Func Devleti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Func Devleti
السلطنة الزرقاء (Arapça)
As-Saltana az-Zarqa
1504-1821
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Func Devleti'nin zirve dönemleri olan 1700'ler
Func Devleti'nin zirve dönemleri olan 1700'ler
TürSennar'ın süzerenliği altındaki sultanlıkların ve bağımlı kabile emirliklerinin konfederasyonu
BaşkentSennar
Resmî dil(ler)Arapça
Hükûmetİslami Monarşi
Sultan 
• 1504-1533/4
Amara Dunqas (ilk)
• 1805-1821
VII. Badi (son)
Yasama organıŞura
Tarihî dönemYeni Çağ
• Kuruluşu
1504
• Kavalalı tarafından fethi
14 Haziran 1821
Para birimiBarter
Ardıllar
Mısır (eyalet)
Günümüzdeki durumuSudan
Eritre
Etiyopya

Func Devleti, Func Sultanlığı veya Sennar Sultanlığı, 1504 yılında, bugün Sudan'ın Nübye bölgesinde yer alan Sennar merkezli olarak kurulan siyahi islam krallığı. Sonradan Müslüman olmuş, fiilen Osmanlı Devleti'ne bağlı olmakla birlikte, 1821 yılında Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa tarafından fethedilerek doğrudan Mısır Hidivliği'ne ilhak edilmiştir.

Func Devleti'nin denize mahreci Suakin limanı olup, daha 1517 yılında bu liman kenti Türk topraklarına katılmıştı. Bu sayede Osmanlı Devleti kendine biçimsel olarak bağlı krallığın ticaretini de denetim altında tutabiliyordu.

Devlet kabile anlayışı üzerineydi. Çünkü, halk kabilelerden oluşuyordu. Kabile büyükleri kabile içerisinde özgür konumdaydılar. Func Sultanları vergi almanın haricinde kabilelere fazla müdahale etmiyorlardı. Bu da millî şuurun zayıflığına sebep olmuştur. Func Devleti, özellikle Sudan tarihinde Arap Kültürü ve İslam Kültürü'nün yayılmasında etkin olmasıyla meşhurdur.

Bu devlet zamanında Kahire veya Bağdat gibi önemli ilim merkezleriyle kültürel bağlar kurulmuştur. Oralara senelik hediyeler gönderilmiştir. Hatta bu hediyelere bir mukabele olarak devrin bazı alimleri Func Sultanı Süleyman Badi Sani'yi methetmişlerdir. Yine Func Devleti tarafında İslam öğretimi için çeşitli ilim merkezlerinden alimler bölgeye davet edilmişlerdir. Bu davet edilen alimlerin gelişleriyle Sudan topraklarında birçok mescit inşa edilmiştir. Yine Func Devleti El-Ezher Üniversitesi'ne öğrenciler göndermişlerdir.

Bu devirde birçok mutasavvıf grup Func Devleti topraklarına gelmiştir. Mutasavvıf grupların gelmesiyle İslam daha hızlı yayılmaya başlamıştır. Aynı dönemde Sudan tarihinde bir ilk olarak Vezirlik oluşturulmuştur. İlk vezir ise Muhammed Ebu Likeylek olmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ >المختصر في الدراسات السودانية<