Çılgın Cuma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Freaky Friday sayfasından yönlendirildi)
Çılgın Cuma
Freaky Friday
Film afişi
YönetmenMark Waters
YapımcıAndrew Gunn
Mario Iscovich
Ann Marie Sanderlin
SenaristRoman:
Mark S. Waters
Senaryo:
Heather Hach, Leslie Dixon
OyuncularJamie Lee Curtis
Lindsay Lohan
Chad Michael Murray
Mark Harmon
Ryan Malgarini
Harold Gould
Julie Gonzalo
MüzikRolfe Kent
CinsiSinema filmi
TürüDram / Komedi
RenkRenkli
Yapım yılı2003
Çıkış tarih(ler)i1 Ağustos 2003
26 Mart 2004 (Türkiye)
Süre96 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe20.000.000 $

Çılgın Cuma (Özgün adı: Freaky Friday), 2003 yapımı Amerikan dram-komedi filmi. Dr. Tess Coleman (Jamie Lee Curtis) ile 15 yaşındaki kızı Anna (Lindsay Lohan) arasında sürekli anlaşmazlığa dayalı bir anne-kız ilişkisi vardır. Birbirlerinin giyim stilinden, saç modelinden, müzik beğenisinden ve erkeklere bakış açılarından hiç hoşlanmazlar.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dr. Coleman ile 15 yaşındaki kızı arasında anlaşmazlığa dayalı bir anne-kız ilişkisi vardır. Yedikleri iki şans kurabiyesinin ardından, kendilerini birbirlerinin bedeni içinde bulurlar. Curtis, film için “sabun köpüğü komedisi” ifadesini kullanmış.

Freaky Friday film görüntüsü.

İkisi arasındaki anlaşmazlık bir Perşembe akşamında zirve noktasına varır. Müzikal beklentilerinin annesi tarafından yeterince desteklenmemesi nedeniyle Anna çok kızgındır. Dul bir psikolog doktor olan Tess ise çok sevdiği nişanlısı Ryan ile (Mark Harmon) evlenmek üzeredir. Ancak Anna’nın yıldızı Ryan ile bir türlü barışmaz.

Tess ise, kızının nişanlısını niye sevmediğini anlayamamaktadır. Düğün töreninin bir gece öncesinde gittikleri Çin Lokantası’nda iki şans kurabiyesinin yarattığı karışıklığın ardından mistik birtakım gelişmeler sonucunda her şey değişmeye başlar. Cuma sabahı uyandıklarında Tess ile Anna kendilerini birbirlerinin bedeni içinde bulurlar. Bundan sonrasında deyim yerindeyse “birbirlerinin ayakkabıları içinde yürümeyi” öğrenmek zorundadırlar.

Bu olaydan kazanımları ise birbirlerinin bakış açısına saygı duymayı öğrenmek olacaktır. Ancak cumartesi günü Tess’in düğünün yapılacak olması nedeniyle kendi bedenlerine en hızlı biçimde geri dönebilmenin yolunu bulmak zorundadırlar.

Yapım Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

“Freaky Friday - Çılgın Cuma”nın çıkış noktasında birbirlerinin bedenine girerek çok farklı bir deneyim yaşayan anne-kızın öyküsü yer alır. Bu konu Walt Disney Pictures’ın aynı adı taşıyan 1976 yapımı filminde işlenmişti. Söz konusu filmde başrolleri Barbara Harris ile o sıralar henüz ergenlik çağında bir oyuncu olan Jodie Foster paylaşmıştı.

Yeni “Freaky Friday”in senaryo yazarı Heather Hach, orijinal filmdeki fantastik düşünceyi aynen koruduğunu vurgulayarak nasıl bir çalışma yaptığını şu sözlerle anlatıyor:”Fiziksel komedi yaratmak için anne-kızın dönüşüm öyküsü harika bir arena işlevini gördü. Ancak günümüze uygun bazı yeni yaklaşımlar gerekliydi. Aslında modernize etmek için gerçek bir fırsat vardı. Günümüzde kadının rolü artık çok değişti. Senaryoyu yazarken orijinaline sadık kaldım ama en iyi komedi unsurlarının bile yenilenmeye ihtiyacı vardır. Elimizdeki orijinal film, biraz daha derinlere dalarak günümüz gençlerini keşfetmek için büyük fırsatlar sunuyordu.”

