Foveon X3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
X3 algılayıcısının, görsel açıklayıcısı.

X3 algılayıcısı, 3 ayrı renkli katmana sahip ve her bir katman bir renge duyarlıdır. En önde mavi, sonra yeşil, en arkada da kırmızıya duyarlı katman bulunuyor. Renk değerlerini bu üç ayrı katmana göre ayarlıyor ve saklayabiliyor. Her bir piksel karelerden değil de altıgenlerden oluşmaktadır. Bu sensörü ilk olarak Sigma şirketi kullanmaya başladı ve dijital fotoğraf makinelerinde kullanmaya başladı (2002). Son olarak üretimi gerçekleştirilen Sigma SD14 de bu teknolojiyi kullanıyor. Bu kamera ile en yüksek çözünürlüklü Foveon X3 sensörünü tercih eden şirketlerin yeni algılayıcısı kırmızı, yeşil ve mavi pikselleri dikey olarak sıralayan, film kalitesine yakın dijital kayıt yapabilen görüntü sensörü olma özelliği ile ön plana çıkıyor. Aslında 4.7 milyon piksellik bir algılayıcı olmasına rağmen, her bir katmanın ayrı ayrı çalışması nedeniyle toplamda 14.15 milyon piksellik bir görüntü oluşturuyor.

Foveon algılayıcı renkleri gerçeğe en yakın şekilde algılar. Bunun nedeni her bir karede renkleri sınıfına göre algılayabilecek 3 ayrı katman bulunması ve renk bunların içinden kendine en uygununu seçip böylece gerçeğe en yakın renkler ortaya çıkarmasıdır. Bu yüzden Foveon X3 sensörleri renk konusunda büyük bir avantaja sahiptir.

Fill Factor: Sensörün üzerinde bulunan milyonlarca pikselin birbirine yapışık olduğu düşünülür. Gerçekte öyle değildir ve piksellerin etrafında küçük de olsa bir boşluk vardır. Bu boşluklar çıkarıldıktan sonra kalan alan ışığa duyarlı bölgedir ve buna algılayıcının Fill Factor’ı denir. Bu yüzey CMOS sensörlerde, CCD’lere oranla daha azdır. Bu boşluklar sensördeki ısıyı dağıtma yönünde faydalı olsalar bile bu bölgelere düşen görüntü bilgisi kaydedilmez ve harelenme (moire) gibi sorunlara neden olur. Bunu çözmek için de mikro lensler kullanılarak ara bölgeye düşecek görüntü bilgisi komşu pikselde toplanır.