Gölgelerin Efendisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gölgelerin Efendisi
YazarJohn Flanagan
Özgün adRanger's Apprentice
ÇevirmenÖzgü Çelik, Selcen Yüksel Arvas, Çağdaş Özkan
ÜlkeAvustralya
Dilİngilizce
TürFantezi, Macera
YayımcıBeyaz Balina Yayınları
Yayım tarihi2004
Türkçe yayım tarihi2009
Kitap sayısı18

Gölgelerin Efendisi John Flanagan tarafından yazılmış bir fantastik roman serisidir. Şövalye olmak isteyen, ancak yeteri kadar güçlü bulunmadığı gerekçesiyle savaş okuluna kabul edilmeyen Will'in çıraklığı, ustası Halt ile çıktıkları görevler ve Orman Muhafızlığı yaptığı dönemi anlatmaktadır.[1]

Zaman içinde çıraklığını tamamlayan Will tecrübeli bir orman muhafızı olarak Araluen ülkesinin çeşitli bölgelerinde yer alır ve başından birçok macera geçer. Maceralarının büyük bir çoğunluğunda ilk başta anlaşamadığı ancak sonradan çok iyi arkadaşı olan Horace adına bir Savaş Okulu öğrencisi de yer almaktadır.

Bu serinin ilk romanı Gorlan Harabeleri, 1 Kasım 2004'te Avustralya'da 16 Haziran 2005'te ise ABD'de piyasaya sürülmüştür. Türkiye'de ise ilk kitap 2009 yılında yayımlanmıştır. Serinin 2018 yılından itibaren 11 kitabı vardır ancak sonradan 12. kitap "Kralın Korucusu: Yeni Bir Başlangıç" olarak adlandırılmış ve ayrı bir seri haline gelmiştir. Çevirimlerden dolayı diğer Avrupa ülkeleri serinin gerisinde izler. 11 kitabın ardından aynı yazar tarafından yazılmış olan "Royal Ranger" ve Kardeşlik Savaşçıları serisi yer alır. Aktörler kitabı bir filme dönüştürmeyi düşünüyorlardı. Flanagan daha sonra yapımcıların film yerine dizi seçtiklerini ve COVID-19 salgını nedeniyle yapımın ertelendiğini belirtti.[2]

Hikâye Orta Çağ Avrupası'na dayanan kurgusal bir dünyada, hayali Araluen Krallığı’nda geçmektedir. Gorlan Harableri’nin başında Araluen ve komşuları M.S. 643 isimli kurgu bir harita vardır. Üzerinde; Buz Denizi, Batı Okyanusu, Kuzey Çölleri, Sonsuz Okyanus, Skandiya, Galya, İberyon, Arridi, Aslava, Toskana, Pikta bölgeleri bulunmaktadır.[1] Seri, dünya çapında 16 ülkede üç milyon satmıştır. Üstelik New York Times Bestsellers'e girmiştir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Will : Serinin kahramanı olan çocuk. Araluen Krallığı'ndaki Redmont Eyaleti'nde Baron Arald'ın koruması altında büyüyen ufak tefek çelimsiz bir yetim olan Will şövalyelik hayalleri kurarken kendini Orman Muhafızı Halt'un çırağı bulur. Çok iyi bir orman muhafızı olan Will kararlı ve azimlidir.Bir Kalkara'yı öldürür, Kölelikten kurtulur, Wargalların köprüsünü yıkar, Temuçilere karşı savaşır, Macindaw Şatosu'ndaki isyanı bastırır, Erak'ı Arridiler`den kurtarır, Sahte peygamber Tennyson'ın foyasını ortaya çıkarır. Aynı zamanda Alyss'ten hoşlanmaktadır.
  • Halt : Gelmiş geçmiş en iyi Orman Muhafızlarından biri olan Halt gölge gibi sessizce hareket edebilir yayı ve oku kusursuz kullanır. Will'i oğlu gibi sever. 7. Kitapta Leydi Pauline ile evlenirler.
  • Horace : Yetimhanede yetişen iriyarı çocuk. Başta Will ile anlaşamazsalar ise sonradan dost olurlar. Savaş okuluna kabul edilen Horace kusursuz kılıç kullanır. Doğuştan dövüş yeteneği vardır. Will'in en yakın arkadaşıdır.10. kitapta Evanlyn (Prenses Cassandra) ile evlenmeye karar verirler. 12. Kitapta Madelyn (Maddie ) adında bir kızları vardır
  • Gilan  : Halt'un eski çırağı. Esprili ve çok becerikli bir Orman Muhafızı. Diğer orman muhafızlarının aksine kılıcı da kusursuz kullanır. Babası şövalye olmasına rağmen Orman Muhafızlığını seçmiştir.
  • Morgarath : Araluen Krallığı'nın eyaletlerinden Gorlan'ın eski baronu. Ürkütücü yaratıklar olan Wargallardan oluşan bir ordu kuran Morgarath 15 yıl önce Kral Duncan'a baş kaldırmış ama yenilmişti.15 yıldır intikam planları yapan Morgarath harekete geçmeyi planlamaktadır. 2.kitapta Horace tarafından düelloda öldürülür.
  • Baron Arald : Redmont Eyaletinin lordu. Adil bir yönetici ve cesur bir savaşçıdır.
  • Sör Rodney : Savaş okulununun başkanı ve savaş sanatlarının ustası.
  • Evanlyn : Keltika'da Wargalların elinden sağ kurtulan ve prensesin hizmetçisi olduğunu söyleyen kız. Ancak sonradan Kral Duncan'ın kızı Prenses Cassandra olduğu ortaya çıkar.
  • Erak : Skandiyalı kuvvetlerin birine öncülük eden kont. Evanlyn ve Will'in kölelikten kurtulmalarına yardımcı olmuştur. Skandiya'da Temuçilere karşı verilen savaşta yüce kont Rangak'ık ölümü üzerine Skandiya yüce kontu seçilmiştir. 7. kitapta Arridi ülkesine yaptıkları bir baskında rehin alınmış ve Will ve Halt tarafından kurtarılmıştır. Seride öldüğüne veya yüce kontluk görevinin bittiğine dair bir bilgi geçmemektedir.
  • Alyss : Will'in yetimhaneden arkadaşı. Lady Pauline'in yanına çırak olarak girmiştir. İlerleme kaydederek Haberci okulundan mezun olmuştur. Will ile birbirlerinden hoşlanmaktadırlar.
  • Prenses Cassandra : Will ve Horace Prenses Cassandra'yla Evanlyn ismiyle 2. kitapta karşılaşmaktadırlar. Will ile birlikte esir alınan Evanlyn prenses olduğunu bir süre gizler. Will ile Horace arasında gidip gelmektedir.10. kitapta Horace ile evlenmeye karar verirler. 12. Kitapta Madelyn (Maddie ) adında bir kızları olur.
  • Svengal : Erak'ın yakın dostu ve Kurt Rüzgarında 2. kaptan. 7. kitapta yardım istemek için Halt ile Leydi Pauline'in düğününü basar.
  • Malcolm : 5. kitapta Malkallam olduğu sanılan oldukça yetenekli bir şifacıdır. 9. kitapta Halt'un hayatını kurtarır.
  • Tennyson : 8 ve 9. kitapta adı oldukça çok geçen Dışarlıklıların lideri. Herkese kendini sahte tanrısı Alseiass'ın peygamberi olarak tanıtır.
  • Şigeru : 10. kitapta Nihon- ja imparatorudur. İsyandan kaçmaya çalışır. Onu kurtaran ise Horace'dir.
  • Şukin : 10. kitapta adı geçen Şukin Şigeru'nun kuzenidir. Kuzeni kaçsın diye Arisaka ile mücadele etmiş ve ölmüştür.
  • Arisaka : 10. kitapta isyancıların lideridir. Şukin'i öldürmüştür. Şigeru ile yaptığı savaşta Will onu saks bıçağı ile öldürmüştür.
  • Jory Ruhl : 12. kitaptaki çetenin lideri olan Jory Ruhl, Will'in eşi olan Alyss'in ölümüne sebep olur. 12. kitabın sonunda Alyss'in öldüğü şekilde yanarak ölür.
  • Madelyn : 12.Kitaptaki Prenses Cassandra'nın kızı. Çok şımarık bir kız olan Maddie (Madelyn) Orman Muhafızı Will'in yanına çırak verilir. Aynı zamanda kadın olan ilk orman muhafızıdır ve Will'in hayatını kurtarır.
Orman Muhafızı Birliği