İki Taraf İçinde Komplike[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımcı Andrew Gunn ise yeni filmde yapılan güncelleme çalışmasının günümüzü tam anlamıyla yansıttığına dikkat çekerek bu konuda şu açıklamayı yapıyor:”Her iki taraf için de son derece komplike bir dünya var. İnsanlar büyüyüp de olgunlaşıncaya kadar anne-babalarının onlar için yaptıklarını anlayamazlar. Bu gerçeği tüm yönleriyle göstermeyi istedik. Ayrıca günümüz gençlerinin bundan 10 yıl öncesine göre çok farklı olduğunu düşünüyorum. Günümüz gençlerinin bu farklı durumunu, filmdeki anneyi kızıyla yaşayan dul anne yaparak keşfetmeyi denedik. Bu noktada şu soruyu sorduk: ’15 yaşındaki bir genç kızın başına gelebilecek en kötü şey nedir?’ Bu sorunun yanıtı, ‘annesinin tekrar evlenmeye kalkışması’ şeklinde ortaya çıktı.”

Anne: Jamıe Lee Curtıs[değiştir | kaynağı değiştir]

“Freaky Friday” projesinin gerçekleştirilmesinde anne ile kızını oynayacak doğru oyuncuların bulunması hayati önem taşıyordu. Dr. Tess Coleman rolü için film yapımcılarının tercihi Jamie Lee Curtis’ten yana oldu. Filmin gerçekçilik temelinin olması konusunda yönetmen Mark Waters ile aynı fikirde olduğunu belirten Jamie Lee Curtis, bu konudaki düşüncesini şu sözlerle anlatıyor:”Bu film için sabun köpüğü komedisi diyebiliriz. Bununla beraber anne ile kız arasında gerçek sürtüşmeler de var. Annesinin yeniden evlenmeye kalkışması üzerine kızın mutsuz olması; annenin, kızının sevdiği müzikten hoşlanmaması gibi unsurlar da filmin gerçek malzemesini oluşturur. Aslında anneyle kız arasında çok büyük sorunlar yok. Sadece birbirlerini anlayamıyorlar, hepsi bu... Filmde verilen mesaj ise, bir an için de olsa karşınızdakini anlamaya çalışmanız ve bu sayede hayatta neler kaçırdığınızın farkına varmanız üzerine kurulmuş. Komedi olgusunun tam ortasında gelişen insanların birbirini anlayabilmesi olgusuna dayalı çok güzel bir mesaj var.”

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

“Freaky Friday”in olmazsa olmaz unsurlarından birisi de müzikti. Filmin oyuncularının müzikal performans sergilemesinin yanı sıra öyküyü sürüklemesi bakımından da önemliydi. Filmin yapımında karşılaşılan zorluklardan birisi de, otantik ve inandırıcı bir alternatif rock grubu yaratmak oldu. Film için doğru şarkılar seçme ve üç genç kızı bir rock grubunun üyelerine dönüştürme görevini müzik süpervizörü Lisa Brown üstlendi. Müzik unsurunun filmde başlıbaşına bir karakter olduğuna inanan Lisa Brown, üç kızın kurduğu “Pink Slip” adlı rock grubunun seslendireceği iki özgün şarkı için farklı bir yöntem izledi. Ülke çapındaki bestecilere bir çağrı yaparak iki haftalık süre içinde öyküye uygun düşecek iki şarkı hazırlamalarını rica etti. Talep üzerine gönderilen 64 orijinal şarkı arasında seçim yapan yapımcılar bunlardan sekiz tanesini beğendiler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]


Resmi web sitesi[değiştir | kaynağı değiştir]