Fransa Cumhurbaşkanlarının eşleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Fransa Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının eşi (Fransızca: L'épouse du président de la République française), Fransa Cumhuriyeti'nin başbayanına verilen gayriresmî addır.

Resmi Cumhurbaşkanı eşiyken kullandığı adı Kızlık soyadı Ömrü Eşi olan cumhurbaşkanı Evlilik tarihi Dönemi
Üçüncü Cumhuriyet dönemi 1870 - 1940
Madame-thiers-portrait-jean-auguste-dominique-ingres-1-.jpg Élise Thiers Dosne 1818-1880 Adolphe Thiers 1833 1871-1873
Élisabeth de Mac Mahon de La Croix de Castries 1834-1900 Patrice de Mac Mahon 1854 1873-1879
Coralie Grévy Fraisse 1811-1893 Jules Grévy 1848 1879-1887
Cécile Carnot Dupont-White 1841-1898 Sadi Carnot 1863 1887-1894
Hélène Casimir-Perier Perier-Vitet 1854-1912 Jean Casimir-Perier 1873 1894-1895
Berthe Faure Beluot 1842-1920 Félix Faure 1865 1895-1899
Marie-Louise Loubet Picard 1849-1938 Émile Loubet 1869 1899-1906
Madame-fallieres2.1237126168-1-.jpg Jeanne Fallières Bresson 1849-1939 Armand Fallières 1868 1906-1913
Henriette Poincaré Benucci 1858-1943 Raymond Poincaré 1904 1913-1920
Germaine Deschanel Brice de Viele 1876-1959 Paul Deschanel 1901 1920-1920
Jeanne Millerand Levayer 1864-1950 Alexandre Millerand 1888 1920-1924
Jeanne Doumergue Gaussal 1874-1952 Gaston Doumergue 1931 1931[1]
Blanche Doumer Richel 1856-1949 Paul Doumer 1878 1931-1932
Marguerite Lebrun Nivoit 1878-1947 Albert Lebrun 1901 1932-1940
Dördüncü Cumhuriyet dönemi 1946 - 1958
Michelle Auriol Aucouturier 1896-1979 Vincent Auriol 1912 1947-1954
Germaine Coty Corblet 1886-1955 René Coty 1907 1954-1955[2]
Beşinci Cumhuriyet dönemi 1958'den beri
Bundesarchiv B 145 Bild-F026333-0011, Paris, Bankett Deutsche Botschaft, Lübke.jpg Yvonne de Gaulle Vendroux 1900-1979 Charles de Gaulle 1921 1959-1969
Claude Pompidou Cahour 1912-2007 Georges Pompidou 1935 1969-1974
Anne-Aymone Giscard d'Estaing Sauvage de Brantes 1933- Valéry Giscard d'Estaing 1952 1974-1981
Danielle Mitterrand - Royal & Zapatero's meeting in Toulouse for the 2007 French presidential election 0542 2007-04-19.jpg Danielle Mitterrand Gouze 1924- François Mitterrand 1944 1981-1995
Bernadette Chirac - baptême Abeille Bourbon.jpg Bernadette Chirac Chodron de Courcel 1933- Jacques Chirac 1956 1995-2007
Cécilia Sarkozy[3] Ciganer-Albeniz 1957- Nicolas Sarkozy 1996 2007
Carla Bruni-Sarkozy Carla Bruni-Sarkozy[4] Bruni Tedeschi 1967- 2008 2008-

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Eşi Gaston Doumergue 1924'te cumhurbaşkanı olmuştur.
  2. ^ Eşi René Coty'nin cumhurbaşkanlığı 1959'da sona ermiştir.
  3. ^ 2007'de Nicolas Sarkozy'den boşanmış, 2008'de Richard Attias ile evlenmiş ve adı Cécilia Attias olmuştur.
  4. ^ Doğum adı Carla Gilberta Bruni Tedeschi'dir. Sahne adı olarak Carla Bruni'yi, başbayan olarak Carla Bruni-Sarkozy adını kullanmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]