Araluen ülkesine has olup her eyalette 1 tane olmak üzere toplam 50 adettirler. Krala sadık ve eyaletlerdeki kralın temsilcileri olan muhafızlar eyaletlerde baş gösterebilecek sorunlara karşı çözüm yolları üretmekte, gerekirse kendileri çözmekte veya bulundukları eyaletin askerleri ile beraber hareket etmektedirler. Birliğin merkezi Araluen şatosunda bulunmakta olup, birlik her yıl düzenli olarak toplanma alanında orman muhafızı birliği toplantısı düzenlemektedir. Seride birlik komutanı olarak 11. kitaba kadar Crowley, 11. kitaptan itibaren ve Kralın Korucusu serisinde Gilan birlik komutanı olarak görev almaktadır.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitaplar İngilizce Ad Kitap Numarası
İlk Yıllar: Gorlan'daki Turnuva The Early Years: The Tournament at Gorlan #1
İlk Yıllar: Hackham Çayırı Savaşı The Early Years: The Battle at Hackham Heath #2
Gorlan Harabeleri Ruins of the Gorlan 1
Yanan Köprü The Burning Bridge 2
Buzlar Ülkesi The Icebound Land 3
Skandiya Savaşı(Skandiya'yı Kurtarmak) Battle of the Skandia 4
Kuzeydeki Büyücü Sorcerer of the North 5
Macindaw Kuşatması (Kuşatma Altında) Siege of the Macindaw 6
Erak'ın Fidyesi (Fidye) Erak's Ransom 7
Clonmel'in Kralları The Kings of Clonmel 8
Halt Tehlikeye Atılıyor (Zehirli Ok) Halt's Peril 9
Nihon-Ja İmparatoru The Nihon-Ja Emperor 10
Kayıp Öyküler Lost Stories 11
Son Orman Muhafızı The Royal Ranger 12
Kızıl Tilki Klanı The Red Fox Clan 13
Son Düello Duel at Araluen 14
Kayıp Prens The Missing Prince 15
Kaçış Escape from Falaise 16
Arazan'ın Kurtları Arazan's Wolves 17

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Yildiz, Derya (23 Aralık 2016). "POPÜLER ÇEVİRİ ÇOCUK ROMANLARININ İÇERİK BAKIMINDAN İNCELENMESİ". Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi (36): 435-466. doi:10.21497/sefad.285287. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2021. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "John Flanagan ile Söyleşi" (İngilizce). Youtube. 9 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2021.