Göçeri, Girne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Göçeri
YunancaΠιλέρι
Köy
Cyprus üzerinde Göçeri
Göçeri
Göçeri
Göçeri'nin Kıbrıs'taki konumu
ÜlkeKıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti (de jure)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC (de facto)
Kaza / İlçeGirne / Girne
Rakım348 m
Nüfus
 (2011)
 • Toplam228
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
Posta kodu
922440[1]

Göçeri, (Yunanca: Πιλέρι, Türkçe eski adı: Bilelle) de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Girne İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2011 yılı itibarı ile toplam nüfusu 228'tir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1974'teki Kıbrıs Harekâtı'ndan önce bir Türk köyüydü.[3] Köyün yakınlarında Orta Çağ'dan kalma bir sarnıç mevcuttur. Taştan kesilmiş kemerleri mevcut olan sarnıcın yakınlarında taştan büyük bir oda bulunur. Köyün yakınlarında "Bileşa" adlı bir köy harabesi de vardır. Bu köyde bir kilise yıkıntısı mevcuttur. Köye 1980'lerde bir cami inşa edildi.[4]

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın köyüdür Göçeri Köyü ama çok az kişi bilir maalesef Mehmet Ağa'nın şarkılara konu olmuş hikâyesini.

Barış Manço’nun (1943-1999) 1977'de yazıp bestelediği o güzel şarkı ile meşhur ettiği Mehmet Ağa aslen Karamanlı bir toprak ağasıyken, Osmanlı dönemi yetkilileri Mehmet Ağayı çağırarak kendisine; Kıbrıs Girne'de sana toprak verelim, Karaman'daki bahçelerin gibi ek biç, halka iş ver, tarım ve hayvancılığı orada geliştir der.

1810-1920 tarihleri arasında yaşamış Yörük Türkmeni olan Mehmet Ağa Karaman'dan 5 kardeşini de alıp gelmiş Kıbrıs'a. Kıbrıs'taki köyünün adının Göçeri olması, yörüklerin konar göçer hayatından gelmektedir. Yörükler köyü de derlermiş Göçeri köyüne.

Kendisine büyük araziler verilen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, devlete söz verdiği gibi tarımda ve hayvancılıkta binlerce kişi çalıştırır, iş verir, büyük bir aile olurlar. Kavgalıları barıştırır, bekarları evlendirir, eşyalarını hediye eder, ev verir, en az da bir dönüm toprak bağışlarmış.

Fakir fukara bir kahvehaneye, ya da lokantaya gittiğinde para ödemez, yer içer, tüm hesapları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya yazdırırlarmış. Ağa her Cuma namaz öncesi esnafı dolaşır, halkın borçlarını ödermiş.

Kendi gibi gönlü de zengin bu ağa, malını mülkünü hep başkalarının hesabını ödeyerek harcadığından, yokluk içinde ölmüş. Torunları hala Girne ili, Dikmen Beldesi, Göçeri Köyünde yaşamaktadır.

Bu hikâyeyi 1971’de Kıbrıs’a gittiğinde duyan ve araştıran Barış Manço kabri ziyaret eder fakat çok bakımsızdır kabri. 1977'de Sarı Çizmeli Mehmet Ağa şarkısını yapar. Sonrasında 1982'de Mehmet Ağa’nın köyündeki mezarını yaptırır. Şimdi sözlerinin daha bir anlamlı olduğunu fark edeceksiniz Sarı Çizmeli Mehmet Ağa şarkısının:

Yaz dostum, güzel sevmeyene adam denir mi?
Yaz dostum, selam almayana yiğit denir mi?
Yaz dostum, altı üstü beş metrelik bez için
Yaz dostum, boşa geçmiş ömre yaşam denir mi?

Yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum, yoksul görsen besle kaymak bal ile
Yaz dostum, garipleri giydir ipek şal ile
Yaz dostum, öksüz görsen sar kanadın kolunu
Yaz dostum, kimse göçmez bu dünyadan mal ile

Yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum, Barış söyler kendi bir ders alır mı?
Yaz dostum, su üstüne yazı yazsan kalır mı?
Yaz dostum, bir dünya ki haklı haksız karışmış
Yaz dostum, boşa koysan dolmaz dolusu alır mı?

Yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün rakımı 348 metredir.[5]

Köy nüfusu 2011 sayımına göre 228 kişidir. Köy halkı tarım ve hayvancılıkla geçinir. Kuzeyinden bir dere geçmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Posta Kodları" (PDF). www.postadairesi.com. 12 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  2. ^ KKTC 2011 Nüfus ve Konut Sayımı [TRNC 2011 Population and Housing Census] (PDF), TRNC State Planning Organization, 6 Ağustos 2013, 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 28 Ekim 2020 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 
  4. ^ a b Hakeri, Bener Hakkı (1992). "Göçeri". Kıbrıs Türk Ansiklopedisi. I. Kıbrıs Gazetesi Yayınları. ss. sf. 141. 
  5. ^ Pileri, Cyprus Page 17 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (fallingrain.com) Erişim tarihi: 15 Ekim 2011