Fubing sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fubing Sistemi Çin'de 6. ve 8. yüzyıllar arasında var olan yerel askeri sistemdir. Batı Wei Hanedanlığının önemli komutanı Yuwen Tai döneminde oluşturulan bu sistem daha sonra Sui ve Tang Hanedanlıkları zamanında da kullanılmıştır.

Uygulanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke başkentten itibaren 500 li-yaklaşık yarım kilometre uzunluğunda Çin uzunluk birimi- ve 2000 li olmak üzere 2 kısım bölgede farklı askeri disiplinler alınmıştır. 500 li uzaklık içinde görev yapan askerler 5 ayda 1 ay görev yaparken 2000'li uzunluğa kadar olan alanda görev yapan askerler 18 ayda 2 ay görev yapmaktadırlar. Askerler görev yapmadıkları süre içinde tarımla ilgilenmektedirler.

Suiler döneminde bu askerler yerel yönetimlerin emrine verilmişken, Tang Hanedanı döneminde merkezi yönetimin emrine yani direkt Ordudan sorumlu kişilerin emrine olarak verilmiştir. Tang Hanedanlığı döneminde 634 askerî birlik yerleştirilmiştir. Bu birliklerin her biri 800 ila 1200 arasında asker barındırır. Her 300 kişilik birliğe Tuan, 50 kişilik birliğe Dua, 10 kişilik birliklere de Huo adı verilir. Bu birlikler ülkenin kuzey bölgesinde yoğunlaşmıştır. Guanzong'de 261, Şansi'de 164, Honan ve Şantung bölgesinde 74 tane birlik bulunur. Bu sistem askerler çiftçilikle uğraştığından küçük bir harcama ile ayakta tutulur.

Fubing sisteminde askerlerin ancak kısa savaş zamanlarına yetecek kadar erzağı bulunur çünkü uzun savaş halinde ülkede tarım işlerinde büyük aksama meydana gelir. Bu sistem kademeli olarak kaldırılmıştır.