Fransa cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu sayfa Fransa cumhurbaşkanları listesi'ni içermektedir.

Birinci Fransız Cumhuriyeti (1792-1804)[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Fransız Cumhuriyeti (1848-1852)[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçici Cumhuriyet Hükümet Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yürütme Komisyonu (10 Mayıs 1848 - 24 Haziran 1848)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yürütme Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi Parti:       Bonapartist

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
1 Napoleon-3.jpg Louis-Napoléon Bonaparte
(1808–1873)
20 Aralık 1848 2 Aralık 1852 Bonapartist

Üçüncü Fransa Cumhuriyeti (1870-1940)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Savunma Hükümeti Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yürütme Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Adolphe Thiers (17 Şubat 1871 - 30 Ağustos 1871) (31 Ağustos 1871 tarihinde Cumhurbaşkanı seçildi)

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi Parti:       Radikal       Bağımsız       Bağımsız (ılımlı Cumhuriyetçi)       Cumhuriyetçi (AD & öncekileri)       Monarşist (Legitimist)

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
2 Adolphe Thiers Nadar 2.JPG Adolphe Thiers
(1797–1877)
31 Ağustos 1871 24 Mayıs 1873 eski Orléanist;
ılımlı Cumhuriyetçi
3 Patrice-mac-mahon.jpg Patrice de Mac-Mahon
(1808–1893)
24 Mayıs 1873 30 Ocak 1879 Legitimist
4 Bonnat Portrait of Jules Grevy cropped.jpg Jules Grévy
(1807–1891)
30 Ocak 1879 2 Aralık 1887 Oportünist Cumhuriyetçi;
Sol Cumhuriyetçi
5 Marie Francois Sadi Carnot.jpg Marie François Sadi Carnot
(1837–1894)
3 Aralık 1887 25 Haziran 1894 Oportünist Cumhuriyetçi;
Sol Cumhuriyetçi
6 Jean Casimir-Perier.jpg Jean Casimir-Perier
(1847–1907)
27 Haziran 1894 16 Ocak 1895 Oportünist Cumhuriyetçi;
Sol Cumhuriyetçi
7 Felix Faure.jpg Félix Faure
(1841–1899)
17 Ocak 1895 16 Şubat 1899 Oportünist Cumhuriyetçi;
İlerici Cumhuriyetçiler
8 Emile Loubet.jpg Émile Loubet
(1838–1929)
18 Şubat 1899 18 Şubat 1906 Demokratik Cumhuriyetçi İttifak
9 Armand Fallieres.jpg Armand Fallières
(1841–1931)
18 Şubat 1906 18 Şubat 1913 Oportünist Cumhuriyetçi;
ARD-PRD
10 Poincare larger.jpg Raymond Poincaré
(1860–1934)
18 Şubat 1913 18 Şubat 1920 PRD-ARD
11 Paul Deschanel 01.jpg Paul Deschanel
(1855–1922)
18 Şubat 1920 21 Şubat 1920 ARD-PRDS
12 Alexandre Millerand, 12e président de la République française.jpg Alexandre Millerand
(1859–1943)
23 Eylül 1920 11 Haziran 1924 Bağımsız
13 80px Gaston Doumergue
(1863–1937)
13 Haziran 1924 13 Haziran 1931 Radikal
14 Paul Doumer.jpg Paul Doumer
(1857–1932)
13 Haziran 1931 7 Mayıs 1932 Radikal
15 Albert Lebrun 1937.jpg Albert Lebrun
(1871–1950)
10 Mayıs 1932 11 Temmuz 1940
(de facto)
Demokratik İttifak

Geçici cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü Cumhuriyet döneminde Fransa Başbakanı, cumhurbaşkanlığı makamının boş olduğu zaman cumhurbaşkanı vekili olarak görev yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı makamı 1940-1947 yılları arası olmadı.

Fransız Devleti (1940-1944)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yürütme Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa Cumhuriyeti Geçici Hükümeti (1944-1947)[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçici Hükümet Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü Fransa Cumhuriyeti (1947-1959)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi Parti:       Sosyalist (SFIO)       Merkez-sağ (CNIP)

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
16 VincentAuriol.png Vincent Auriol
(1884–1966)
16 Ocak 1947 16 Ocak 1954 Uluslararası İşçiler (Fransa)
17 René Coty en 1948.JPG René Coty
(1882–1962)
16 Ocak 1954 8 Ocak 1959 Bağımsızların ve Köylülerin Ulusal Merkezi

Beşinci Fransa Cumhuriyeti (1959 - )[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi Parti:       Gaullecü (UNR; UDR; RPR); UMP       Merkezci (CD)       Cumhuriyetçi (FNRI; PR)       Sosyalist (PS)

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
18 Charles de Gaulle-1963.jpg Charles de Gaulle
(1890–1970)
8 Ocak 1959 28 Nisan 1969 Yeni Cumhuriyet için Birlik
(1968'de Cumhuriyet Savunma Birliği olarak değişti.)
Alain Poher en 1968.JPG Alain Poher (interim)
(1909–1990)
28 Nisan 1969 20 Haziran 1969 Demokratik Merkez
19 Georges Pompidou - Bundesarchiv B 145 Bild-F020538-0006.jpg Georges Pompidou
(1911–1974)
20 Haziran 1969 2 Nisan 1974 Cumhuriyet Savunma Birliği
(1971'de Cumhuriyet için Demokratlar Birliği olarak değişti.)
Alain Poher en 1968.JPG Alain Poher (geçici)
(1909–1990)
2 Nisan 1974 27 Mayıs 1974 Demokratik Merkez
20 Valéry Giscard d’Estaing 1978(3).jpg Valéry Giscard d'Estaing
(1926– )
27 Mayıs 1974 21 Mayıs 1981 Bağımsız Cumhuriyetçiler (1977'ye kadar)
Cumhuriyetçi Parti (1977'den sonra)
(1978'den sonra Fransız Demokrasisi için Birlik içinde)
21 Reagan Mitterrand 1984 (cropped 2).jpg François Mitterrand
(1916–1996)
21 Mayıs 1981 17 Mayıs 1995 Sosyalist Parti
22 Jacques Chirac.jpg Jacques Chirac
(1932– )
17 Mayıs 1995 16 Mayıs 2007 Cumhuriyet için Canlanma (2002'ye kadar)
Halk Hareketi Birliği (2002'den sonra)
23 Nicolas Sarkozy (2008).jpg Nicolas Sarkozy
(1955– )
16 Mayıs 2007 15 Mayıs 2012 Halk Hareketi Birliği
24 François Hollande (Journées de Nantes 2012).jpg François Hollande
(1954– )
15 Mayıs 2012 Görevde Sosyalist Parti