Tebessüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Gülümseme sayfasından yönlendirildi)
Gülümseyen küçük bir çocuğun elinde obje ile Carl von Bergen tarafından resmedilmiş resmi, 1904.

Tebessüm ya da gülümseme, fizyolojide özellikle ağzın iki kenarındaki ve gözlerin çevresindeki kasların hareketiyle oluşan bir yüz ifadesidir.[1] Gülümseyen bir simaya veya sık sık gülümseyen bir kişiye mütebessim veya güleç denir. Bazı insanlarda tebessüm esnasında yanakta avurdun üzerinde küçük bir çukur hâlinde beliren iki gamze meydana gelir. Bu gamzeler, o insana ayrı bir güzellik katar. Çizgi şeklinde belirense gamze değil, avurt çizgisidir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsan[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsanlar arasında özellikle zevk ve eğlencenin ifadesi olsa da, istemsiz olarak endişenin (anksiyete) ifadesi de olabilir. Gülümsemenin kültür farkı gözetmeksizin, belirli uyarıcılara (stimulus) verilen normal tepki olduğuna dair birçok kanıt mevcuttur. Çoğunlukla gülümsemenin nedeni mutluluktur.[2] Birçok çalışma gülümsemenin doğuştan gelen bir tepki olduğunu ve hatta insan ceninlerinin gülümsediğini göstermektedir; yine de vahşi çocukların genellikle gülümsemediği bilinmektedir, bu var olan tezlere karşıt delil olabilir.

Hayvan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayvanlar arasında, dişlerin gösterilmesi, gülümsemeye benzese de genellikle tehdit etmek için yapılır veya teslim olma işareti olup gülümsemek sadece yüz ifadesini değiştirmez, beynin fizik ve duygusal acısını azaltan endorfinler üretmesine neden olur ve böylece mutluluk hissi verir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (İngilizce) Freitas-Magalhães (2009). "The Neuropsychophysogical Construction of the Human Smile". Emotional Expression: The Brain and The Face. University Fernando Pessoa Press. Porto. s. 1–18. ISBN 978-989-643-034-4. 
  2. ^ Joel E. Pessa (1998). Double or bifid zygomaticus major muscle: Anatomy, incidence, and clinical correlation. Clinical Anatomy. ss. 310-313.