Görsel karıncalanma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kişinin nasıl gördüğünü tarif etmesi neredeyse imkansızdır ama temel olarak her şeyin üzerinde bu noktaları görür.

Görsel karıncalanma, kişilerin görüş alanlarında sinek uçuşmalarını andıran noktalara sahip olmasıdır. Başka bir deyişle, günlük yaşantınızda, televizyon ekranındaki parazitler gibi, görüş alanınızı parazitlerin kapsamasıdır. Bu hastalık doğuştan veya sonradan oluşabilir.

Kişi; baktığı noktadan bağımsız olarak, televizyondaki karıncalanmaya benzer noktalar görür. Karanlık ortamlarda şiddetlenen semptomun dikkat dağınıklığına neden olduğu gözlenmiştir.

Mayıs 2014 itibarı ile visual snow Türkçesi ile görsel karıncalanmanın sebebi bulunmuştur. İlgili sendrom beynin görme ile alakalı lingual gyrus bölümünün aşırı çalışması (hipermetabolizma) sonucunda görülmektedir. Bu sendroma sahip kişilerde ardıl görüntü, izli görme, kulak çınlaması ve anksiyete bozuklukları gibi ortak bulgulara da rastlanılmaktadır.[1] Görsel karıncalanmaya sahip bireyler bu semptomların yanı sıra kalitesiz gece görüşü, ışığa duyarlılık, fotopsi (yanıp sönen ışıklar), floaterslar, baş ağrısı, derealizasyon (çevrenin gerçek olmadığı hissi) gibi bulgulardan da şikayetçidir.[2] Bu bulgular kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Visual Snow Araştırmasi". 6 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  2. ^ "Visual Snow Ek Semptomları". 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021.