birlikte, bu, ilişkilerde herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Yani mahalle halkı birlik ve dayanışma içerisindedir. Mahalle halkı bir arada yaşamaktan mutludur.

Gülyazı Mahalleninde ilkokulda bulunan okul kitaplığı dışında kütüphane bulunmamaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Samsun iline 49 km, Çarşamba ilçesine 14 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara Göre Mahalle Nüfus Verileri
2007
2000 176
1997 -

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]